IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" ще поиска лиценз за търговец на електричество

Ръководството на електроцентралата планира да пусне в експлоатация ВЕЦ "Козлодуй" през март

10:58 | 04.01.13 г. 58
АЕЦ "Козлодуй" ще поиска лиценз за търговец на електричество

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" ще поиска пълен лиценз от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за да може да продават сами електроенергия на крайни клиенти. Това съобщи директорът на централата Валентин Николов в интервю за БНР. Към момента централата продава енергията си на клиенти в Германия, Австрия и дори Италия, чрез търговци-посредници.

С лиценз за търговец на електричество печалбата на дружеството ще се увеличи с между 5 и 10%, смята Николов. 

Към края на ноември финансовите резултати на АЕЦ "Козлодуй" са положителни  - електроцентралата е приключила месеца с печалба от 150 млн. лв. Николов обаче не даде категоричен отговор дали оптимистичните финансови резултати на електроцентралата ще се отразят положително върху крайните потребители в известно намаление на цените на тока.

През текущата година единствената ядрена централа в България трябва да получи лиценз за удължаване на V блок минимум с 20 години. Има такава програма и за VI блок. Освен това ръководството предвижда през месец март да пусне в експлоатация ВЕЦ „Козлодуй“.

„ВЕЦ-ът вече е свързан с електрическата система на страната. През март трябва да получи акт 16, с който да бъде пуснат в употреба“, уточни Николов.

В така наречения енергиен микс, който се задава от ДКЕВР АЕЦ „Козлодуй" участва с 9,5 млн. мегаватчаса. Високите цени на тока са заради другите източници, затова и няма как положителният резултат на АЕЦ „Козлодуй“ да се отрази пряко върху потребителите.

„Търсим варианти със собствени средства да постигнем максимални резултати.  Предвидили сме и нова инвестиционна програма, която да заработи през текущата 2013 г. в размер на около 200 млн. лева“, коментира Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 2 rate down comment 0
наука
преди 11 години
Лапаницата за Енемона и другите търговци може би ще намалее
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 0
lyusien
преди 11 години
Вижте Много хора които плюха Николов сега трябва да му се извинят Печалбата на А Е Ц Козлодуи за 2012 е два пъти по -висока от 2010 Нямам данни за 2011 но вероятно и тя е значително по малка от 2012 Сега Николов ще си навлече гнева и на писачите на фактури които правят огромни печалби за сметка на централата Следете сега внимателно кои ще нададе вои срещу Николов Надявам се да издържи и централата да стане директен износител на по-голяма част от ел енергията която произвежда за износ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още