IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Младите без работа вече достигат 20% от всички безработни

Агенцията по заетостта обяви новите програми, които биха осигурили заетост за младежите

11:50 | 24.02.12 г. 89
<p>
	За една година безработните младежи у нас са се увеличили с 11,4% &nbsp; Снимка: БТА</p>

За една година безработните младежи у нас са се увеличили с 11,4%   Снимка: БТА

На фона на растящата безработица и песимистичните прогнози за продължаващ ръст на съкращенията в икономиката проблемът с липсата на работа за младите хора добива все по-големи мащаби.

По данни на Агенцията по заетостта у нас делът на младите безработни е 19,1 процента от общия брой на безработните. Европейските институции също отчитат като сериозен проблем нарастващата младежка безработица в държавите от Евросъюза. 

През 2011 г. българската агенция отчита увеличение на безработните младежи с 11,4% спрямо 2010 г. На фона на ръста от 4,3%, който се отчита за всички постъпили на работа безработни през 2011 г., нарастращата безработица при младежите се определя от експертикте като сериозен проблем.

Статистиката показва още, че средномесечният брой на регистрираните в бюрата по труда безработни младежи до 29-годишна възраст е 63 690 души през миналата година, или със 190 повече спрямо 2010 г. Две трети от тях са започнали работа със съдействието на бюрата по труда по програми и мерки на държавата и по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. 

Investor.bg потърси отговор от агенцията по заетостта за мерките, които държавата планира да въведе за ограничаване на тази безработица.

По програмата “Старт на кариерата” през 2012 г. средства за заетост ще бъдат осигурени на 1 720 младежи до 29 годишна възраст.

По друга мярка, регламентирана със Закона за насърчаване на заетостта, при която работодателите разкриват и запазват работните места за период от една година, до края на годината ще бъде осигурена заетост на 1 573 младежи. По същата мярка работодателите биха наели и 582 младежи с трайни увреждания, включително военноинвалиди.

Европейската програма “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” през 2012 г. планира средства за осигуряване на заетост на 413 младежи. 

По европейската схема “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” общо 4 114 младежи ще бъдат включени в заетост. По програмата за човешките ресурси се  предвижда подбор и назначаване в бюрата по труда на 350 трудови медиатори за работа с представители на неравнопоставените групи на пазара на труда, като тук се дава възможност за участие и на млади хора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

29
rate up comment 4 rate down comment 1
абитуриент
преди 12 години
++++++++---- абсолютно и аз съм на това мнение..... виж КИТАЙ къде отиде сложи всички в малкия си джоб ......!!!!!..... и ние щяхме да сме светлинни години напред ако нямаше врагове с партиен билет и продажни еничарчета като седянков и сие.....!!!!????.... жалко батисаха хубавата държава.....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 7 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Виж, не виждам смисъл от това да определяш този и онзи като комунисти. Предполагам си някоя девойка влюбена до потичане на слюнка в Бате Бойко. Ако не знаеш, той е бил в охраната на Тато. Да не мислиш, че там са го намъдрили като демократ?! Или пък тези в ГЕРБ са всички кръстени демократи. Тези, които са във властта са все едни и същи от татово време, просте се връткат и кой се намести във властта е на далавера.Относно участието на държавата в икономиката, ами точно там където държавата няма участие, там се укриват данъци, там се източват капитали в чужбина, там са тръстовите споразумения и монополните влияния, там работниците нямат права, там се стрелят и взривяват. Не съм за това държавата да е навсякъде в икономиката, но да има регулаторни и контролни функции.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 4 rate down comment 5
all_trader2
преди 12 години
въобще на всички е ясно че *** се е запътил КЪМ НЕБИТИЕТО това е целта на урлавлващата ОЛИГАРХИЧНО .-МАФИОТСКО - КОМПРАДОРСКА върхрушка начело на *** - ще запитате защо компродорска ??? ами защото хора като Седянков Трайков и други парячовци са слуги на Вашингтон - те са тук не да робатят в полза на интересите на държават и народа те са тук за да РАЗСИПАТ ДЪРЖАВАТА И НАРОДА И ДА ИЗПЪЛНЯВАТ АМЕРИКАНСКИ ИНТЕРЕСИ за коета естесвено ще получат ПАРИ !!! след Симеон Седянков разсипа българската икономика ще бъде изтеглен САЩ - а понеже келемето има американски падпрош трудно някой ще го пипне за безумията които натвори!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 5 rate down comment 5
stone kold
преди 12 години
западните икономики никога няма да ги дистигнем защото те са само за показ но не и достъпни...западната върхушка казва така - ето вижте колко е хубаво при нас искате и при вас да е така нали?добре само че ще правите каквото ви кажем и ще плащате на нас за да ви лъготим че някога ще допуснем да сте като нас а в същото време ще ви ограбваме
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 16 rate down comment 0
bondinio
преди 12 години
не знам какви са въпросните програми, които се споменават в статия...знам само едно - бачкам здраво вече повече от 10 години... взимам заплата х.... последното нещо, което искам е парите, които давам на държавата под формата на данъци, осигуровки и т.н. да се разпределят на бездарни, лениви, неквалифицирани, некадърни, прости, фолк говедца... същите които ходят с вирнат нос в мола и те гледат пренебрежително
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 4 rate down comment 4
stone kold
преди 12 години
виждаме борма за ресурси между разли4ни раси извънземни който са се барикадирали зад различни строеве, капитализъм,комунизъм , ние сме отглеждани за да им слугуваме перфектна симбиоза, те са много по развити същества но не им понасят условията, командват ни ние пък глупави същества без интелект създадени само да консумират и да мразят живота никаква креативност им работим за да оцеляваме, тоест никаво развитие, всик4о което е около нас е създадено именно от тези същества, те ни слагат нормите нащастие те ни казват кое е лошо и кое хубаво за да им е угодно за тях църква религий вси4ко е измишлотина за да си под контрол....и наро4но ни лъготят с разни светци и тем подобни, иконите на църквите са от замаскирани извънземни...просто те искат ние да работим и да имаме колкото за храна а това 4е материялните удоволствия са хубаво нещо те го игнорират тоест да не им земаме от тяхното и да не се стремим към това......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 8 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
не е изобщо така АМА ТОЙ НЕ МОЖЕ ДА ГО РАЗБЕРЕ !!!Социализмът ( държавно планираната икоономика) с всичките си кусури е в пъти по-добре от това което имаме момента - НЕОЛИБЕРАЛИЗЪМ и всичко частно - само БАНАНОВИ ДЪРЖАВИ СИ ПРИВАТИЗИРАТ ЕСТЕСТВЕНИТЕ МОНОПОЛИ И СИ РАЗДВАТ ЛЕТИЩА И ПРИСТАНИЩА НА КОНЦЕСИИ !!!УМНИТЕ държави ще въведат или имат държавно регулиран капитализъм което ще рече 40-50 % държавна собственост като най -вече МОНОПОЛИТЕ ТВЪРДО СА ДЪРЖАВНИ !!! прогресия в данъчната система и сваляне на косвените данъци - ЕТО ТАКА СА КОНСТРУИРАНИ СИЛНИТЕ ИКОНОМИКИ - а не глупостите на Седянков и други *** които са слуги на СБ и МВФ - тоест на Вашингтон !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 9 rate down comment 1
all_trader2
преди 12 години
ПОЗНАНИЯТА ТИ по икономика са ограничени - когата някой каже че нещата в БГ не въвят никак на добре и че държавата тряабва да се намеси българинът веднага почва да лепи етикети - този кОмунист онзи партиен секретар и тн .... нали ги видях капиталистите от ХАМЕРИКА какви ги сътвориха ..... последните 22 годеини в БГ НЯМА СОЦИАЛИЗЪМ - нещо си се пообъркал сериозно ...... междудругото и с твойтао любима държава САЩ е свършено - печатат щото си разбиха икономиката по неолиберален модел както направи *** само че не в такава степен разБира се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 11 rate down comment 2
абитуриент
преди 12 години
не е точно така.....!!!!!.... въпреки кусурите при ТОШО си бяхме хубава уредена ДЪРЖАВА.....!!!!.....а ся кво сме- ОБРАН БОСТАН......???!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 9 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Да знам че си кумунист. Искам само да те попипам къде държавата намесила се в икономиката не е довело до крах?За това ли сега в Щатите и Европа печатат като за последно ?Аааа сигурно ти харесва цел живот да плащаш ДАНЪК ПЕНСИЯ и ако не пукнеш до 67 да получаваш колкото за хляб и кисело мляко ха ха ха ..За здравеопазването да пиша ли ? Сладур държавата в икономиката ВИНАГИ означава ДАЛАВЕРА И КРАЖБА !!!! Както и да е ЯВНО 45 години СОЦ ЕКСПЕРИМЕНТ са ти малко ( освен ако не си бил некой ПАРТИЕН СЕКРЕТАР ДЕ ) тогава напълно разбирам болката ти .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още