IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Младите без работа вече достигат 20% от всички безработни

Агенцията по заетостта обяви новите програми, които биха осигурили заетост за младежите

11:50 | 24.02.12 г. 89
<p>
	За една година безработните младежи у нас са се увеличили с 11,4% &nbsp; Снимка: БТА</p>

За една година безработните младежи у нас са се увеличили с 11,4%   Снимка: БТА

На фона на растящата безработица и песимистичните прогнози за продължаващ ръст на съкращенията в икономиката проблемът с липсата на работа за младите хора добива все по-големи мащаби.

По данни на Агенцията по заетостта у нас делът на младите безработни е 19,1 процента от общия брой на безработните. Европейските институции също отчитат като сериозен проблем нарастващата младежка безработица в държавите от Евросъюза. 

През 2011 г. българската агенция отчита увеличение на безработните младежи с 11,4% спрямо 2010 г. На фона на ръста от 4,3%, който се отчита за всички постъпили на работа безработни през 2011 г., нарастращата безработица при младежите се определя от експертикте като сериозен проблем.

Статистиката показва още, че средномесечният брой на регистрираните в бюрата по труда безработни младежи до 29-годишна възраст е 63 690 души през миналата година, или със 190 повече спрямо 2010 г. Две трети от тях са започнали работа със съдействието на бюрата по труда по програми и мерки на държавата и по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. 

Investor.bg потърси отговор от агенцията по заетостта за мерките, които държавата планира да въведе за ограничаване на тази безработица.

По програмата “Старт на кариерата” през 2012 г. средства за заетост ще бъдат осигурени на 1 720 младежи до 29 годишна възраст.

По друга мярка, регламентирана със Закона за насърчаване на заетостта, при която работодателите разкриват и запазват работните места за период от една година, до края на годината ще бъде осигурена заетост на 1 573 младежи. По същата мярка работодателите биха наели и 582 младежи с трайни увреждания, включително военноинвалиди.

Европейската програма “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” през 2012 г. планира средства за осигуряване на заетост на 413 младежи. 

По европейската схема “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” общо 4 114 младежи ще бъдат включени в заетост. По програмата за човешките ресурси се  предвижда подбор и назначаване в бюрата по труда на 350 трудови медиатори за работа с представители на неравнопоставените групи на пазара на труда, като тук се дава възможност за участие и на млади хора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 7 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
другото е вярно освен утопията че държавата нямала място в икономиката ....ето тази глупост като ми я кажат и направо МИ НАСТРЪХВАТ КОСИТЕ !!!от това че НЯМА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ Е НА ТОВА ДЕРЕДЖЕ ВЕЧЕ ТОЛКОВА ГОДИНИ !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 10 rate down comment 3
Danny666
преди 12 години
Майко мила кумуната в Бг си е жива и здрава !!!!Сладур ти що не отидеш на село да ринеш *** НА КРАВИТЕ ами съветваш другите да не идват в града ???Държавата НЯМА РАБОТА В ИКОНОМИКАТА !!! Всичко друго е ИЗМАМА и ДАЛАВЕРА !За да ги даде тези пари за ПРОГРАМИ държабата ги ВЗИМА от някой който ги е произвел и със сигурност щеше да ги вложи по-добре от това да отидат за заплати на чиновмици. Ама 5 годинки ПРОМИВАНЕ не се изтриват лесно ха ха ха как беше ДАЙТЕ ДА ДАДЕМЕ другарииии ха ха хаА за сладура 90-ти набор дето толкова се ПЕНИ че младите били мързеливи и искали много ...ами мили аз мойто дете ще му плащам да си седи в къщи а не за 50 кила нафта да се ГЪРБИ на *** И МУТРИ !!!Това е СВОБОДАТА мили никъде НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО ДА РАБОТИШ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 9 rate down comment 2
all_trader2
преди 12 години
пари няма защото ТЕЗИ ОТГОРЕ КРАДАТ КАТО ЗА ПОСЛЕДНО !!!а това че работодателите в *** си мислят че някой ще им работи без пари е отделен въпрос - това е манталитет Бай *** евтин на триците и скъп на маймуните - ей за тво тая държава НЯМА ДА СЕ ОПРАВИ а зМАФИЯТА ОЯЛА СЕ И ОКОПАЛА ВЪВ ВЛАСТТА няма прости на *** бъдете сигурни ..... доктато не се наядавт всички втая нашата Татковина оправия няма да има
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 3
stone kold
преди 12 години
как и защо да работиш катоо пари все няма?разберете когато ситуацията е такава навиците на хората са такива че те не желаят да работят и защо да го правят?трябва стимул трябва мин заплата да е 1000евра и тогава на принципът на отсяване работливите ще работят а тези които не са няма да работят и така..народътт не е мързелив а натикан в безизходица...мързелив може да го наречеш ако при 3000 евра и още 2 заплати за коледа и нг пие кафенце пуши цигарка скатава се тоест сегашните приоми да тогама го уволнете
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 14 rate down comment 12
amanotumnici
преди 12 години
Работа има за всички, стига да има желание. Наблюдава се силна тенденция, населението от провинцията да се насочва към столицата. Причините са две - лесни и повече пари. Всеки гледа да се занимава с някаква търговийка, далаверка, да кюта в някой офис ... Народът може да бъде по-богат, ако народа работи, а той гледа да се скатае и да прилапа някой лев без труд. Правителството трябва да се съсредоточи да задържи хората в провинцията, да им създаде условия за труд там, а не да измисля глупави програми за 1000 човека, защото без работа са 500 000. Другото нещо е, трябва да осъзнаем, че без труд няма пари. Хубаво е да се промени конституцията и да се смени модела за избор на народни представители, да бъдат избрани достойни хора, а не *** прикриващи се зад имената на партии. Трбява да се спре обирането на народа. Нашата страна може да бъде балканска Швейцария.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 15 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
А тук в един ВУЗ - цял отбор беловласи старчета те юркат за заучаваш някаква безполезна информация без практическа стойност. Като реакция се преписва и се взима тапия без никакви реални умения и полза както за студента така и за обществото.Накрая, някой стават тарикати(далавераджии), а други бутат нещо за жълти стотинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 0
hellwitch
преди 12 години
Реалната "мярка" за намаляване на безработицата е качественото образование. Например да не може да се завърши ВУЗ без да си почнал работа по специалността. Така ВУЗ-овете ще са принудени да имат само специалности, за които има реално търсене. Най-добре е "дипломна работа" да се прави на работното място.Така е в Германия 0 за да завършиш трябва да започнеш работа по-специалността и дипломния ти ръководител е именно шефа ти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 10 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Ах, партията! Ох, управляващата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 20 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Пич, че то кога някой е работел в БГ? При комунизма уж без безработни но на практика са работели максимум 10%.И сега е нещо подобно - от цялото население на работа се водят 40% половината от тях реално нищо не вършат, а са кибичат някъде "на работа".Та така.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 19 rate down comment 1
Jack Bauer
преди 12 години
От текста става ясно,че чиновниците са загрижени повече за тях самите отколкото за младите безработни.Вижте ние агенцията ще стимулираме няколко стотин младежи да почнат работа за да може в края на годината да се изкараме нужни на обществото и хем да лапнем по някой тлъст бонус.На мен лично не ми е ясно как при тая безработица наскоро БВП излезе с положителен резултат,кой я прави тази добавена стойност и как?Може би вечер се спускат от някъде извънземни,не знам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още