IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Време ли е за протест срещу протестиращите?

Между разумните искания се прокрадват скандални предложения, а по-лошото е, че те получават и солидна защита

11:05 | 25.02.13 г. 64
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА</p>

Знаем ли всъщност какво искаме? Снимка: БТА

Национализация

Протестиращите не вярват в държавата, но вярват, че одържавяването ще реши проблемите. Този с монополите със сигурност няма да успее – справка „Топлофикация София“ и аферите на Вальо Топлото. Решението е контрол.

Пряк избор на магистрати и членове на ВСС и гражданска квота

В съдебната система има ред други проблеми. Самият ВСС трябва да бъде съставен само и единствено от юристи с богат опит и безупречна репутация. Гражданите нямат място в такава институция, но пък може да се помисли за промяна на квотите, с които се излъчват членовете на органа.

Чу се дори идеята за свободен избор на ВСС от гражданите. А някой помисли ли как ще се правят изборните кампании и откъде ще идва тяхното финансиране?

Политическите партии да нямат държавна субсидия

По-добра от политическата система до момента няма измислена и това не е случайно. Замисълът на партиите е те да бъдат организирано представителство на хора, споделящи общи ценности и нагласи. Дори сегашните протестиращи ще трябва да се организират в нещо като партия, за да могат да защитят исканията си.

Тук се връща отново въпросът за финансирането – не отваряме ли вратата за корпоративна намеса и неограничено влияние?

Прекратяване на делата срещу длъжници на ВиК, Топлофикация, ЕРП

Въпросът тук е защо трябва да се опрощава дълг на някой, който е консумирал услуга. Ами на коректните платци ще им се възстановят ли платените суми? Или отново тарикатите ще излязат печеливши?

Трябва да има преразглеждане на механизмите на ценообразуване и формиране на сметките. За всички. Това е изводът от проблемите с високите сметки.

Има и още изключително спорни въпроси, свързани с така наречения граждански контрол. Защото парламентарната демокрация е именно граждански контрол – чрез избора на НАРОДНИ представители, които да защитават интереса на избирателите си.

От средите на протестиращите се чуват изключителни абсурди като право на законодателна инициатива на гражданите. Това би затлачило политическия протест допълнително – именно защото ще липсва отчетност и защото законопроектите трябва да се внасят от депутати – същите тези, които са избрани с гласовете на хората.

Изобщо исканията показват, че сме много далеч от истината. За съжаление.

Истинската борба трябва да е насочена към хората. Към тяхната активна позиция, към техния натиск върху парламента и партиите. Истинската борба трябва да е за реформа в образованието, за влизане на нови лица в парламента, а не за отрицание на всичко.

Идват избори – протестиращите не припознават никого като свой защитник и затова трябва да се организират и да се явят на изборите със своята платформа. Тогава ще се види кой колко подкрепа има.

Каквото и да си говорим, протестите са добра заявка за формирането на така бленуваното и с години очаквано гражданско общество.

Защо ли обаче си мисля, че когато дойде време да се запретнат ръкави и да се работи, това гражданско общество ще се върне към безличния си и непретенциозен начин на живот, а протестите отново ще са у дома, пред телевизора, с ракията и салатата и редовната доза „ех, ако аз се заема, веднага ще оправя нещата. Ама не ми се занимава“.

Е, не е ли време за протест срещу протестиращите?

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:52 | 11.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

7
rate up comment 13 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Не знам защо това "гарантирана печалба" ми звучи много по комунистически. Къде, в коя пазарна икономика има гарантирана печалба. Ако аз направя по-добра електроцентрала и предпочета сам да си продавам тока къде ще отиде "гарантираната печалба" на монополистите, ако потребителите откажат да купуват от тях. Защо съществуват ЕРП. Може би държавата не може да си продаде сама тока? Тогава как им го продава на тях? По същия начин би могла да го продава и на гражданите си, но тогава възможностите за корупция ще са по-малки. Защото кой от вас ще дойде с мен да влезем в офисите на една частна компания (ЕРП) и да и проверим счетоводната документация?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 17 rate down comment 5
Mupo
преди 11 години
Дълга патова ситуация само ще влоши положението и най - много точно на тези хора. Те по една или друга причина разчитат на помощта на държавата. Колкото повече я клатят толкова по зле за тях ще става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 30 rate down comment 12
opelastra2000
преди 11 години
А докога трябва да продължат, според теб? Докога няколкостотин човека ще блокират всяка вечер центъра на София, така че да създават главоболия на няколко десетки хиляди? Много ми е интересно, ако се направи една представителна извадка на протестиращите, дали няма да се окаже, че 90% са хулигани, хора без образование и търсещи вината в правителството за своите неудачи или обикновени лентяи, които не смеят да си мръднат пръста и чакат всичко наготово. Колко от тези протестиращи са се вгледали в себе си и са си казали "Абе, аз имам ли някаква вина за положението, в което съм"? Или напротив - държавата е виновна за всички злини. Бас държа, че голяма част от тези всекидневно манифестиращи по улиците субекти няма да са доволни, ако ще и в Швейцария да живеят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 5
edlund
преди 11 години
Безумно писание:"Икономическата теория не е предложила по-добър начин за регулиране на монополите (независимо от какъв тип), освен залагане на норма на печалба и фиксиране на продажната цена. Причината без фиксирана печалба монополът ще може да преследва неограничена такава каквато е целта на всяка една компания.Проблемът с монополите е контролът върху техните разходи, за да се види как и къде изтичат приходите им. Винаги е възможно освен това да се договарят по-ниски нива на гарантираната печалба."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 26 rate down comment 1
trendline
преди 11 години
Няма скоро да има нормалност с толкова бедни и унизени хора. Избийте си го от главата. За съжаление сме в патова ситуация. Само със замазване няма да се мине.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 6
bgMan
преди 11 години
Нека протестите да продължат и да излязат наяве доста грижливо пазени тайни и неудобни истини. Нека да се разбере и кой финансира футболните агитки, скинарите и някои безделници и побойници с по 15-20 лв. на ден за да се осигурява крайно ядро, към което да се присъединяват всички ядосани и отчаяни хора.Кой нормален човек тръгващ да протестира има голяма нужда от черни качулки, боксове, бухалки. Имам чувството че ако ген. Гоцев прецени, че нещата почват да се поуспокояват сигурно и намушкани протестиращи ще се появят.А аз пак да попитам - някой да е чувал къде са Р. Овч., Петър Димитров, А. Доган, Семерджиев и семейство???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 34 rate down comment 4
993
преди 11 години
Време е за нормалност! Снощи гледах импровизирания дебат по БНТ 1 за исканията на протестиращите. Съжалявам, но в много отношения са далеч от истината тези млади момчета. Законите и регулациите са там, но никой не ги използва за граждански контрол! Иначе, едно нещо което ми остана като тема за размисъл е вкарването на законодателна промяна не чрез депутат... Това ОК, да може да се вкарват по алтернативен начин законопроекти, но кой ще ги гласува ако парламентарно представените не ги препознаят като свои. Доста популизъм и демагогия. Действително, тръгнахме от високите сметки и стигнахме там, където нещата могат да излязат извън контрол. Време е да се върнем към нормалност и да помислим. Мисля, че политиците разбраха, какви могат да са последиците, макар че дълбоко се съмнявам в "спонтанността" на доста от протестите. За съжаление доста протестиращи (и с право) не забелязаха как бяха въвлечени в друга игра...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още