IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

ДКЕВР прогнозира ново увеличение в цената на тока

Очаква се крайната цена на електроенергията да нарасне с поне 3% от 1 юли догодина заради добавката за "зелена енергия"

12:52 | 30.10.12 г. 48
ДКЕВР прогнозира ново увеличение в цената на тока

Поне с 3% ще се повиши цената на тока от 1-ви юли 2013 година, заради произведената ВЕИ енергия. Най-вероятно с толкова ще се увеличи добавката за „зелена енергия“, каза председателят на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране Ангел Семерджиев, цитиран от БТА.

След като таксата за достъп за ВЕИ производителите стане постоянна, тя ще бъде намалена, обяви Семерджиев. И уточни, че това няма да компенсира увеличението на зелената добавка и цените за крайните потребители ще се повишат. 

Семерджиев подчерта, че преференциалните цени на „зелената енергия“ не са били променяни, а въвеждането на цени за достъп е направено с цел допълнителните разходи на електроразпределителните дружества за изкупуване на енергията от ВЕИ на преференциални цени да се поеме от тези, които предизвикват разходите - производителите на „зелена енергия“, а не от крайните потребители.

„По наши изчисления цените за достъп компенсират направените разходи за тази година. От следващата година обаче тези разходи вече трябва да се предвидят в новата ценова рамка и ще бъдат отразени в крайната цена на електроенергията“, обясни Семерджиев.

Председателят на ДКЕВР заяви, че не очаква факторът "емисии парникови газове", които от догодина трябва да бъдат купувани от българските производствени централи, да повлияе съществено върху крайната цена на тока. Доскоро тон емисии се е търгувал по 7 евро, а цената сега е увеличена до около 9 евро на тон. „Ако тези цени се задържат и през следващата година, те не би трябвало да повлияят върху крайната цена на тока, защото вече са
отчетени като фактор“, каза Семерджиев.

С промени в нормативната база ще бъде въведена възможност при установяване на нарушения при присъединяване на мощности от ВЕИ, производителите да не се ползват от преференциални цени, обясни председателят на енергийния регулатор.

Той посочи, че от всички въведени близо 700 мегавата мощности преди 1 юли тази година, само на 89 мегавата има издадени лицензии от ДКЕВР, а всички останали са присъединени директно от електроразпределителните дружества.

„Сега дружествата извършват проверки дали не са допуснати нарушения и с въвеждането на промяната в закона някои ВЕИ производители може и да се лишат от преференциалните си цени“, каза Ангел Семерджиев.

По-късно министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев коментира прогнозите на ръководството на ДКЕВР за ръст на цените на тока догодина. Добрев посочи, че е прекалено рано да се правят заключения за цената на електроенергията от 1 юли. “Все още има много време и ние трябва да видим картината на по-късен етап”, коментира той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 01:26 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
3ГВт и то нощем, щото всички си карат колите денем.Изобщо принципът - сега така, а след нас - потоп е изключително порочен.Говориш ми за зависимост от Русия за ядреното гориво. Ако успеем да прехвърлим дори 500'000 коли на ток до 10 години, това ще има колосален положителен ефект, както върху търговския баланс, така и върху екологията (ако токът е от АЕЦ).
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Видно е, че се разминаваме. Дай да видим полека лека.1. ББ преди 2.5 г. твърдеше, че му искали 6.1Г евроз а АЕЦ-а за 2 реактора. Сега станаха 10Г - кога да му вярваме.2. Ако ВЕИ не са алтернатива - с какво ще си правим тока ? Аз не случайно дадох за пример ТЕЦ-а на АЕС, Ако нов ТЕЦ струва колкото този, по-добре не.3. Ако Белене (макар да не го вярвам) има прогнозна цена от 10 цента, това към коя година е ? Щото ако е към 2012, а токът расте с по 10% на година, до 7 години, когато евентуално я пуснат, тази цена ще е съвсем приемлива.4. Факт е, че въпреки Фукушима, японците пуснаха няколко АЕЦ-а.5. Има един основен въпрос в задачат - добре, хубав, лош, махаме Белене. След 10г. спираме 5 Блок, след още 5 и 6-ти. С какво ще заместим 47% от генерациите ? Да не говорим какво ще стане, ако до 10г. имаме 50-100'000 електромобила, всеки от които ти дърпа по 3КВт мощност нощем за зареждане. Ами когато станат 1 милион ? С какво ще ги захранваме ? Само за тях ще ти трябват по 3ГВт
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
каква е истината според мен :1.Удължаване на срока за експлоатация на Козлудуй2.Рехабилитация на ТЕЦ на местни въглища3.Играждане на нови ТЕЦ на местни въглища4.Насищане на проекти на покривни ФЕЦ5.Изграждане на АЕЦ от IV поколение модулни АЕЦ на бързи неутрони който се очакват да започнат въвеждане след 2020 . Който се очаква да бъда по сигурни и рентабилни от сегашните . Ако не знаеш модулните централи са с мощност от 300-500 мгв. и могат да се добавят . Срока за изграждането на подобна централа се очаква да е 1-2 г. Сега усещаш ли че искат да ни продадат фабрика на 9 септември ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
гледай сега , нещо се разминаваме в позициите . 1.прогнозната цена на тока от Белене е къде 10 евро цента без ддс 2.Никъде не твърдя че ВЕЙИ в тоя им вид в Бг са реална алтренатива3.НЕК е затънала в дългове и не вярвам да може да инвестира в каквото и дае 4Никой не може да каже за колко ще се откупи една АЕЦ в сегашната обстановка след фукушима . напълно е вероятно и да не е възможно откупуването поради завишените изиквания за безопасност .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 1 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
1. Като как цената на новата АЕЦ е колкото на фотоволтаиците ?2. Питам днес, по това време, колко ток ще ми доставят фотоволтаиците ? А в снежен ден ?3. Ако на костовия ТЕЦ цената за откупуване е 15г. при цени 15 пъти нат тези на Козлодуй, колко щеше да е, ако бяха им сложили цената на държавния ТЕЦ, която е 3 пъти по-ниска ? Ако мога да смятам - щяха да се откупуват 45 г.4. Кой каза, че Белене се откупувало 30 години ? АКо може да прочета къде е написано.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 1
data
преди 11 години
Ми тая генерираща можност със сигурност няма да е нова АЕЦ - нените им са равни на ВЕИ кажи режи : няма как точно те да поевтинят микса . , даже напротив . А по повод ТЕЦ-а на Костов цената се формира от изплащането на централата , не от цеховата себестойност на производството - а за разлика от АЕЦ срока е 15 г. за откупуването на инветицията, а не 30 г. както евентуално е при АЕЦ .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 1 rate down comment 0
vzhekoff
преди 11 години
ТЕЦ-а на Костов
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 2 rate down comment 1
vzhekoff
преди 11 години
Когато изкупуваш ток на АЕЦ-а на Костов на цени 175 лв. за МВч (17.5ст. за КВч) или нови фотоволтаици по 200+ лв. за МВч а цената на дребно е 20 ст. за дневната и 14 за нощната, няма как да не скача. Още ще скача. Самото ВЕИ лоби скоро ще осъзнае, че за да получава в пъти по-високи цени, трябва да има евтина основна генерация, която да прави микса достъпен. До няколко години, с всяка нова сметка, с всяко поскъпване по 14% ще се проумее това и от промитите мозъци.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 3
data
преди 11 години
А за цената на тока - тя изостава от началото на 2008 г от инфлацията , така че ще трябва да наваксва още .Ако от комисията бяха профи и разпределиха плавно поскъпването щеше да е най добре , но явно това е свръх възможностите и затова се появяват тия скосков в цената
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 6 rate down comment 0
amanotumnici
преди 11 години
Нивото на цените се определя от нормата на печалба и направените разходи. Тогава се определя такава цена, че приходите да докарат нормата на печалба и покрият разходите. До тук ОК. Обаче фирмите в бизнеса и хората свързани с тях искат много повече пари. Затова се отклоняват пари чрез раздуване на разходите с разни консултантски услуги и други дейности. Това води и до високите цени на електроенергията. Няма кой това да го спре, защото парите са много големи и тези, които трябва да го направят лапат много здраво. Дали ще се строи нова АЕЦ или нов реактор на Козлодуй, цената винаги ще расте, защото винаги народа ще толерира някой друг да го краде. Ако няма да стрижат народа с ток, ще го острижат с парно, храни, лекарства, задължителни застраховки, данъци итн.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още