IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кристалина Георгиева: Да се върви към национализация е много опасно

Чрез подобен процес от България ще изтекат пари, обясни еврокомисарят

09:10 | 01.03.13 г. 48
<p>
	Кристалина Георгиева, Снимка: Ройтерс</p>

Кристалина Георгиева, Снимка: Ройтерс

Да се върви към национализация е твърде рисковано, защото подобен процес може да нанесе големи щети на България. Такова мнение изрази еврокомисарят Кристалина Георгиева в първия си коментар по повод политическата ситуация в страната, пише БТА.

Само по себе си държавното управление не гарантира по-добро управление, дори напротив – може да бъде и по-лошо, смята Георгиева.

Еврокомисарят посочи, че има резонни искания на протестиращите, но има и такива предложения, за които е доказано в други държави, че могат да донесат повече беди, отколкото ползи. Именно сред тези предложения е и национализацията.

Национализацията означава и изплащането на компенсации на обратно изкупените дружества и така пари, които могат да отидат за хората, ще се насочат към джобовете на дружествата, които биват национализирани, обясни Георгиева.

Национализацията означава да променим радикално икономическия модел, какво ще си кажат инвеститорите, които искаме да привлечем с ниските данъци, попита тя.

По нейните думи има и такива идеи, предлагани от хората, които са разумни - например по-внимателно да бъде оценявано кои са социално слабите, на кои трябва да се помогне.

От практиката в света знаем, че социалната политика трябва да бъде построена на две нива. Едното е да поставим "възглавничка", да не паднат хората много лошо, а другата е да има "въжета", по които да се издигнат, ако са паднали, поясни Георгиева.

Има необходимост от социална поддръжка, но и от помощ за предприемачеството, особено за малкия бизнес, добави тя. Убедена съм, че резултатът от процесите сега у нас в крайна сметка ще бъде положителен, допълни комисарят.

Когато хората излязат на улиците, това означава, че имат трудности, към които трябва да се привлече повече внимание. Това е увличане на гражданите в решаването на техните съдби, точно във времето, когато това трябва да стане - когато има избори.

Хората трябва да решат на кого да дадат доверието си, за да бъде животът на всички ни по-добър, допълни комисарят.

Сред разумните предложения на протестиращите са това да има повече държавен контрол върху монополите, за усъвършенстване и регулиране на управлението на монополите, отбеляза Георгиева.

България има резерв, включително с това, че дългът е много нисък, но преди да кажем откъде, трябва да кажем за какво (трябват допълнителни пари) в помощ на икономиката. Трябва да бъдем внимателни да не се хлъзнем по нанадолнището, народът изстрада финансовата стабилност и е много важно да запазим това, което сме постигнали, коментира комисарят.

По нейните думи за България е изключително важно да решава проблемите, които изкараха хората на улицата, така че това повече да не се случва. Хората показаха, че товарът е станал много голям, а защо е така - на този въпрос трябва да бъде намерен отговор.

Когато търсим този отговор, винаги е най-добре да започнем от себе си, заяви Кристалина Георгиева.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:50 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

17
rate up comment 7 rate down comment 0
biserz
преди 11 години
ЕРП-тата се споменават, защото тях искат да национализират...Иначе не е вярно, че само за тях се говори - искат се промени и за другите по веригата. Проблемът е, че фокусът е върху ЕРП-тата и това може да се използва от по-обиграните политици, за да симулират дейност и да оставят останалите по хранителната верига на спокойствие...ЕРП-тата обаче не са толкова "невинна" жертва на увеличението на цените, колкото се представят...Освен, че май-май не е 9% това, което взимат, а повечко за пренос и разпределение, те участват и в проекти, "от които ще спечели цялото общество" - паркове с фотоволтаици, ветрогенератори и т.н. Не е зле и тези договори да се видят (но не само на ЕРП-тата, а на всички, без изключения).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 4 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
Щото народът получава сметки от ЧЕЗ, а не от НЕК-т.е. това пише на сметката-ЧЕЗ, ЕОН...иначе си прав, но народът не е длъжен да знае кой на кого се отчита:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
добре де чик-чирик-чел съм поне твои 5 поста, където защитаваш племенника на тая дама горе и политиката му-сиреч, политическото ръководство на страната последните 4 от тия 6 години.Питам си информативно:) Щото аз рева от именно тия проблеми които ти изтъкна( с други думи облечени) и именно заради тях казвах, че няма разлика между тия и предишните:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
biserz
преди 11 години
Eдинственото по-лошо нещо от държавния монопол е частният...Но за национализация - хубаво, ама как, ЕРП-тата ще искат двойно на това, което биха взели. Защо не им вдигнем данъците и таксите(70% данък печалба само за монополите и всички компании в енергетиката), които монополите плащат, а не тези които разпределят върху нас като ДДС? Мораториум върху цената на тока - нека са оправят...Така няма да има нужда от национализация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
дори и да вярваме че СБ е алтруистична, ако провериш в Гугъл кои са създателите и основните "акционери" на СБ ще разбереш и чии интереси тя би защитила приоритетно чрез политиките си.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 0
Chick-Chirick
преди 11 години
"Национализацията означава да променим радикално икономическия модел, какво ще си кажат инвеститорите, които искаме да привлечем с ниските данъци, попита тя." Ами да я попитам и аз нея, къде са инвеститорите последните 6 г. откакто имаме плосък данък? Избягаха ли инвеститорите от Америка, Европа и други части на света, когато бяха национализирани цели банки? А дали е възможно, инвеститорите да правят анализ преди да инвестират и да се питат например, кава е бизнес средата? Може ли да се прави свободно бизнес или трябва ЗАДЪЛЖИТЕЛНА политическа протекция? Има ли независима съдебна система към която да се обърна ако имам проблем? Дали пък тези въпроси не си задават инвеститорите? А какви ли са отговорите на тези въпроси?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 12 rate down comment 2
prectical
преди 11 години
И когато стане дума,че очакваме инвестиции и подържаме нисък дълг и строга политика,аз бих попитал онзи червей Дянков ,дали знае какви са инвестициите в България.Инвестира се в земя с цял строеж и продажба и изнасяне на капитал от България, инвестиции в комуналните услуги с цел бърза и лесна печалба и отново изнасяне на капитали от България.Еми такива инвестиции на никой народ не му трябват.Какво се получава,че фактически от България всяка година се изнасят милярди, а ние се орграничаваме и мизерстваме,за да имаме по - добър рейтинг и да дойдат поредните колонизатори който ще инвестират в някой мол, ще спечелят и ще си тръгнат.На нас ни трябват инвестиции в промишленоста,трябват инвестиции в заводи и продукция, не в молове,банки и ЕРП та..Дянков нали е много можещ и кадърен,ето колко му е моженето, пълен бълхар, който явно неразбира от политика и икономика,за него е по-важно потупване по рамото, колко сме дисциплинирани.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 11 rate down comment 3
prectical
преди 11 години
Световната Банка и МВФ през 90 години имаха за цел да съсипят всички бивши социалистически републики с въвеждането на така наречените "шокови терапии" Да, България неймоверно дължеше голям дълг към кредиторите си, но тези шокови терапии съсипаха страните.Не може страни с който си бил във студена война да ти съставят плана как да преминеш от планова към пазарна икономика.Народите на страните от нашият блок са сред сред най-мизерните в Европа.Големите сили играят някакви големи игри.Валутният борд не случайно е измислен от инглизите с цел заграбване на ресурсите и подчиняване на колониалните икономики.И какво излиза,че България е бананова република в третия свят продължаваща да следва престъпният валутен борд, който ни оставя фактически без собствена монетарна политика и ни държи в още по голяма мизерия.Истината е ,че в ЕС и от някои други велики сили, ние сме хора втора ръка чиято икономика трябва да бъде максимално изцедена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
bgMan
преди 11 години
До george_tn: Така казано както в пост номер 7 и аз съм съгласен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 7 rate down comment 0
george_tn
преди 11 години
Колкото до Световната банка - смятам че тя е една от тези организации които се опитват да канализират процесите. Ти да не би да смяташ нещо друго? Как една организация би се справила с това нещо - като общи цели, програма, теории и т.н и всеки който работи за тази организация би трябвало да споделя тези ценности. Та исках да кажа че К. Георгиева и Симеон Дянков би трябвало да споделят ценностите на тази организация.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още