IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ангелов: Правителството просто иска да харчи повече

Служебният кабинет доказа, че дори в тежки времена приходите в хазната има как да се увеличат, коментира икономистът

22:02 | 08.07.13 г. 77
Георги Ангелов: Правителството просто иска да харчи повече

„Ако правителството събира приходите като служебния кабинет, няма да има проблеми с изпълнението на бюджета“, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Георги Ангелов.

Той отново подчерта, че с оглед на представените данни от управляващите към месец май „няма дупка в бюджета, напротив има излишък“. „Задълженията към бизнеса са основно към ведомства, които не са реформирани и трудно управляват бюджетите си като това на МВР и на военните“, коментира Ангелов.

По думите му правителството „просто иска да харчи повече“.

Той цитира информация, разпространена в медиите, според която към новото министерство на инвестиционното развитие ще бъдат насочени няколкостотин милиона лева, „с които да се планират нови проекти“. „С толкова пари могат да бъдат построени няколко магистрали, не само да се планира,“ коментира Ангелов.

Според него друг пример за немотивирани разходи е решението за отпускане на 27 милиона лева за ВМЗ- Сопот.

„Просто се наливат едни пари без да се прави необходимата реформа. Лош знак е, че министърът обеща да търси поръчки за ВМЗ. Вместо да се занимава с едно предприятие, може да създаде по-добра бизнес среда за десетки хиляди други, които ще осигурят работа на много повече хора“, подчерта икономистът.

Според него основният въпрос е дали има цялостна визия както за развитието на икономиката, така и за здравеопазването и за останалите сектори.

Ангелов коментира и проведените днес преговори за изграждането на „Южен поток“. Той подчерта, че от една страна има заявено желание за борба с монополите, а от друга безпроблемно се дава съгласие на монополиста в газовите доставки Газпром да построи още една тръба, която да минава през България.

По думите му при преговорите за „Южен поток“ размерът на транзитните такси трябва да бъде такъв, че да компенсира иска  от 1 милиард за АЕЦ „Белене“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

3
rate up comment 33 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 11 години
Като не ти е ясно, не ли по-добре вместо да пишеш, да седниш и да проучиш може и да разбереш, че "тоя" говори правилни неща!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 38 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Много го плюете но е един от хората, които се изказват най-учтиво и дипломатично. Аз не негово място бих казал истината.Те просто искат да крадат за сметка на народа.От нещата, които е казал Георги Ангелов за последните 10 години какво не е излязло истина или с кое е навредил на България? За разлика от последиците след всяко едно социалистическо управление.Не можете да понесете други експерти и здравомислещи хора, които не са членове на БСП.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 46
Vesko94
преди 11 години
Пак ли тоя! Аз просто си мисля, че не харесва кабинета и се чуди за какво да се захване. Защо не каже как по-точно служебното правителство е събирало повече приходи, като е такъв експерт? Да не би служебните министри на икономиката и финансите са вървели от къща на къща и се събирали данъчните задължения на хората?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още