IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Да се върви към национализация е много опасно

Чрез подобен процес от България ще изтекат пари, обясни еврокомисарят

09:10 | 01.03.13 г. 48
<p>
	Кристалина Георгиева, Снимка: Ройтерс</p>

Кристалина Георгиева, Снимка: Ройтерс

Да се върви към национализация е твърде рисковано, защото подобен процес може да нанесе големи щети на България. Такова мнение изрази еврокомисарят Кристалина Георгиева в първия си коментар по повод политическата ситуация в страната, пише БТА.

Само по себе си държавното управление не гарантира по-добро управление, дори напротив – може да бъде и по-лошо, смята Георгиева.

Еврокомисарят посочи, че има резонни искания на протестиращите, но има и такива предложения, за които е доказано в други държави, че могат да донесат повече беди, отколкото ползи. Именно сред тези предложения е и национализацията.

Национализацията означава и изплащането на компенсации на обратно изкупените дружества и така пари, които могат да отидат за хората, ще се насочат към джобовете на дружествата, които биват национализирани, обясни Георгиева.

Национализацията означава да променим радикално икономическия модел, какво ще си кажат инвеститорите, които искаме да привлечем с ниските данъци, попита тя.

По нейните думи има и такива идеи, предлагани от хората, които са разумни - например по-внимателно да бъде оценявано кои са социално слабите, на кои трябва да се помогне.

От практиката в света знаем, че социалната политика трябва да бъде построена на две нива. Едното е да поставим "възглавничка", да не паднат хората много лошо, а другата е да има "въжета", по които да се издигнат, ако са паднали, поясни Георгиева.

Има необходимост от социална поддръжка, но и от помощ за предприемачеството, особено за малкия бизнес, добави тя. Убедена съм, че резултатът от процесите сега у нас в крайна сметка ще бъде положителен, допълни комисарят.

Когато хората излязат на улиците, това означава, че имат трудности, към които трябва да се привлече повече внимание. Това е увличане на гражданите в решаването на техните съдби, точно във времето, когато това трябва да стане - когато има избори.

Хората трябва да решат на кого да дадат доверието си, за да бъде животът на всички ни по-добър, допълни комисарят.

Сред разумните предложения на протестиращите са това да има повече държавен контрол върху монополите, за усъвършенстване и регулиране на управлението на монополите, отбеляза Георгиева.

България има резерв, включително с това, че дългът е много нисък, но преди да кажем откъде, трябва да кажем за какво (трябват допълнителни пари) в помощ на икономиката. Трябва да бъдем внимателни да не се хлъзнем по нанадолнището, народът изстрада финансовата стабилност и е много важно да запазим това, което сме постигнали, коментира комисарят.

По нейните думи за България е изключително важно да решава проблемите, които изкараха хората на улицата, така че това повече да не се случва. Хората показаха, че товарът е станал много голям, а защо е така - на този въпрос трябва да бъде намерен отговор.

Когато търсим този отговор, винаги е най-добре да започнем от себе си, заяви Кристалина Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

27
rate up comment 2 rate down comment 0
data
преди 11 години
за съжаление най бързия начин е замяна на управляващите на средно ниво в държавната администрация с добре платени чужденци . Правили сме го в началото на при създаването на държавата след Освобождението , Милен Велчев го направи и в митниците - всички го оплюха но приходите се качиха . Няма друг бърз механизъм , за съжаление
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
абе имам и някаква идея и за съдебната система, ама не съм намерил примери по света дали са правени такива неща, за това ще си ги задържа за мен. Просто щото смятам, че не е редно повече експерименти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
biserz
преди 11 години
Това, което плащаме на ЕРП-тата по обясненията на ЧЕЗ, "Бъдете информирани" с. 2 (вж. фактурата си от м.февруари):1. Цена достъп до разпределителната мрежа 0.00496 лв/квТЧ2. Цена пренос през разпределителната мрежа 0.04040Общо 0.04536 лв./ квТч или 4 стотинки и половина:)При средна реална цена на ел енергия 0.183..с ДДС, това означава, че около 25% от разходите ни отиват в ЕРП-тата. С други думи от 400-те лева даден за ел.енергия, 100 лв отиват в ЕВН или ЕОН или ЧЕЗ. Не 9%, както твърдят те. Всеки потребител може да изчисли цената на квТч, която плаща за месеца и ще видите, че това ще резултат близък до 0.183...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
за съдебната система идея си нямам...За корупцията-яко превенция. Преди години(като бях студент) питах едно ченге(беше ми преподавател) що в БГ няма операция Чисти ръце. И той ме попита-как да съберем екип от 70-80 полицая, 2-3 прокурора и 2-3 съдии, със заплати колкото дневната печалба на тия които ще трябва да съдят без да има изтичане на информация-не говорим за по-голямо саботиране. И проблема с администрацията-как, като вкарваш нови хора да не станат корумпирани, както старите(защото вкарваш 2ма некорумпирани на 8 корумпирани-примерно). Ами за мен е така-лъжичка по лъжичка-уволняваш един малък отдел и вкарваш изцяло новите, като се сработят(примерно година по-късно) минаваш на следващият-но това е бавен процес-поне 6-7 години, за да се получи крайният резултат. Ако сте чели за корупцията в ЮК(ЦИД имат доклад някъде), те са били на нашият хал преди около 30 год. И просто почват да вдигат заплатите на магистрати и полицаи.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
И как предлагаш да се справим с корупцията и съдебната система ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
и аз смятам, че наивността(за разлика от глупостта) е преходно състояние. И си прав и за другите неща. Освен за национализацията-не вярвам да има. Щото в Бг сме по-католици от папата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
тук не си прав-4 години е достатъчен срок, за да се постигне доверие. И аз не съм крайно против национализацията, ама не и на ЕРП-тата. Даже ще го кажа така-не може преди 10-15 год да си приватизирал нещо и сега да го национализираш-щото вярно ставаш непоследователен, което в същност кара големите пари да се панират. Освен ако не идват от северо-изток:) За Дянков имам ужасно много забележки(и друг път съм ги казвал), ама си прав, че не е тук мястото. За съдебната система-това е проблем 2 в личната ми класация. Въобще корупцията. Проблем 1-нищоправенето-много приказки, малко дела. Проблем 3-безидейност-в тия много приказки, малко имат практически смисъл. Ама това си ми е лична класация-не ангажирам никого с нея. И не важи за тия 4 години, а за тия...да кажем от 97ма следя нещата-от тогава насам. За последните 4 год-бяха по-лоши именно защото станахме освен всичко друго и непоследователни. Което за мен е огромна грешка. Ама пак казвам-не ангажирам никой с моето мнение.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 0
trendline
преди 11 години
Национализация ще има но може да минат 3-10 години. Вие да не мислите , че хората ще стоят гладни и унизени до безкрай. Излезте извън София да видите каква мизерия е навсякъде.Какви чужди инвеститори ви гонят. 10-15 западни фирми, в които работят сравнително малко на брой хора. И каква е ползата за държавата от 30 -40 хил. работни места. Единствено заплати и осигуровки. Всички имат офшорки и печалбите се изнасят навън. До скоро правеха инвестиции и работеше персонал от подизпълнители-местни фирми. Инвестиционните програми почти привършват. Ами сега?С риск да се повторя , държавата има полза когато са заети много хора. Корабостроителен завод - 5000 човека, кораборемонт 5000 човека, химия в Девня 15000 човека. В държавата може да влиза символично % данък печалба, но тези хора още като се приберат от работа (с не лоши заплати) харчат по магазини , ресторанти, бензиностанции т.е . се завъртят парите в икономиката. Моделът на преразпределение на благата е грешен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 4 rate down comment 0
data
преди 11 години
Управляващите са еднакви - ако си траеш ти се качват ! Никой не ни е виновен - ни СБ , ни МВФ , ни Политиците ! Нали знаете - едно дете като не реве - никой не му дава да суче . Правата , доходите и др. благинки никъде не са били давани дарум - навсякъде са били извоювани / и в пряк и преносен смисъл /
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
Здравей календар. Не съм се отметнал. За мен политиката на Дянков е правилна. Както виждаш, аз пиша за НЕЗАВИСИМА съдебна система. Ако тя наистина е такава, което аз мисля, че е така, то няма много лостове за държавата да и въздейства. И ако тя е корумпирана, тросто проблема си остава, тъй като както казах лостовете за въздействие не са много и всичко става много бавно. Според мен промяна към по-добро има, но за инвеститорите трябва много повече време за да убедят да инвестират. Все пак това са реални пари, само доверие не стига. Аз съм на мнение, че разлика между тези и предишните, както ти казваш, има и тя е в полза на тези, но тук става политическо много а темата е друга. Поздрави.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още