IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стив Ханке: Украйна да последва примера на България с валутния борд

Наблюдавайки пропадането на Украйна за пореден път, виждаме какво можеше да бъде, ако Киев би приел дисциплиниращата система, както направи България, пише той

11:22 | 28.02.14 г. 41
Автор - снимка
Създател
Стив Ханке: Украйна да последва примера на България с валутния борд

В статия със заглавие „Валутният борд на България срещу хаоса в Украйна“, публикувана на сайта на Financial Post, проф. Стив Ханке прави сравнение между ситуацията в Украйна и въвеждането на борда у нас.

Когато комунизмът в България неизбежно и най-накрая се срути, икономиката на страната изглеждаше безнадежднa, пише Ханке. Тя бе изостанала най-много от всички комунистически страни, включително и от Украйна. Всъщност през 1990 г. България обяви невъзможност да плаща дълговите си задължения. През февруари 1991 г. избухна хиперинфлация, като инфлацията достигаше 123% месечно. А през февруари 1997 г. България преживя агонията на хиперинфлацията отново, когато тя достигна 242% месечно.

Докато гледаше в пропастта, президентът Петър Стоянов реши да не скача, а през януари 1997 г. назначи мен за свой съветник. Аз незабавно предписах въвеждането на системата на валутен борд, за да сложа край на болестта на България.

През юли 1997 г. паричният съвет в страната бе факт. Левът бе привързан и на 100% обезпечен с германската марка. Курсът на лева към немската валута бе фиксиран на 1000 лева за една марка. Инфлацията и лихвените проценти започнаха да падат рязко. Икономиката се стабилизира, а българите научиха, че макар и стабилността да не е всичко, то всичко останало е нищо без стабилност. В страната най-накрая бе въведена дисциплина.

България все още не е пазарна икономика. Това се вижда от Годишния доклад за икономическата свобода по света за 2013 г., публикуван от Института „Като“. България се намира на 49-а позиция от 152 държави, включени в изследването. Не особено добре, но по-напред от Украйна, която заема 126 място. Икономическата свобода, която придружава една пазарна икономика, е двигателят за просперитета на икономиката. Ако България иска да просперира, то тя се нуждае от пазарна икономика.

Добра отправна точка е валутният борд, който носи със себе си фискална и финансова дисциплина. Няма вече възможност да се иска спасителната финансова помощ от централната банка. Валутният борд връзва ръцете на паричните власти. И забравете глуповатите теоретични и неясни аргументи, използвани от мнозина икономисти, които не приемат фиксираните валутни курсове. Режимът на валутен борд се отъждествява с дисциплина, пише Ханке.

Наблюдавайки пропадането на Украйна за пореден път, виждаме какво можеше да бъде (и какво би било), ако Киев би приел дисциплиниращата система – както направи България през 1997 г. Таблицата казва всичко.

Показател България Украйна
БВП на глава от населението в $ 7623 долара 4011 долара
Бюджетен дефицит като % от БВП -1,9% -8,7%
Баланс по текущата сметка като % от БВП 1,5% -8,9%
Държавен дълг като % от БВП 16% 42,8%
Нужда от брутни заеми като % от БВП 2,6% 11%
Коефициент на покритие на вноса (валутни резерви/внос) 6,7 1,9
Място в класацията на Световната банка "Правене на бизнес" за 2014 г. 58 112

Повече за Украйна вижте в материала на Bloomberg!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:21 | 10.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

40
rate up comment 3 rate down comment 1
Dimat
преди 10 години
ХАЙДЕ,БРАТЯ УКРАИНЦИ,НАХЛУЗЕТЕ СИ ЕДИН БОРД,ЧЕ ДА ИМА С КОГО, ЗАЕДНО ДА ДЪЛБАЕМ, НАДОЛУ,КЪМ СВЕТЛИТЕ ФИНАНСОВИ ГЛЪБИНИ,НА СЕДМОТО ДЪНО!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 11 rate down comment 0
абитуриент
преди 10 години
Бордът е нож с две остриета .....лошото е ,че в момента ни режат и двете......!!!????....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 10 rate down comment 0
Сините камъни
преди 10 години
http://***.americanbar.org/advocacy/rule_of_law/where_we_work/europe_eurasia/bulgaria/background.htmlЕй с тая "организацийка" поробват целия свят банкерчетата!То поне да носеха нещо добро, а то само гейска култура!Путин добре им каза! Православният свят има свой културен код!Не ни натрапвайте европейската си култура!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 17 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Както казах, за да излезем от борда, както и от другите проблеми, които имаме и са много, трябва да се пипа здраво и умно. Но ние това не го правим, затова в друг пост писах, че вече се радвам, че още сме в борд защото с такива мижитурки във властта и в управлението на БНБ нямаме шанс. Другото което говорех досега под тази тема беше в сферата на пожеланията, това което можеше(можело) да се направи и т.н. Така, че принципно не съм толкова далеч от твоето разбиране за нещата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 5
SSIW
преди 10 години
... които лошият ЕС отне...---------Аз от своя страна, също не мога да разбера, защо наричаш ЕС, лош? Не мислиш ли, че става въпрос за интереси на две страни, които са разнопосочни и просто по-силната налага своя интерес на по-слабата, какво неестествено има в това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 4
SSIW
преди 10 години
" нямала е гадните европейски регулации, имала е собствена възможност за държавни инвестиции и иконом. политика, подкрепата на вътрешното производство и пр."-----------------------------Мисля, че е очевидно : не се е намерило, кой да проведе такава политика . Аз това което казвам е, че с тази стъпка, която предприемат си "режат" възможността, по принцип да действат в тази посока.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 19 rate down comment 6
misanthrope
преди 10 години
*** кво говориш ти бе? НИКОЙ не е по-зле от България. Ти там в Украина знаеш кви заплати, а доматите - евтини а парното е стотинки.А тва за България са само некви изкуствени неща. 80% са бедни, нямат пари за хляб и за дрехи, децата реват от глад ( и носят смартфони) България измира, само *** са останали, мафия, нищо не произвеждаме,...абе зарежи кво да ти разпраам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 7 rate down comment 2
misanthrope
преди 10 години
От къде идват парите е ясно - от ЕС :) Това обаче няма общо с борда. За другото също има логика, само къде пък толкова изтичат тези левове не разбирам. Ако те разбирам правилно, искаш да кажеш, че поне не можем да имаме същата производителност като немците, за това требва да ни преебават с инфлация та да докараме същата цена :)т.е. не е въпроса дали сме преебани или не, а как :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 19 rate down comment 1
fairfax
преди 10 години
Аз нещо не разбирам - Нали Украйна досега е имала всички предимства, които лошият ЕС отне на България - имала е достъп до руския пазар, нямала е гадните европейски регулации, имала е собствена възможност за държавни инвестиции и иконом. политика, подкрепата на вътрешното производство и пр.? Защо тогава по всички икономически показатели е по-зле от България?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 10 rate down comment 6
deant
преди 10 години
прав си! Преди да излезем от борда трябва да направим много драстични промени, които включват изгонване на всички "инвеститори" които държат ресурсите и инфраструктурата ни. Кръговрата на паричен ресурс е всъщност отворена спирала по която паричния ресурс се завърта от нашата страна и изчезва навън по всякакви възможни канали. И да кажа НЕ СЪМ ФЕН НА АТАКА, въпреки, че някои от идеите ми може да приличат на техните.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още