IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Георги Ангелов: Правителството просто иска да харчи повече

Служебният кабинет доказа, че дори в тежки времена приходите в хазната има как да се увеличат, коментира икономистът

22:02 | 08.07.13 г. 77
Георги Ангелов: Правителството просто иска да харчи повече

„Ако правителството събира приходите като служебния кабинет, няма да има проблеми с изпълнението на бюджета“, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Георги Ангелов.

Той отново подчерта, че с оглед на представените данни от управляващите към месец май „няма дупка в бюджета, напротив има излишък“. „Задълженията към бизнеса са основно към ведомства, които не са реформирани и трудно управляват бюджетите си като това на МВР и на военните“, коментира Ангелов.

По думите му правителството „просто иска да харчи повече“.

Той цитира информация, разпространена в медиите, според която към новото министерство на инвестиционното развитие ще бъдат насочени няколкостотин милиона лева, „с които да се планират нови проекти“. „С толкова пари могат да бъдат построени няколко магистрали, не само да се планира,“ коментира Ангелов.

Според него друг пример за немотивирани разходи е решението за отпускане на 27 милиона лева за ВМЗ- Сопот.

„Просто се наливат едни пари без да се прави необходимата реформа. Лош знак е, че министърът обеща да търси поръчки за ВМЗ. Вместо да се занимава с едно предприятие, може да създаде по-добра бизнес среда за десетки хиляди други, които ще осигурят работа на много повече хора“, подчерта икономистът.

Според него основният въпрос е дали има цялостна визия както за развитието на икономиката, така и за здравеопазването и за останалите сектори.

Ангелов коментира и проведените днес преговори за изграждането на „Южен поток“. Той подчерта, че от една страна има заявено желание за борба с монополите, а от друга безпроблемно се дава съгласие на монополиста в газовите доставки Газпром да построи още една тръба, която да минава през България.

По думите му при преговорите за „Южен поток“ размерът на транзитните такси трябва да бъде такъв, че да компенсира иска  от 1 милиард за АЕЦ „Белене“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

23
rate up comment 0 rate down comment 9
kalendar
преди 11 години
ще се върнем на нещо което го говоря от поне половин година-за вътрешната опозиция в БСП. Няма да му запушат устата, но дори и да го направят(както се е случвало в миналото) той пак ще продължи да си говори.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 14 rate down comment 2
data
преди 11 години
Ба мним икономист *** запушете му устата - излезте с точен разчет за какво са ви парите ! Щот като си мълчите излиза че той е прав и вие просто искате да осребрите скоростно властта си
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 14 rate down comment 1
kroum
преди 11 години
С харченето идва възможноста да се краде повече
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 16
kalendar
преди 11 години
И Веско, тоя път като, като никога ще го подкрепя-пак ли тоя мним икономист??? По три пъти в деня да почнете да му публикувате глупостите?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 5 rate down comment 11
kalendar
преди 11 години
ще накривиш на някой на шапката:) 1-во-колкото и голямо да ти е производството надали ще има значение за бюджета, Ако ще и още един твой познат да се включи в тая инициатива:) 2-ро-то щом се влияеш от това кой те управлява, вероятно надали си толкова добър бизнесмен, колкото ти се иска да бъдеш:) 3-то ако вярно достатъчно много хора го направят, то просто ще се дръпне още един заем и моите деца ще страдат от твоя дебилизъм...*** кво ти пука-само да не са червенита на власт 4-то въобще: след като прочетох каква глупост си написал си мисля, че или лъжеш, че ще го направиш, или лъжеш, че имаш хора които работят за теб-махам варианта в който си на хранилката на ГЕРБ, разбира се.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 2
IQ96
преди 11 години
до 9 и 12: Кое не е вярно или грешно: че министърът трябва да се занимава с цялата икономика или популистки да търси работа на ВМЗ? или че при преговорите с "Газпром" не трябва да търсим решение и на казуса "Белене"?Но.. пардон, вие ще строите и "Белене" и ще произвеждате повече снаряди и гранати (с остарели технологии и неоптимизиран състав) за борба с капитализма.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 14 rate down comment 1
BigBear
преди 11 години
Любимо ми е следното "експертно" мнение на Орошарски - Поетите финансови ангажименти за следващите няколко години са общо 1.6 милиарда лева. В тази сума не е включена задлъжнялостта на болниците. Ако сумираме, 3 милиарда лева задължения, които правителството ще трябва да покрива през настоящата и следващите годиниИ аз имам няколко хиляди бъдещи задължения към енергото примерно - чудя се как не са се сетили да ми взимат лихви за това което имам да им плащам в следващите 3 години :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 30 rate down comment 2
data
преди 11 години
Да , слушах изказването на Орешарски - беше направо смешен с изказването :"Премиерът направи и уговорката, че социалните мерки, които бяха одобрени през изминалия месец, ще се финансират с преструктуриране на сегашните разходи и няма да са обект на актуализацията."Е тогава за какво са парите ? Единственото за което аз се сещам е да се раздадат на общините и те да се разплатят - но това почти толкова лошо колкото даването на пари на ВМЗ . Открай време общините не си дават зор да си събират приходите а когато имат дефицити ходят да ревът на МФ щот е мнооооого по лесно . Да не говорим че през "наще" кметове минават основните канали за корупция на партиите .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 28 rate down comment 2
rover
преди 11 години
Най-много ме дразни изказването, че заемът ще бъде за разплащане с бизнеса, а парите за раздаване щели да бъдат от икономии. Не може ли обратното - парите от икономии да са за разплащане на задължения на правителството, а заемът - за социални дейности?Някой може ли да ми каже, има ли изобщо някаква разлика? Абе правят ни на луди и прости.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 31 rate down comment 2
data
преди 11 години
Както писа един колега тук : това е най-нескопосаното искане за увеличаване на дефицита правено някога . Прозира толкова страх и паника че чак ми става жал за "експерта" Чобанов ! *** Дянков по го биваше да си проси пари , за добро или лошо даваха някаква информация , течеше някакъв дебат , тук в инвестора имаше огромни теми с много "ЗА" и "ПРОТИВ" - в момента се говори повърхностно за дефицит забележете между 1 и 2 милиарда и няма абсолютно никакъв дебат имали или няма нужда от това , защо се налага , защо се иска дефицит при положение че бюджета е в същото положение като миналогодишния !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още