IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР прогнозира ново увеличение в цената на тока

Очаква се крайната цена на електроенергията да нарасне с поне 3% от 1 юли догодина заради добавката за "зелена енергия"

12:52 | 30.10.12 г. 48
ДКЕВР прогнозира ново увеличение в цената на тока

Поне с 3% ще се повиши цената на тока от 1-ви юли 2013 година, заради произведената ВЕИ енергия. Най-вероятно с толкова ще се увеличи добавката за „зелена енергия“, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

След като таксата за достъп за ВЕИ производителите стане постоянна, тя ще бъде намалена, обяви Семерджиев. И уточни, че това няма да компенсира увеличението на зелената добавка и цените за крайните потребители ще се повишат. 

Семерджиев подчерта, че преференциалните цени на „зелената енергия“ не са били променяни, а въвеждането на цени за достъп е направено с цел допълнителните разходи на електроразпределителните дружества за изкупуване на енергията от ВЕИ на преференциални цени да се поеме от тези, които предизвикват разходите - производителите на „зелена енергия“, а не от крайните потребители.

„По наши изчисления цените за достъп компенсират направените разходи за тази година. От следващата година обаче тези разходи вече трябва да се предвидят в новата ценова рамка и ще бъдат отразени в крайната цена на електроенергията“, обясни Семерджиев.

Председателят на ДКЕВР заяви, че не очаква факторът "емисии парникови газове", които от догодина трябва да бъдат купувани от българските производствени централи, да повлияе съществено върху крайната цена на тока. Доскоро тон емисии се е търгувал по 7 евро, а цената сега е увеличена до около 9 евро на тон. „Ако тези цени се задържат и през следващата година, те не би трябвало да повлияят върху крайната цена на тока, защото вече са
отчетени като фактор“, каза Семерджиев.

С промени в нормативната база ще бъде въведена възможност при установяване на нарушения при присъединяване на мощности от ВЕИ, производителите да не се ползват от преференциални цени, обясни председателят на енергийния регулатор.

Той посочи, че от всички въведени близо 700 мегавата мощности преди 1 юли тази година, само на 89 мегавата има издадени лицензии от ДКЕВР, а всички останали са присъединени директно от електроразпределителните дружества.

„Сега дружествата извършват проверки дали не са допуснати нарушения и с въвеждането на промяната в закона някои ВЕИ производители може и да се лишат от преференциалните си цени“, каза Ангел Семерджиев.

По-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира прогнозите на ръководството на ДКЕВР за ръст на цените на тока догодина. Добрев посочи, че е прекалено рано да се правят заключения за цената на електроенергията от 1 юли. “Все още има много време и ние трябва да видим картината на по-късен етап”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 1 rate down comment 0
индианеца
преди 11 години
След като крайната цена нараства с 3%, то излиза, че зелената надбавка, която е едноцифрен процент, се е качила с 50-100% ?!?!Тия с перките много удобни излязоха. И 5лв на киловат да стане тока, ще е виновен "оня с перката"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Ние затова имаме нисък стандарт и 75 евра пенсия, щото някой ни пробутва ток по 175 лв. за МВч, докато "олигофренския" АЕЦ го продава по 11.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 2 rate down comment 1
energetik
преди 11 години
Големи спецове са станали платените драскачи във форумите. Едва публикувана статията и bgMan хързулва дискусията към темата Белене.Я чакай бе приятелю, тука става дума за нашите и чужди търтеи дето ни нашиха над 600 МВТ фотоволтаици и кой знае колко перки и пр., дето ще ни изпият кръвта следващите 20 години. И е много прав SEBULBA, процентите няма да са 3, а много повече. Тия протестиращите фотоволтаици дето им сложиха такса присъединяване, догодина ще трябва да им избием пропуснатите ползи и то с лихвите. И не се надявайте, че смяна на властта може нещо да промени. По тая тема политическия консенсус е железен и прошка няма да има!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Абе 3 път питам - в ден като днешния или в зимен снежен ден, какви фотоволтаици ? Стига с тия дивотии. Миналата зима Марците като стачкуваха, що спряха всякакъв износ до края на март ? Щото имаме излишък на ток ? Щото фотволтаиците и перките къде бяха ? Ами през нощта ? Аман от лобисти на фотоволтаици.Айде кажи ми просто - защо спря износът на ток миналата зима ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
И вобще колеги , спора дали в страна в която минималната пенсия е 75 евро да се строи или не АЕЦ за мен е олигфреничен . Сметам че трябва да имаме много по земни цели
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
1. ТЕЦ-а има по-ниска инсталирана цена на мощност и много по-големи текущи разходи - все пак сравни цената на урана за 1ГВт за година с тази на въглищата, без да броим квотите за СО22. Никъде не е писано, че цената ще е 10 евроцента, нито към коя година. Това е измислица и няма какво да се коментира - нека видим все пак прословутия доклад на банката и да си говорим какви са цените тогава.3. Една Япония, която няма ама никакви енергоизточници, ще не ще ще вади 1/4 поне от АЕЦ. То както се видя проблемът не беше в самия АЕЦ, той устоя и на земетръса, и на цунамито, ама пуста алчност и недовършена работа. Както и да е, вижда се, поне според статията на Инвестора, че поне 3 държави в западна европа ще строят АЕЦ. Спокойно добави към тях Румъния и Полша. Французите също ще си обновят реакторите, те със 70%+ няма къде изобщо да ходят. Ние НЕ строим нова мощност в класическия смисъл, Белене е заместваща.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
5.Казах ти как : Удължаване срока на Козлодуй и рехабилитация и изграждане на нови ТЕЦ на местни въглища . Месттен Тец означава - работни места за хиляди миньори и съпътстващи производства , което е невъзможно при АЕЦ - там ние нямаме никакъв шанс освен внос на оборудване и специалисти . 6.какви електрички са възможни изобщо в България - та сегашни парк е над 20 г. Нека бъдем реалисти . Ние едвам отделяме пари да си купим 10 г. бракувана кола от западна европа - мислиш ли че това ще се промени през следващите 20 г . ?7.Главния въпрос който никой не задава - каква структора на икономиката ще имаме ., защото ако е отредената ни от ЕС - туризъм и замеделие + някой под доставчици на промишленоста - къв АЕЦ кви пет лева . Гързия има няколко пъти по голям БВП на човек и няма АЕЦ - как според теб го постигат , Айде Гърция стана нарицателно ама има доста други страни . Прословутия АЕЦ така и не доведе до ръст на богатството на населението
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 1
fenixsz
преди 11 години
http://tanev.eu/aec-belene-sreshtu-vei/ - тук съм писал моето мнение относно АЕЦ Белене. За мен е безмислен проект. Единственото, което го подкрепя е националната ни горделивост...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
"Инвестор"-ът ми удря едно рамо:http://***.investor.bg/evropa/334/a/hitachi-kupuva-britanskiia-iadren-proekt-na-eon-i-rwe-za-11-mlrd-dolara,142151/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
1. Б,Б дрънка глупости и се върти като слънчоглед за да обере овациите я от европа я от русия . Белене е резбаха политически от Европа или по точно от Германия . Даже доклада не показаха а просто я спряха . Много ми напомня историята с 3-4 блок : никакви доводи , политическо решение и толкоз . 2.Теза на АЕС има доста по ниска цена от АЕЦ на изсталирана мощност . истината е че АЕЦ построен сега е не конкурентен проек спрямо съвременна ТЕЖ на въглища . За справка инвестицията на АЕС е около 700 млн. за 600 мгв. АЕЦ - 10 млрд. за 2000 мгв. и то без изграждане на хранилището за високо радиациони отпадаци кото сме задължени да построим спрямо дерективите на ЕС3.Цената от 10 евро цента е на едро , пр и такава цена на производство на 40 % от потребеваната енергия почвай да смяташ колко трябва да е крайната цена с преноса и печалбите на разпределителните дружества4.Верно че ги поснаха но и приеха дългосрочна програна за отказ от ядрена енергия
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още