IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Време ли е за протест срещу протестиращите?

Между разумните искания се прокрадват скандални предложения, а по-лошото е, че те получават и солидна защита

11:05 | 25.02.13 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА</p>

Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА

Национализация

Протестиращите не вярват в държавата, но вярват, че одържавяването ще реши проблемите. Този с монополите със сигурност няма да успее – справка „Топлофикация София“ и аферите на Вальо Топлото. Решението е контрол.

Пряк избор на магистрати и членове на ВСС и гражданска квота

В съдебната система има ред други проблеми. Самият ВСС трябва да бъде съставен само и единствено от юристи с богат опит и безупречна репутация. Гражданите нямат място в такава институция, но пък може да се помисли за промяна на квотите, с които се излъчват членовете на органа.

Чу се дори идеята за свободен избор на ВСС от гражданите. А някой помисли ли как ще се правят изборните кампании и откъде ще идва тяхното финансиране?

Политическите партии да нямат държавна субсидия

По-добра от политическата система до момента няма измислена и това не е случайно. Замисълът на партиите е те да бъдат организирано представителство на хора, споделящи общи ценности и нагласи. Дори сегашните протестиращи ще трябва да се организират в нещо като партия, за да могат да защитят исканията си.

Тук се връща отново въпросът за финансирането – не отваряме ли вратата за корпоративна намеса и неограничено влияние?

Прекратяване на делата срещу длъжници на ВиК, Топлофикация, ЕРП

Въпросът тук е защо трябва да се опрощава дълг на някой, който е консумирал услуга. Ами на коректните платци ще им се възстановят ли платените суми? Или отново тарикатите ще излязат печеливши?

Трябва да има преразглеждане на механизмите на ценообразуване и формиране на сметките. За всички. Това е изводът от проблемите с високите сметки.

Има и още изключително спорни въпроси, свързани с така наречения граждански контрол. Защото парламентарната демокрация е именно граждански контрол – чрез избора на НАРОДНИ представители, които да защитават интереса на избирателите си.

От средите на протестиращите се чуват изключителни абсурди като право на законодателна инициатива на гражданите. Това би затлачило политическия протест допълнително – именно защото ще липсва отчетност и защото законопроектите трябва да се внасят от депутати – същите тези, които са избрани с гласовете на хората.

Изобщо исканията показват, че сме много далеч от истината. За съжаление.

Истинската борба трябва да е насочена към хората. Към тяхната активна позиция, към техния натиск върху парламента и партиите. Истинската борба трябва да е за реформа в образованието, за влизане на нови лица в парламента, а не за отрицание на всичко.

Идват избори – протестиращите не припознават никого като свой защитник и затова трябва да се организират и да се явят на изборите със своята платформа. Тогава ще се види кой колко подкрепа има.

Каквото и да си говорим, протестите са добра заявка за формирането на така бленуваното и с години очаквано гражданско общество.

Защо ли обаче си мисля, че когато дойде време да се запретнат ръкави и да се работи, това гражданско общество ще се върне към безличния си и непретенциозен начин на живот, а протестите отново ще са у дома, пред телевизора, с ракията и салатата и редовната доза „ех, ако аз се заема, веднага ще оправя нещата. Ама не ми се занимава“.

Е, не е ли време за протест срещу протестиращите?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

27
rate up comment 8 rate down comment 1
biserz
преди 11 години
Затова твърдя, че БСП са ултрадясна партия и тяхното ляво е мимкрия (хората просто бъркат ляво с дясно) - защото те въведоха закона за Корпоративното подоходно облагане, чрез който най-големите тежести да паднат върху най-бедните слоеве...Защо монополите не плащат по-високи данъци, след като искаме да осъществяваме контрол върху тях, а не те върху нас?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 2 rate down comment 1
biserz
преди 11 години
А като говорите за гарантирана печалба на енергийните монополи - може ли да ми кажете коя печалба е гарантирана, тази преди данъци или след данъци? Ако няма уточнение тогава има едно много просто решение - вдигане на данък печалба на енергийните дружества, на "златотърсачите" и пр. Затягане на контрола върху разходите и оттук за сметка на това може да се намали ДДС върху ел енергията. Естествено, след оценка на икономическия ефект и по-специално бюджетния. Регулирането на монополите започва от затягане на контрола върху разходите им и увеличаване на данъчните тежести директно върху тях, а не разпределянето им върху обществото...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
В подкрепа на предния си пост искам само да ви покажа за какво става дума в учебник по "Човека и обществото" (който си е чиста история) за 3клас(10годишни). За да се разберете първите 10 урока ще имате нужда от следните понятия:-църква, черква, патриаршия, патриарх, вяра, религия, християнство, мюсюлманство, ислям, Христос, езичник, богомил, ерес, светец. -книжовник, будител-държава, народ, страна, територия, администрация, армия, войска, институции. Писани закони ( и разликата с неписаните закони), държавно устройство.-цар, княз, деспот, боляр,-златни монети, респ. незлатни пари!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 15 rate down comment 1
Telerig
преди 11 години
Проблемът не е в политичискатата система, а в липсата на гражданско общество досега.Ако го имаше голяма част тези поразии дето станаха в последните 23 години нямаше да се извършат.Изхода прозрачност и контрол от обществото.Аз работя в чужда фирма и мога да ви кажа, че немеца краде не по-малко от българина, стига да има възможност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 4 rate down comment 1
vaskoblue
преди 11 години
Браво за статията! Единствено не съм съгласен с аргумента за финансирането. Защото към момента парламентарно представените партии се финансират както от бюджета, така и от чл. внос и дарения. Много често тези дарения са под масата. Не мисля, че е справедливо парламентарно представените партии да се явяват на избори с едни пари напред пред другите, както и да задължават всички хора да ги издържат чрез данъци. Смятам, че партиите трябва да се самофинансират, както от членски внос, така и от дарителски програми, за да е ясно кой на коя партия дава пари и коя партия чии интереси защитава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 16 rate down comment 1
george_tn
преди 11 години
само да допълня, че според мен ключа към разбирането на безумните искания е политическото невежество на българина. Почти на 100% българите нямат мирогледни определения за понятията държава, политика, власт и т.н., а камо ли да разберат механизмите движещи обществото. Проблема идва още от училището където ни индоктринират с някаква велика българска история, без преди това да са заложени понятията необходими за историческа оценка. Затова този протест е осъден да остане несъзнателен. Но пак ще се повторя, че ползите от протеста са големи защото ритна системата. Лично аз очаквам промяната и отвън.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 11 години
Мави - стига с тия революции , дори в Гърция ако забелязваш му насвиха сърмите на тоя Ципрас . Всички играят една и съща игра и всички са чели Маркс - като вземат да се бунтуват я кредитна линия им отпускат , а им опрощават някой дълг и така до новата порция вълнения и съответната порция моркови
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 11 rate down comment 4
data
преди 11 години
България е член на ЕС - демек има 100 % хармонизирано законодателство , така че всякакви братвежи за нов социално икономически ред , тотална смяна на системата са глупости на търкалета . Света помни няколко тотални смени : Кромуел - прави Англия република , Френската революция - прави Франция република , октомврийската революция - прави Русия социалистическа : ВСИЧКИТЕ СА КРЪВ ДО КОЛЕНЕ .А за ситуацията : Проф. Минасян имаше блестяща статия защо България бидейки статистически добре хората се чувстват зле - ЗАЩОТО ОСИГУРЯВАТ НЕВИЖДАН КОМФОРТ НА УПРАВЛЯВАЩИТЕ СЛЕД КАТО ГИ ИЗБЕРАТ Дори Германския министър го каза : Хубаво е че протестирате , ама защо чак сега ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 18 rate down comment 7
vladimir.karolev
преди 11 години
Чудесна статия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 13 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Поздрав за статията. Наистина ми хареса. Направете тема за това има смисъл от свикване на Велико Народно Събрание и промяна на Конституцията. Аз лично съм на мнение, че Конституцията си е достатъчно добра, само че тези законите не се спазват достатъчно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още