IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Да се върви към национализация е много опасно

Чрез подобен процес от България ще изтекат пари, обясни еврокомисарят

09:10 | 01.03.13 г. 48
<p>
	Кристалина Георгиева, Снимка: Ройтерс</p>

Кристалина Георгиева, Снимка: Ройтерс

Да се върви към национализация е твърде рисковано, защото подобен процес може да нанесе големи щети на България. Такова мнение изрази еврокомисарят Кристалина Георгиева в първия си коментар по повод политическата ситуация в страната, пише БТА.

Само по себе си държавното управление не гарантира по-добро управление, дори напротив – може да бъде и по-лошо, смята Георгиева.

Еврокомисарят посочи, че има резонни искания на протестиращите, но има и такива предложения, за които е доказано в други държави, че могат да донесат повече беди, отколкото ползи. Именно сред тези предложения е и национализацията.

Национализацията означава и изплащането на компенсации на обратно изкупените дружества и така пари, които могат да отидат за хората, ще се насочат към джобовете на дружествата, които биват национализирани, обясни Георгиева.

Национализацията означава да променим радикално икономическия модел, какво ще си кажат инвеститорите, които искаме да привлечем с ниските данъци, попита тя.

По нейните думи има и такива идеи, предлагани от хората, които са разумни - например по-внимателно да бъде оценявано кои са социално слабите, на кои трябва да се помогне.

От практиката в света знаем, че социалната политика трябва да бъде построена на две нива. Едното е да поставим "възглавничка", да не паднат хората много лошо, а другата е да има "въжета", по които да се издигнат, ако са паднали, поясни Георгиева.

Има необходимост от социална поддръжка, но и от помощ за предприемачеството, особено за малкия бизнес, добави тя. Убедена съм, че резултатът от процесите сега у нас в крайна сметка ще бъде положителен, допълни комисарят.

Когато хората излязат на улиците, това означава, че имат трудности, към които трябва да се привлече повече внимание. Това е увличане на гражданите в решаването на техните съдби, точно във времето, когато това трябва да стане - когато има избори.

Хората трябва да решат на кого да дадат доверието си, за да бъде животът на всички ни по-добър, допълни комисарят.

Сред разумните предложения на протестиращите са това да има повече държавен контрол върху монополите, за усъвършенстване и регулиране на управлението на монополите, отбеляза Георгиева.

България има резерв, включително с това, че дългът е много нисък, но преди да кажем откъде, трябва да кажем за какво (трябват допълнителни пари) в помощ на икономиката. Трябва да бъдем внимателни да не се хлъзнем по нанадолнището, народът изстрада финансовата стабилност и е много важно да запазим това, което сме постигнали, коментира комисарят.

По нейните думи за България е изключително важно да решава проблемите, които изкараха хората на улицата, така че това повече да не се случва. Хората показаха, че товарът е станал много голям, а защо е така - на този въпрос трябва да бъде намерен отговор.

Когато търсим този отговор, винаги е най-добре да започнем от себе си, заяви Кристалина Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

37
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
от чисто теоретичен диспут, го превръщаме в конкретен-не знам. Пак казвам-и други ефективни модели има. Не е нужно да се избира тоя, който аз казвам-нека се приложи някакъв, какъвто и да е:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
да ама нали се сещаш че това означава : шефа на КАТ и МВР , Шефа на КАТ примерно стара Загора и т..н . Идеята на йерархичната структура уж всяко звено да следи по ниско стоящото - е това не работи в цялата държава .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 5 rate down comment 10
jelenski
преди 11 години
На Г-жа Сталинка...пардон Кристалина Георгиева й е лесно да говори, след като племенника й - небеизвестния Симеон Дянков вкара държавата в почти пълен колапс. Няма никакво производство, безработица 13%, постоянно растящи цени и замразени неизплатени заплати! Идват избори и вместо темата в следващите месеци да е проваленото управление сега се мъчат да ни внушат колко са диалогични и колко мислят за стабилността на страната. Истината е, че Борисов се изплаши и избяга с надеждата, че имаме къса памет. Но каквито и маневри да правят, за да ни хвърлят прах в очите няма да стане.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
ама аз не казах да не уволняваш и да не правиш проверки-напротив, наблягам на това:) Само една забележка имам към това което си написал-не е нужно да стане бързо, а просто да стане. Уточнявам-бързо=1 год. Не-бързо=4 год.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
Ето ти пример - в отсечката Ст.Загора се избиха сумайти хора карайки като обезумели ! Да си чувал някой шеф на КАТ от тия градове да са го изритали поради това че не си върши работата ? Не на ли ! Е значи цялата йерархична сицтема в КАТ не работи
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 1 rate down comment 0
data
преди 11 години
да де - ама имаш една йерархична структура , като държавната администрация и искаш да я раздвижиш бързо : ако тръгнеш да променяш структурата ще загубиш доста време , явно е че трябва да променяш хората , но като правиш само политически назначения си обречен . И ето казуса - по принцип не са некадърни хората , но не искат да се напъват като така и така им минава номера . Това е казуса - или с други думи или с външен натиск или с променени управленци в структурата , който да са с друг манталитет
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
и кво излиза накрая-че хората в тоя сайт имат някакво общо съгласие къде са проблемите и приблизително съгласие какво трябва да се направи-в общи линии поне...т.е.-всеки знае кво трябва да стане, ама никой не го прави. И що така? Как да се промени това?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
амииии...на някои хора да:) Ама-хората можеш да ги разделиш на три групи-малък процент, които ще взимат подкуп квото и да направиш; малък процент хора, които никога няма да вземат подкуп; и хора по средата. Идеята е тия по средата да не взимат. А иначе-корупция винаги ще има, просто трябва да се държи много малък процент.Освен това промяната на мисленето на хората става за 7 год.(това се приема за цифра, за която се сменя едно поколение). Т.е. два мандата на едно правителство. А и като казах, че не вярвам на чужденци-не значи, че няма да проработи. Най-малкото ще подобри нещата. Просто смятам, че може и по-добре да се справим сами. Не-не е оптимизъм това-има доста частни фирми в БГ, които са изцяло от българи и се справят доста прилично(среден бизнес) и без подкупи и без протекции-значи имаме кадри. Просто имаме проблем с това да извлечем максимумът от тях.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 0 rate down comment 0
data
преди 11 години
проблема е че заплата се увеличава лесно но манталитета - много много трудно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
сега ще кажа две неща:1. Аз казвам модел, който според мен ще работи. Не казах, че го смятам за единствен модел.2. Не вярвам на чужденци. Не е нищо лично, просто интереса клати феса, а техният интерес няма как да съвпадне с нашият-а примера ти не е точно удачен-да, имаше повишаване на приходи, но не реши проблема. Освен това-можеш да ги замениш и с добре платени българи-като митничаря взима 5к заплата, и му правят проверки(ама проверки) през ден ще се замисли дали да пусне тира с цигарките. А не от 1200 да му повишиш заплатата на 1250 и да се чудиш, що като му предложат още 1000 и той ги взима. Идеята е такава-на всякъде можеш можеш да купиш всеки-просто на повечето места е по-изгодно да си понесеш легалните последствия, пред това да платиш подкуп.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още