IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Георги Ангелов: Правителството просто иска да харчи повече

Служебният кабинет доказа, че дори в тежки времена приходите в хазната има как да се увеличат, коментира икономистът

22:02 | 08.07.13 г. 77
Георги Ангелов: Правителството просто иска да харчи повече

„Ако правителството събира приходите като служебния кабинет, няма да има проблеми с изпълнението на бюджета“, коментира в ефира на Bulgaria On Air икономистът Георги Ангелов.

Той отново подчерта, че с оглед на представените данни от управляващите към месец май „няма дупка в бюджета, напротив има излишък“. „Задълженията към бизнеса са основно към ведомства, които не са реформирани и трудно управляват бюджетите си като това на МВР и на военните“, коментира Ангелов.

По думите му правителството „просто иска да харчи повече“.

Той цитира информация, разпространена в медиите, според която към новото министерство на инвестиционното развитие ще бъдат насочени няколкостотин милиона лева, „с които да се планират нови проекти“. „С толкова пари могат да бъдат построени няколко магистрали, не само да се планира,“ коментира Ангелов.

Според него друг пример за немотивирани разходи е решението за отпускане на 27 милиона лева за ВМЗ- Сопот.

„Просто се наливат едни пари без да се прави необходимата реформа. Лош знак е, че министърът обеща да търси поръчки за ВМЗ. Вместо да се занимава с едно предприятие, може да създаде по-добра бизнес среда за десетки хиляди други, които ще осигурят работа на много повече хора“, подчерта икономистът.

Според него основният въпрос е дали има цялостна визия както за развитието на икономиката, така и за здравеопазването и за останалите сектори.

Ангелов коментира и проведените днес преговори за изграждането на „Южен поток“. Той подчерта, че от една страна има заявено желание за борба с монополите, а от друга безпроблемно се дава съгласие на монополиста в газовите доставки Газпром да построи още една тръба, която да минава през България.

По думите му при преговорите за „Южен поток“ размерът на транзитните такси трябва да бъде такъв, че да компенсира иска  от 1 милиард за АЕЦ „Белене“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

13
rate up comment 28 rate down comment 3
rover
преди 11 години
Аз пък реших много да не си давам зор и едва-едва да работя. Ще давам колкото се може по-малко в хазната. Един мой познат в края на месеца накара хората си да пуснат молби за неплатен, не внесе осигуровки за този месец, а парите даде на служителите си. Има куп начини парите за червените избиратели да намалеят. Като краен варизнт планирам напълно да спра работа с производството за някой месец, работниците да изпратя на борсата, а да работят само магазините. Няма да има пари за престъпните компроекти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 14 rate down comment 20
kane
преди 11 години
Това момченце е представител на Неолибералите в РБТой "работи" подвизавайки се под прозвище на неправителствена организация и "бизнеса" му е да защитава едрия капитал и неговите интереси в РБ като в отмяна те капиталистите мултимилиардери/ като Коч братята и техните фондации отвъд океана, и на Острова/ плащат хонорари на това момченце. По-точно техните неправителствени организации плащат на неговата неправителствена. Не всички милиардери са "добри" като Сорос, Гейтс и БъфетИма милиардери които са обявили война на синдикатите, соц. с-ми и данъците по цял свят. Те са фанатизирани също както крайните ислямистите.За тях студената война е още в разгара си и те грпмят с огромните си финансови ресурси соц. придобивки на работниците по цял святВсеки един да реши какъв е интереса му и в каква държава иска да живее. В такава като Швеция, Дания и Холандия или Сомалия, Намибия и САЩ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 24 rate down comment 2
bgMan
преди 11 години
Вариантите са 3 - заслугата за приходите март-април 2013 е или на правителството на ГЕРБ, или на служебното правителство, но пък престъпниците от кабинета на Орешарски нямат абсолютно никакъв принос затова.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 16 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 11 години
А ти случайно да си чел с колко са се увеличили данъците спрямо 2012 :)?! За 1-то тримесечие сме на минус, че и спрямо 2012 после за Април Май връщаме, че и на +. Пак питам тези пари от де дойдоха и за протокола до Април месец са всички данъци платими ФЛ и ЮЛ, за май какво правим :)Я си припомни - Съпоставени със същия период на 2012 г. приходите и помощите по консолидираната фискална програма към май 2013 г. бележат номинален ръст от 7,2%, отчитат от министерството.http://***.investor.bg/biudjet-i-finansi/333/a/mf-otchete-biudjeten-izlishyk-ot-332-mln-lv-prez-mai,153517/Та тези пари пак от де са дошли - явно ти си изключителен експерт, а ние и титулуваните експерти като Ангелов сме в грешка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 16
Vesko94
преди 11 години
Къде съм казал подобно нещо? Но не са и на прехваления служебен кабинет.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 28 rate down comment 3
bgMan
преди 11 години
Ти какво искаша да кажеш - че приходите през март-април са заслуга на кабинета Орешарски???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 25
Vesko94
преди 11 години
Че то през март, април приходите от данъци винаги скачат. Това случайно да си го пропуснал?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 36 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
Ако от Позитано 20 не сте забелязали все още...... да ви кажа:винаги когато участвате в управлението това действа толкова демотивиращо на работещите и предприемчивите хора, че те просто спират да плащат някои данъци и осигуровки (до колкото могат да укрият).Почти не се намира вече предприемчив човек в България, който да иска данъците му да потъват в ромските джобове или в престъпни руски проекти. Та ето затова говори г-н Ангелов относно събирането на приходи. Аз лично и още 8 човека, с които работим заедно се разбрахме по мъжки и свалихме осигуровките на 4 часа и така ще е докато ни управляват БСП и ДПС. За част от услугите, които извършвам не издавам фактури и не начислявам ДДС. Предполагам не сме единствени.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Викаш НСИ, официални данни от сегашното правителство лъжат?! Тогава, като не ги е събрало служебното, от къде са дошли тези приходи в момент в който е било служебното правителство на власт.Кога ще се вземеш се образоваш малко, не че ми прече нещо, но по начетени хора в този сайт само ще помогне :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 31
Vesko94
преди 11 години
И кое е правилното - че служебното правителство събрало повече приходи, това ли? Я стига!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още