IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР прогнозира ново увеличение в цената на тока

Очаква се крайната цена на електроенергията да нарасне с поне 3% от 1 юли догодина заради добавката за "зелена енергия"

12:52 | 30.10.12 г. 48
ДКЕВР прогнозира ново увеличение в цената на тока

Поне с 3% ще се повиши цената на тока от 1-ви юли 2013 година, заради произведената ВЕИ енергия. Най-вероятно с толкова ще се увеличи добавката за „зелена енергия“, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

След като таксата за достъп за ВЕИ производителите стане постоянна, тя ще бъде намалена, обяви Семерджиев. И уточни, че това няма да компенсира увеличението на зелената добавка и цените за крайните потребители ще се повишат. 

Семерджиев подчерта, че преференциалните цени на „зелената енергия“ не са били променяни, а въвеждането на цени за достъп е направено с цел допълнителните разходи на електроразпределителните дружества за изкупуване на енергията от ВЕИ на преференциални цени да се поеме от тези, които предизвикват разходите - производителите на „зелена енергия“, а не от крайните потребители.

„По наши изчисления цените за достъп компенсират направените разходи за тази година. От следващата година обаче тези разходи вече трябва да се предвидят в новата ценова рамка и ще бъдат отразени в крайната цена на електроенергията“, обясни Семерджиев.

Председателят на ДКЕВР заяви, че не очаква факторът "емисии парникови газове", които от догодина трябва да бъдат купувани от българските производствени централи, да повлияе съществено върху крайната цена на тока. Доскоро тон емисии се е търгувал по 7 евро, а цената сега е увеличена до около 9 евро на тон. „Ако тези цени се задържат и през следващата година, те не би трябвало да повлияят върху крайната цена на тока, защото вече са
отчетени като фактор“, каза Семерджиев.

С промени в нормативната база ще бъде въведена възможност при установяване на нарушения при присъединяване на мощности от ВЕИ, производителите да не се ползват от преференциални цени, обясни председателят на енергийния регулатор.

Той посочи, че от всички въведени близо 700 мегавата мощности преди 1 юли тази година, само на 89 мегавата има издадени лицензии от ДКЕВР, а всички останали са присъединени директно от електроразпределителните дружества.

„Сега дружествата извършват проверки дали не са допуснати нарушения и с въвеждането на промяната в закона някои ВЕИ производители може и да се лишат от преференциалните си цени“, каза Ангел Семерджиев.

По-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира прогнозите на ръководството на ДКЕВР за ръст на цените на тока догодина. Добрев посочи, че е прекалено рано да се правят заключения за цената на електроенергията от 1 юли. “Все още има много време и ние трябва да видим картината на по-късен етап”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 1 rate down comment 2
data
преди 11 години
Никой ли не разбра че нови атомни (ядрени) мощности в ЕС няма да има скоро ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 4
vzhekoff
преди 11 години
1. Никой не те кара да вземаш руския инфлационен индекс. Не просто не те кара, ами е задължително да не се взема той ! Това обаче е въпрос на преговори и СЕ постига, ако си кадърен преговарящ.2. Договорите за доставка на ядрено гориво е нормално да са с ТВЕЛ, това е руска централа, да не говорим, че някои вече си изпатика с подмяна на горивото с такова на Уестингхауз. Няма причина да не се купува гориво от руснаците, още повече, че влиянието му в крайната цена е под 5%3. Посредниците нямат общо с проекта, това важи както за Белене, така и за Топлофикация- София, за Булгаргаз и т.н. и по тази причина НЕ вярвам да бъде избегнато в който и да е енергиен проект, ако трябва да сме реалистиНа БГ потребителя и на БГ икономиката и трябва евтин и стабилен източник на ток, какъвто са само АЕЦ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 1 rate down comment 3
vzhekoff
преди 11 години
Също ако може така да се каже в ден като днешния, когато искам да си пусна климатика да се топля, а фотоволтаиците произвеждат около 0-та, кой ще ме снабди с ток ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 2
vzhekoff
преди 11 години
Аз пък искам да знам, ако в момента плащаме 20 ст. на квч дневна с 47% дял на АЕЦ-а, който продава по 1.2 ст на квч, какво би станало след 10г. като затворим 5 блок ? Т'ва с "десетките пъти повече" си е пълна лаладжийска работа. Белене е ефективен проект и става все по-ефективен с всяко поредно увеличаване на цените. Тази година бяха 13.7%, догодина ще е поне 3% и т.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 1
SEBULBA
преди 11 години
Увеличението ще е с доста повече от 3%, но не от 1 Юли, а след изборите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още