IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЕЦ "Козлодуй" ще поиска лиценз за търговец на електричество

Ръководството на електроцентралата планира да пусне в експлоатация ВЕЦ "Козлодуй" през март

10:58 | 04.01.13 г. 58
АЕЦ "Козлодуй" ще поиска лиценз за търговец на електричество

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" ще поиска пълен лиценз от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за да може да продават сами електроенергия на крайни клиенти. Това съобщи директорът на централата Валентин Николов в интервю за БНР. Към момента централата продава енергията си на клиенти в Германия, Австрия и дори Италия, чрез търговци-посредници.

С лиценз за търговец на електричество печалбата на дружеството ще се увеличи с между 5 и 10%, смята Николов. 

Към края на ноември финансовите резултати на АЕЦ "Козлодуй" са положителни  - електроцентралата е приключила месеца с печалба от 150 млн. лв. Николов обаче не даде категоричен отговор дали оптимистичните финансови резултати на електроцентралата ще се отразят положително върху крайните потребители в известно намаление на цените на тока.

През текущата година единствената ядрена централа в България трябва да получи лиценз за удължаване на V блок минимум с 20 години. Има такава програма и за VI блок. Освен това ръководството предвижда през месец март да пусне в експлоатация ВЕЦ „Козлодуй“.

„ВЕЦ-ът вече е свързан с електрическата система на страната. През март трябва да получи акт 16, с който да бъде пуснат в употреба“, уточни Николов.

В така наречения енергиен микс, който се задава от ДКЕВР АЕЦ „Козлодуй" участва с 9,5 млн. мегаватчаса. Високите цени на тока са заради другите източници, затова и няма как положителният резултат на АЕЦ „Козлодуй“ да се отрази пряко върху потребителите.

„Търсим варианти със собствени средства да постигнем максимални резултати.  Предвидили сме и нова инвестиционна програма, която да заработи през текущата 2013 г. в размер на около 200 млн. лева“, коментира Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

12
rate up comment 2 rate down comment 0
mapto
преди 11 години
АЕЦ отчита печалби, защото изнася навън на свободен пазар и с това не участва (по-точно участва минималко) в уравниловката на НЕК, която изкупува електричество под пазарни цени и покрива загубите си като събира от крайните потребители такси за зелена (за логиката на тази поне има спор, другите са абсурдни), кафява и невъзстановяеми разходи. Всъщност тези невъзстановяеми разходи са точно заради парите вече похарчени за БелеНЕ.С повече подробности това е обяснено тук: http://capital.bg/1842795
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 3
LuckyYou
преди 11 години
За съжаление или не - просто нямаме друг избор - строежът на Белене в момента би излезнал най-евтино, колкото и ББ да се опитва да му надуе цената - просто е - централата има всички възможни лицензи, всичко е готово за строеж (лицензи, които се чакат с години) - само трябва да се отиде и да се започне да се строи. Стига да има воля за 2-3 години и централата ще е готова и въведена в експоатация - само че това ББ не иска да си го признае и говори глупости!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 3
deant
преди 11 години
Имаме нужда от централа и Мощности, но аз не съм сигурен, че Белене е точно варианта.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 7 rate down comment 2
LuckyYou
преди 11 години
Не отричаш това, което съм написал, но продължаваш да си измисляш. Сега го нарече балон. Ще се потретя: АЕЦ е Козлодуй е едно от най-печелившите български предприятия и той е на тотална печалба от много години насам!!!! И ще продължи да бъде на печалба още години напред... Ти да не си от тия дето имат участия в зелените енергии?? Иначе ще ти обясня защо имаме нужда и от Белене. Светът има нужда от ядрени централи защото те произвеждат най-евтин ток. А потреблението на ток ще расте правопропорционално на намаляване на запасите от нефт!!!! - колите ще са на ток, производствата ще са на ток, вместо на нефт! Така че да - дори и Япония си призна, че не може без ядрено електричество - даже ще строят нови мощности. Така че - да имаме нужда и от Белене!http://***.investor.bg/aziia/336/a/novoto-iaponsko-pravitelstvo-napravi-riazyk-zavoi-v-iadrenata-politika,144807/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 3 rate down comment 3
наука
преди 11 години
Естествено, че съм прав. АЕЦ Козлодуй е един голям балон. Първо са вложени милиарди и сега само сучем, но ако вкараш в сметката вложенията не е толкова добре. Именно заради имиджа на този балон, хората харесват Белене, което е абсурдно
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Това разбира се не е вярно!!! Чувал ли си за СИВ? А знаеш ли, че АЕЦ Козлодуй е строен с много голямо участие от СИВ??? Защо се опитваш да заблуждаваш. АЕЦ е Козлодуй е едно от най-печелившите български предприятия и той е на тотална печалба от много години насам!!!! И ще продължи да бъде на печалба още години напред...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 4 rate down comment 4
наука
преди 11 години
АЕЦ-а въобще не е ПЕЧЕЛИВШ, ако се сметнат Милиардите вложени по време на комунизма. И при БЕлене ако не броиш началните 11 млрд. евро вложения, ще е печеливш. Но трябва да се броят. Капиш?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 2
vankata89
преди 11 години
А аз се чудя защо са ни " другите източници" :D. По добре още един АЕЦ от колкото да пълним гушите на пишман бг бизнесмените с техните далавераджийски зелени енергии които изобщо не са зелени и скъпия ток от частните тецове. Изобщо частник не трябва да се допуска до пазара на енергия. Ае К*р за европейския саюз.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 2 rate down comment 1
LuckyYou
преди 11 години
Едно от малкото напълно печелившо предприятие на България!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 5 rate down comment 2
rumen221
преди 11 години
УНИКАЛЕН ПОЗОР...!!!- Към момента централата продава енергията си на БОГАТИ клиенти в Германия, Австрия и дори Италия, чрез търговци-посредници. Това съобщи директорът на централата Валентин Николов в интервю за БНР. НА ЦЕНА ОТ 3,5 СТОТИНКИ...!!!- А ГЛАДНИТЕ БЪЛГАРИ КУПУВАТ "ФОТО" ТАК ЗА 36 СТОТИНКИ...СРАМ И ПОЗОР...!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още