IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

АЕЦ "Козлодуй" ще поиска лиценз за търговец на електричество

Ръководството на електроцентралата планира да пусне в експлоатация ВЕЦ "Козлодуй" през март

10:58 | 04.01.13 г. 58
АЕЦ "Козлодуй" ще поиска лиценз за търговец на електричество

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" ще поиска пълен лиценз от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за да може да продават сами електроенергия на крайни клиенти. Това съобщи директорът на централата Валентин Николов в интервю за БНР. Към момента централата продава енергията си на клиенти в Германия, Австрия и дори Италия, чрез търговци-посредници.

С лиценз за търговец на електричество печалбата на дружеството ще се увеличи с между 5 и 10%, смята Николов. 

Към края на ноември финансовите резултати на АЕЦ "Козлодуй" са положителни  - електроцентралата е приключила месеца с печалба от 150 млн. лв. Николов обаче не даде категоричен отговор дали оптимистичните финансови резултати на електроцентралата ще се отразят положително върху крайните потребители в известно намаление на цените на тока.

През текущата година единствената ядрена централа в България трябва да получи лиценз за удължаване на V блок минимум с 20 години. Има такава програма и за VI блок. Освен това ръководството предвижда през месец март да пусне в експлоатация ВЕЦ „Козлодуй“.

„ВЕЦ-ът вече е свързан с електрическата система на страната. През март трябва да получи акт 16, с който да бъде пуснат в употреба“, уточни Николов.

В така наречения енергиен микс, който се задава от ДКЕВР АЕЦ „Козлодуй" участва с 9,5 млн. мегаватчаса. Високите цени на тока са заради другите източници, затова и няма как положителният резултат на АЕЦ „Козлодуй“ да се отрази пряко върху потребителите.

„Търсим варианти със собствени средства да постигнем максимални резултати.  Предвидили сме и нова инвестиционна програма, която да заработи през текущата 2013 г. в размер на около 200 млн. лева“, коментира Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
@FINTA, не знам за каква инфраструктура говориш...======================================================Идеята съществува от около 15 години, но тогава не е обстойно разработена, защото са съществували два основни спънки за водоснабдяването на реактора и за свързването му с електропреносната система на страната. Понастоящем отпаднаха и двата проблема след затварянето на първите четири реактора, като освен това са построени нови далекопроводи, свързващи централата с вътрешността на България, както и с чужбина.Изграждането на два нови блока за Козлодуй излиза по-евтино от построяването на АЕЦ Белене, понеже централата има осигурени техническа вода за охлаждане, система за радиационен мониторинг и аварийно планиране. Единственият недостатък е забавянето на строенето на нови реактори с около 2 години. Това е така, защото все още се бави получаването на лиценз за безопасността на новите реактори, което трябва да стане през есента на 2011 г.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 2 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Всъщност избързах, извинете. Не е вярно, че никой не отказва на Козлодуй. На свободния пазар не са сред най-търсените: http://***.capital.bg/1857163
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 2 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Никой не отказва на Козлодуй, те сами си гледат интереса: http://***.capital.bg/1794968А и другите: поинтересувайте се малко преди да обяснявате. Най-малкото от учтивост се запознайте с другите гледни точки. Аргументите са за това. А тези, които коментират без аргументи си имат други причини да търсят социален контакт.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Козлодуй печело поради една проста причина - някой го е построил, експлоатирал качествено, докато си е заработил амортизационните норми, сиреч - върнал е вложените средства е сега носи печалба! Можеш да пишеш до сабале витиевати BS, но реалната икономика се основава на прости и ясни принципи: създаваш, работиш, продаваш, печелиш. Ако произвеждаш нещо, което се търси, ще печелиш! Евтин ток никога няма да спре да се търси, защото вече *** не можеш да си измиеш без ток! В огромните градове, в които вече живее активната част от населението на земята, ток вече се харчи повече през нощта или поне колкото през деня! Спрете да бръщолевите за ток от слънце! Той е и ще бъде спомагателен източник! Поне, докато не се случи революция в съхраняването на огромни количества еленергия!Такива аналитици като теб с лека ръка затриха селското стопанство и промишлеността през 90-те години и резултатът е, че вече нищо чисто българско не може да се купи у нас - и сиренето, и саламите са с вносни суровини
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 2 rate down comment 3
rumen221
преди 11 години
УНИКАЛЕН ПОЗОР...!!!- Към момента централата АЕЦ-Козлудуй продава 77% от енергията си на БОГАТИ клиенти в Германия (изпитващи погнуса от АЕЦ), Австрия и дори Италия, чрез търговци-посредници. НА ЦЕНА ОТ 3,5 СТОТИНКИ...!!!- Това съобщи директорът на централата Валентин Николов в интервю за БНР. - А ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИ КУПУВАТ "ФОТО" ТОК ЗА 36 СТОТИНКИ...!!!- Защо НЕК е ЗАДЪЛЖЕНА, да изкупува и дани продава вятърничевия ток на 100%, за 25 години и на цена от 79 стотинки (без ДДС)... и да отказва ток от Козлодуй, струваща му 1.169ст!?!?!?- Защо изкупува тока от АМЕРИКАНСКИТЕ СПОНСОРИ НА СДС в Марица-Изток за 17,5 ст, а от Държавния ТЕЦ за 4,5 ст СРАМ И ПОЗОР...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
АЕЦ Козлодуй печели по няколко причини:1. Инвестицията е правена когато никой не е търсил възрвъщаемост (виж коментара за СИВ, тогава комунистите са наливали пари и не са мислили, сега няма нужда да връщаме и отчитаме печалба). Доколкото ми е известно за това няма официални данни, така че и това са спекулации.2. Не се заделят пари във фонда за изваждане от експлоатация (http://***.mediapool.bg/%D0%BD%D0%B5-%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%B3%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B7%D0%B0-%D0%B8%D0%B7%D0%B2%D0%B5%D0%B6%D0%B4%D0%B0%D0%BD%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%96-%D1%96v-%D0%B1%D0%BB%D0%BE%D0%BA-%D0%BD%D0%B0-%D0%B0%D0%B5%D1%86-%E2%80%9C%D0%BA%D0%BE%D0%B7%D0%BB%D0%BE%D0%B4%D1%83%D0%B9%E2%80%9C-news176963.html)3. АЕЦ е ориентиран към износ, а не към българския пазар (виж коментар 12)4. Има други страни около нас, които в момента имат дефицит на енергия. С бума на ВЕИ, както и с плановете на съседните страни да създадат свои базови мощности това вече се променя.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 2 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 11 години
@FINTA, не знам за каква инфраструктура говориш в Козлодуй, но от лиценз на площадка за ядрен енергоблок до проблема с далекопроводите има един мнооого дълъг и скъп период - доста години и милиарди има до зелената лампичка, наречена "лицензирана площадка". Хайде като си по сметките, сметни колко ще излезнат разходите по този процес, който ние сме плащали за Белене в едни други години и при други цени, май още по татово време...Иначе е лесно да се пише, нали е без пари... хаха!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
Запаси на нефт? Някой май е проспал (буквално) революциите със шистовия газ и соларните панели. От 2008 насам светът се е променил лекичко, може да сте чували:http://***.delawareonline.com/article/20121216/BUSINESS08/312160024/Natural-gas-revolution-flips-LNG-tanker-flowhttp://***.pv-magazine.com/news/details/beitrag/2012-utility-scale-pv-installations-top-85-gw_100009679/#axzz2H08hpNup
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Не знам какъв трябва да си, трудно ми е да намеря академичната дума (:lol:) за да кажеш, че АЕЦ Козлодуй не печели! Печели даже само с 5 и 6 блок, а ако работеха и ПОНЕ 3 и 4... Гледам, че удължаването на експлоатацията на 5 и 6 блок пичовете го приемат за дифолт...? Що ми се върти в главата, че единствените, които могат да направят това факт, са Атомстройекспорт, а ние с тях сме в конфликт, меко казано...? Ми ако рекат едно твърдо "Нет!"... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 3 rate down comment 0
FINTA
преди 11 години
Не беше дадена и икономическа обосновка, защо тези 2 реактора не се построят в Козлодуй, където има вече изградена инфраструктура. Според изказване на директора на ядрената централа АЕЦ Козлодуй Иван Генов през януари 2008-*** строежа на седми блок в АЕЦ Козлодуй ще струва по-евтино от строежа на АЕЦ Белене.======================================================Прочети цялата статия в Уикипедия и ще ти се изнясни защо не ни трябва АЕЦ Белене. Само Далекопроводите ще струват колкото половината централа... В Козлодуй ги има. Стига празни приказки, а?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още