IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Украйна да последва примера на България с валутния борд

Наблюдавайки пропадането на Украйна за пореден път, виждаме какво можеше да бъде, ако Киев би приел дисциплиниращата система, както направи България, пише той

11:22 | 28.02.14 г. 41
Автор - снимка
Създател
Стив Ханке: Украйна да последва примера на България с валутния борд

В статия със заглавие „Валутният борд на България срещу хаоса в Украйна“, публикувана на сайта на Financial Post, проф. Стив Ханке прави сравнение между ситуацията в Украйна и въвеждането на борда у нас.

Когато комунизмът в България неизбежно и най-накрая се срути, икономиката на страната изглеждаше безнадежднa, пише Ханке. Тя бе изостанала най-много от всички комунистически страни, включително и от Украйна. Всъщност през 1990 г. България обяви невъзможност да плаща дълговите си задължения. През февруари 1991 г. избухна хиперинфлация, като инфлацията достигаше 123% месечно. А през февруари 1997 г. България преживя агонията на хиперинфлацията отново, когато тя достигна 242% месечно.

Докато гледаше в пропастта, президентът Петър Стоянов реши да не скача, а през януари 1997 г. назначи мен за свой съветник. Аз незабавно предписах въвеждането на системата на валутен борд, за да сложа край на болестта на България.

През юли 1997 г. паричният съвет в страната бе факт. Левът бе привързан и на 100% обезпечен с германската марка. Курсът на лева към немската валута бе фиксиран на 1000 лева за една марка. Инфлацията и лихвените проценти започнаха да падат рязко. Икономиката се стабилизира, а българите научиха, че макар и стабилността да не е всичко, то всичко останало е нищо без стабилност. В страната най-накрая бе въведена дисциплина.

България все още не е пазарна икономика. Това се вижда от Годишния доклад за икономическата свобода по света за 2013 г., публикуван от Института „Като“. България се намира на 49-а позиция от 152 държави, включени в изследването. Не особено добре, но по-напред от Украйна, която заема 126 място. Икономическата свобода, която придружава една пазарна икономика, е двигателят за просперитета на икономиката. Ако България иска да просперира, то тя се нуждае от пазарна икономика.

Добра отправна точка е валутният борд, който носи със себе си фискална и финансова дисциплина. Няма вече възможност да се иска спасителната финансова помощ от централната банка. Валутният борд връзва ръцете на паричните власти. И забравете глуповатите теоретични и неясни аргументи, използвани от мнозина икономисти, които не приемат фиксираните валутни курсове. Режимът на валутен борд се отъждествява с дисциплина, пише Ханке.

Наблюдавайки пропадането на Украйна за пореден път, виждаме какво можеше да бъде (и какво би било), ако Киев би приел дисциплиниращата система – както направи България през 1997 г. Таблицата казва всичко.

Показател България Украйна
БВП на глава от населението в $ 7623 долара 4011 долара
Бюджетен дефицит като % от БВП -1,9% -8,7%
Баланс по текущата сметка като % от БВП 1,5% -8,9%
Държавен дълг като % от БВП 16% 42,8%
Нужда от брутни заеми като % от БВП 2,6% 11%
Коефициент на покритие на вноса (валутни резерви/внос) 6,7 1,9
Място в класацията на Световната банка "Правене на бизнес" за 2014 г. 58 112

Повече за Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

30
rate up comment 15 rate down comment 5
deant
преди 10 години
Немците си дотират зеленчуците, умен човек си сам прецени откъде идват парите. Защото няма няши картофи? Защо са скъпи ако има? Трябва ли да ви напиша трактат за да ви го обясня? Проблема в девалвацията е следния: Когато 2 икономики са в притивоположни положения в икономическия цикъл, се налага девалвация на валута за даможе да се регулират отношенията. Но когато двете държави използват една и съща валута (в нашия случай скачена) се девалвира държавата, защото тя не може да държи на темпото на другата икономика. Това теоритически. Практически лева е фиксиран към еврото, но лева става ЛУКС!!! Защото намалява количеството (изтича навън) и не се подновява, дори златото може да се копае - лева не. Икономиката ни страда от липса на ликвидност и за да компенсират вземат заеми, чиито лихви изпомпват още от ликвидността!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 10 rate down comment 7
SSIW
преди 10 години
Так че, няма какво да се мотат украинците: да си отварят пазара за субсидирана европейска продукция, да закриват експорта към русия, да приемат вс. регулации, които им се налагат, да си отрежат вс. възможност за държавни инвестиции и иконом. политика, да се откажат от подкрепата на вътрешното производство и да се свършва ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 1
SSIW
преди 10 години
"Но това е логичното развитие на нещата. Искаме или не. Пък и да не искаме :)))) "--------------------Ама разбира се, когато пазара е един за целия свят (интегрирани: ресурси-финанси- производство -търговия), правилата и в частност, колко ще е "размера" на пазара, се определят от емитента на валутата, която циркулира. Докато няма друг алтернативен пазар, на който да се въртят пр.ресурси-стоки/услуги-пари, положението ще е такова: логично (както находчиво си го определил;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 21 rate down comment 4
misanthrope
преди 10 години
Абе хора, ай спрете да се оплаквате и да пишете глупости.Борда им виновен за безработицата. Ми работете, кой ви пречи? Работа има колкото искаш, въпроса е в безпаричицата а не в безработицата. Е например като ида в магазина, немските картофи са по-евтини от нашите, а то наши вече и няма. Тва заради борда ли е? Немците си девалвират валутата спрямо нашата или?Другаде са проблемите и те са политически (вътрешно и външно) и народо-психоло-мързело-крадливогически
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 4 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
Липсата на суверенитет води до това, Но това е логичното развитие на нещата. Искаме или не. Пък и да не искаме :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 5 rate down comment 3
edimi
преди 10 години
Затова и писах по-долу, че ЕС и МВФ, нямат интерес ние да махаме борда, независимо добре или зле сме във вътрешно-политически и икономически план.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 10 години
А провежда ли БГ такава?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 16 rate down comment 6
kubrat
преди 10 години
Ами този факт означава, че сме толкова богати, че много младежи могат да си позволят да не работят. В противен случай те щяха да работят за 150 евро на месец и нямаше да са безработни!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 6 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
"... ако имаш собствени изкопаеми ресурси, собствено производство и добро вътрешно потребление на твойте си стоки! "--------------------------------Така е. Обаче, те хората, нали точно това искат: да няма механизми за създаване на конкурентни предимства, в полза на стоките вътрешно производство и да налапат пазара им ;))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 12 rate down comment 4
divo
преди 10 години
30% младежка безработица!Хайде да повторим:30% младежка безработица!Някой ще прогледне ли за този факт?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още