IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Да се върви към национализация е много опасно

Чрез подобен процес от България ще изтекат пари, обясни еврокомисарят

09:10 | 01.03.13 г. 48
<p>
	Кристалина Георгиева, Снимка: Ройтерс</p>

Кристалина Георгиева, Снимка: Ройтерс

Да се върви към национализация е твърде рисковано, защото подобен процес може да нанесе големи щети на България. Такова мнение изрази еврокомисарят Кристалина Георгиева в първия си коментар по повод политическата ситуация в страната, пише БТА.

Само по себе си държавното управление не гарантира по-добро управление, дори напротив – може да бъде и по-лошо, смята Георгиева.

Еврокомисарят посочи, че има резонни искания на протестиращите, но има и такива предложения, за които е доказано в други държави, че могат да донесат повече беди, отколкото ползи. Именно сред тези предложения е и национализацията.

Национализацията означава и изплащането на компенсации на обратно изкупените дружества и така пари, които могат да отидат за хората, ще се насочат към джобовете на дружествата, които биват национализирани, обясни Георгиева.

Национализацията означава да променим радикално икономическия модел, какво ще си кажат инвеститорите, които искаме да привлечем с ниските данъци, попита тя.

По нейните думи има и такива идеи, предлагани от хората, които са разумни - например по-внимателно да бъде оценявано кои са социално слабите, на кои трябва да се помогне.

От практиката в света знаем, че социалната политика трябва да бъде построена на две нива. Едното е да поставим "възглавничка", да не паднат хората много лошо, а другата е да има "въжета", по които да се издигнат, ако са паднали, поясни Георгиева.

Има необходимост от социална поддръжка, но и от помощ за предприемачеството, особено за малкия бизнес, добави тя. Убедена съм, че резултатът от процесите сега у нас в крайна сметка ще бъде положителен, допълни комисарят.

Когато хората излязат на улиците, това означава, че имат трудности, към които трябва да се привлече повече внимание. Това е увличане на гражданите в решаването на техните съдби, точно във времето, когато това трябва да стане - когато има избори.

Хората трябва да решат на кого да дадат доверието си, за да бъде животът на всички ни по-добър, допълни комисарят.

Сред разумните предложения на протестиращите са това да има повече държавен контрол върху монополите, за усъвършенстване и регулиране на управлението на монополите, отбеляза Георгиева.

България има резерв, включително с това, че дългът е много нисък, но преди да кажем откъде, трябва да кажем за какво (трябват допълнителни пари) в помощ на икономиката. Трябва да бъдем внимателни да не се хлъзнем по нанадолнището, народът изстрада финансовата стабилност и е много важно да запазим това, което сме постигнали, коментира комисарят.

По нейните думи за България е изключително важно да решава проблемите, които изкараха хората на улицата, така че това повече да не се случва. Хората показаха, че товарът е станал много голям, а защо е така - на този въпрос трябва да бъде намерен отговор.

Когато търсим този отговор, винаги е най-добре да започнем от себе си, заяви Кристалина Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

7
rate up comment 12 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
благодаря че ме нахрани. Наистина съм чел и за конспирации. Мнението ми за конспиративността е че наистина съществуват организации, които се опитват да канализират обществени процеси. Някои алтруистично други с по тесни интереси. Но съм и достатъчно трезвомислещ за да знам че това е невъзможно. Че всеки план от тези мащаби трябва да се променя многократно в хода си и резултатите не могат да бъдат предвидени. Така че конспирации съществуват, те са част от политиката, която обаче не влияе на основните процеси. Както вече казах в друг свой пост, смятам че, битието определя съзнанието т.е. икономиката определя политиката, а не обратното.Изводите ми са доста по прагматични.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 11 rate down comment 9
bgMan
преди 11 години
За да няма неразбрали да поясня че george_tn явно е от тези, които вярват в конспирацията на масоните, илюминатите, СБ и др.под. Световна конспирация, раз'ираш ли брато????Според тях, всеки който е талантлив и преуспява над средното ниво е конспиратор и работи за поробването и унищожението на всички хора, които не са част от неговата организация.Изглежда тези романи писани в отдела за дезинформации на ГРУ много помагат някои неспособни хора да си избиват комплексите върху способните и успяващите. Съвсем по пролетарски :))))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 5 rate down comment 5
george_tn
преди 11 години
думи думи. Те са продукт на една и съща организация. Дори и несъзнателно, проповядват едно и също.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 10 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Сега протестите са срещу "нашите" политици, щото все още вярваме в суверенитета си, но България е само една административна единица от глобалната икономика. Въпрос на време е "протеста" да стане глобален. Конкурентните икономики (административни единици) ще си желаят статуквото, а другите не. Изхода ще е неясен и не в наше време.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 13 rate down comment 2
data
преди 11 години
За да бъдем точни - винаги е имала различия с Дянков но винаги ги е изразявала изключително деликатно . Цитирам по памет : " Според мен България трябва малко повече да харчи , но тук се разминаваме с г-н Дянков " . Това от едно интервю в БТВ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 10
george_tn
преди 11 години
" Хората показаха, че товарът е станал много голям, а защо е така - на този въпрос трябва да бъде намерен отговор.Когато търсим този отговор, винаги е най-добре да започнем от себе си, заяви Кристалина Георгиева."Точно тя би трябвало много добре да знае къде е проблема, че той не е в хората, и че организацията за която тя и Симеон Дянков работят е част от този проблем. Все пак много е възможно обаче и искрено да вярва в демокрацията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 12 rate down comment 5
993
преди 11 години
Много ми е симпатична г-жа Георгиева, смислено говори и има качествата на дипломат. Само не разбирам в качеството си на какъв се изказва? На еврокомисар? Тя е еврокомисар по кризите, но не вярвам да е по политическите кризи, каквато има сега в България. Исками се, ако желае да е толкова ангажирана със ставащото в България да не дава само акъл и мнения, а да поеме отговорност и да си дойде в България. Ще я приветствам. Нека да си сформира екип и да действа. Смятам, че ще има подкрепа. Иначе всеки може да дава акъл как се вкарва гол от тъчлинията. Желая и успех!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още