IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

АЕЦ "Козлодуй" ще поиска лиценз за търговец на електричество

Ръководството на електроцентралата планира да пусне в експлоатация ВЕЦ "Козлодуй" през март

10:58 | 04.01.13 г. 58
АЕЦ "Козлодуй" ще поиска лиценз за търговец на електричество

Ръководството на АЕЦ "Козлодуй" ще поиска пълен лиценз от Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), за да може да продават сами електроенергия на крайни клиенти. Това съобщи директорът на централата Валентин Николов в интервю за БНР. Към момента централата продава енергията си на клиенти в Германия, Австрия и дори Италия, чрез търговци-посредници.

С лиценз за търговец на електричество печалбата на дружеството ще се увеличи с между 5 и 10%, смята Николов. 

Към края на ноември финансовите резултати на АЕЦ "Козлодуй" са положителни  - електроцентралата е приключила месеца с печалба от 150 млн. лв. Николов обаче не даде категоричен отговор дали оптимистичните финансови резултати на електроцентралата ще се отразят положително върху крайните потребители в известно намаление на цените на тока.

През текущата година единствената ядрена централа в България трябва да получи лиценз за удължаване на V блок минимум с 20 години. Има такава програма и за VI блок. Освен това ръководството предвижда през месец март да пусне в експлоатация ВЕЦ „Козлодуй“.

„ВЕЦ-ът вече е свързан с електрическата система на страната. През март трябва да получи акт 16, с който да бъде пуснат в употреба“, уточни Николов.

В така наречения енергиен микс, който се задава от ДКЕВР АЕЦ „Козлодуй" участва с 9,5 млн. мегаватчаса. Високите цени на тока са заради другите източници, затова и няма как положителният резултат на АЕЦ „Козлодуй“ да се отрази пряко върху потребителите.

„Търсим варианти със собствени средства да постигнем максимални резултати.  Предвидили сме и нова инвестиционна програма, която да заработи през текущата 2013 г. в размер на около 200 млн. лева“, коментира Николов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:39 | 13.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

32
rate up comment 1 rate down comment 1
deant
преди 11 години
Понеже коментара ти е към мен искам само да кажа, че аз не съм срещу АЕЦ, даже напротив. Исках само да наблегна на другия много обвързан проблем - а именно ЕРП-тата. Идеята ми беше, че докато не се върне контрола на електроразпределението на територията на РБ, колкото и АЕЦ-а да построим, цените ще се качват на изхода на АЕЦ-а към потребител от ЕРП-то.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Нищо от структороопределящите отрасли в България от 10.11.1989 г. до сега не се направи по-добре от това, което завари демокрацията. Нищо сериозно не можаха да направят по нов начин празноглавите фолософи от "демократичната опозиция" - нито селското стопанство, нито леката промишленост, за тежка да не говорим, нито здравеопазване, нито образование, нито енергетика, нито транспорт... Единствено търговията и обслужващото я строителство!Когато наследиш нещо, което не можеш да управляваш, по-лесно е да го затриеш!Не виждам нито една причина да се отнасям с респект към мненията на писалите тук, за които по всичко личи, че са от икономическата школа на Ал. Йорданов, Надежда Нейнски и Муравей Радев... :lol:
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Дрането срещу АЕЦ е единствено заради реалната опасност скоро да лъсне ОГРОМНАТА транснационална измама, наречена ВЕИ! Идват години, когато политическата демагогия и чиновническите простотии ще бъдат издухани от бурята, която наближава и след изтрезняването националните икономики ще си поискат обратно правото да решават какво е изгодно и кое е брюкселска полюция! Единственият начин мошениците да оцелеят и да продължават да извиват ръцете на българския пазар на еленергия е да поставят националната енергетика на колене пред разни ТЕЦ-ове, ВЕЦ-ове, вентилатори, ветър и мъгла!Да, червените са се окопали в енергетиката. Там са кадрите, които са строили и експлоатирали българската енергетика! И затова трябва да запалим одеалото заради бълхата? На принципа на шопа: Че си запалим къщата, та дано да изгори на Вуте плевнико! Хитро, нема що!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 1 rate down comment 1
Mavi Goz
преди 11 години
Ами, като сте такива големи експерти и анализатори, вземете да смятате наред: колко щеше да е цената на тока, ако го нямаше Козлодуй? Някой ще се наеме ли да каже? Направете сметка кой е на входа и изхода на ТЕЦ-а на AES-Гълъбово, който работи с български въглища от държавните мини МИ, на колко купуват американците въглищата и на колко ни продават тока? Направете сметка кой и колко гуши от ветропарка Св. Никола до Каварна и защо ние трябва задължително да плащаме пак на AES цена за тока, която ми е неудобно да цитирам!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Най -вероятно защото БСК е инструмент на същите тези феодали.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 1 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Ми да...!!! Аз затова се чудя защо Данов и БСК не "натискат" там с поне наполовина от енергията си, която употребяват за задържането на заплатите на работниците и служителите си!? Там трябва да натиска бизнеса! Нека там прилага силата си, а не срещу слабата част от Българите!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Изобщо, голяма част от фирмите в енергетиката са вид инструмент в ръцете на група хора, чрез който да събират "скрити данъци" от населението. Тези "данъци" превръщат тия хора в един вид феодали, които без да произвеждат блага консумират такива и то..... отбрани блага ! В това се изразява бизнеса им ! Това в което инвестират са политици, които да обират негативите. Като се "износят" си купуват други и така.... ! Другото са подробности. Нека има за какво да спорят и смятат там по студия и форуми енергетици, математици икономисти журналисти политолози и други! И те за къшей хляб се борят. За отрочета се грижат. Само трябва да слушат, че може да им падне стандарта на живот. :D:D..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 0
deant
преди 11 години
И аз подкрепям твоето мнение за капаните на входа и изхода на новата, че и на старата АЕЦ. Капани успешно досега замаскирани като "енергийна диверсификиция" и "енергийна независимост". Пълни глупости когато БСП и *** говорят за това аз никъде не чувам и ДУМИЧКА за ЕРП-тата, които сега обезкостяват бизнеса и редовния гражданин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Подкрепям и призива ти за журналистическо и не само разследване макар, че се съмнявам в резултата му, тъй като там се играе с огромни суми с които биха си купили не една а 100 медии като "Инвестор" ! :D Ако все пак излязат резултати, то те няма да са никак приятни за обръча от фирми около социалистите ! :D:D.. Така си мисля /предполагам/ аз де...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 3 rate down comment 0
STRAHO
преди 11 години
Напълно споделям мнението ти относно цената на тока при евентуална реализация на АЕЦ Белене! В предишен пост, употребих думата "невъзможно" по повод наглите лъжи на ***, за по ниска цена на тока при построяването на Белене! Дори това да беше възможно, то от "ниската" цена, биха се възползвали посредници и консултанти, които биха "обрали евентуалните луфтове" в цената. За редовия Българин щеше да си остане само с еуфорията че в "двора му" има АЕЦ. За редовия Българин щеше да е и сметката разбира се. Нали се сещаш, че дори централата да е на загуба радетелите за построяването и, чиито представители така ентусиазирано ръкомахат пред публика на митинги и в разни студия, след като не са платили сметката по реализацията, на каквато и цена да продават все ще са на печалба! :D И то само от строежа! Какво да говорим за след това, когато ще е "голямото лапане" ! :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още