IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Младите без работа вече достигат 20% от всички безработни

Агенцията по заетостта обяви новите програми, които биха осигурили заетост за младежите

11:50 | 24.02.12 г. 89
<p>
	За една година безработните младежи у нас са се увеличили с 11,4% &nbsp; Снимка: БТА</p>

За една година безработните младежи у нас са се увеличили с 11,4%   Снимка: БТА

На фона на растящата безработица и песимистичните прогнози за продължаващ ръст на съкращенията в икономиката проблемът с липсата на работа за младите хора добива все по-големи мащаби.

По данни на Агенцията по заетостта у нас делът на младите безработни е 19,1 процента от общия брой на безработните. Европейските институции също отчитат като сериозен проблем нарастващата младежка безработица в държавите от Евросъюза. 

През 2011 г. българската агенция отчита увеличение на безработните младежи с 11,4% спрямо 2010 г. На фона на ръста от 4,3%, който се отчита за всички постъпили на работа безработни през 2011 г., нарастращата безработица при младежите се определя от експертикте като сериозен проблем.

Статистиката показва още, че средномесечният брой на регистрираните в бюрата по труда безработни младежи до 29-годишна възраст е 63 690 души през миналата година, или със 190 повече спрямо 2010 г. Две трети от тях са започнали работа със съдействието на бюрата по труда по програми и мерки на държавата и по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. 

Investor.bg потърси отговор от агенцията по заетостта за мерките, които държавата планира да въведе за ограничаване на тази безработица.

По програмата “Старт на кариерата” през 2012 г. средства за заетост ще бъдат осигурени на 1 720 младежи до 29 годишна възраст.

По друга мярка, регламентирана със Закона за насърчаване на заетостта, при която работодателите разкриват и запазват работните места за период от една година, до края на годината ще бъде осигурена заетост на 1 573 младежи. По същата мярка работодателите биха наели и 582 младежи с трайни увреждания, включително военноинвалиди.

Европейската програма “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” през 2012 г. планира средства за осигуряване на заетост на 413 младежи. 

По европейската схема “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” общо 4 114 младежи ще бъдат включени в заетост. По програмата за човешките ресурси се  предвижда подбор и назначаване в бюрата по труда на 350 трудови медиатори за работа с представители на неравнопоставените групи на пазара на труда, като тук се дава възможност за участие и на млади хора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 4 rate down comment 2
абитуриент
преди 12 години
бъркаш ги нещата , както и правописа бъркаш , но няма да споря.......!!!!!????.....всеки си има поглед върху нещата , както и всеки си гледа от неговата камбанария.......моето лично мнение е ,че свободния не регулиран , мононополизиран и картелиран пазар е БЕДСТВИЕ......!!!!????....поздрави и бъди жив и здрав.....!!!!!....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 4 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
тук става въпрос за биологи4но оцеляване...вижте критерийте в бг са жестоко занижени относно благата....4иста4ка на запд не взема толкова малко а тук трябва дори да работим за тех 4е и претенции за това колко работя..държавата трябва да гарантира 4е дори да не работи 4овек ще има какво да се храни и да живее..НИЕ НЕ СМЕ ТУК ЗА ДА СЕ МЪ4ИМ И ДРЪЖАВАТА Е ТАЗИ КОЯТО ТРЯБВА ДА СЕ ГРИЖИ НА НАРОДА СИ И БЛАГОДЕНСТВИЕТО МУ А НЕ ДА НИ ИЗБИВА ПО ВСЯКАКЪВ НА4ИН, ИДЕЯТА Е СЛЕДНАТА КОЙТО ИСКА ДА РАБОТИ НЕКА РАБОТИ ЗА 7000ЕВРА КОЙТО НЕ МОЖЕ ДА НАМЕРИ РАБОТА ИЛИ Е ВЪЗПРЕПЯТСТВАН 1000 ЕВРА ЗА ДА МОЖЕ ДА ЖИВЕЕ ЩО ГОДЕ ДОБРЕ НО САМО ДО ТАМ КАТО ТРЯБВА ДА ИМА ПРОГРАМА ЗА НАСЪР4АВАНЕТО ИМ..НЕ Е НОРМАЛНО ЕДНО СЪЩЕСТВО ДА ЖИВЕЕ В СУПЕР ИМАНЕ ДРУГО ДА ХОДИ ВЪШЛИВО И НЕДОХРАНЕНО....ГУБЯТ СЕ ДОБРОДЕТЕЛИТЕ В ПРИРОДАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 4 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
Пролетта на 1996 г. Климент Вучев, министър на промишлеността в кабинета ЖАН каза в Панорама:"Съветвам държавните фирми ДА НЕ ВРЪЩАТ КРЕДИТИТЕ СИ НА БАНКИТЕ".Държавните фирми послушаха министъра си. БСП наследи БКП, нали! Какво последва? Тогава имаше ли много държава в икономиката?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 5 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
ВИДЯХМЕ КАКВО ПРИЧИНИ "СВОБОДНИЯ ПАЗАР " НА АМЕРИКА ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ..... явно ти харесва да затъват американците ....ХА ХА ХА къде видя в АМЕРИКА СВОБОДЕН ПАЗАР ха ха ха всичко е УРОДЛИВА форма на държавен корпоратизъм !!! Да не кажа фашизъм че пак ще заблеете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 6 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Ха ха ха никога не съм бил за Бойко или Гойко . Аз съм анархижт бе сладур.Аз а правата на работника ...ЯСНО и ти си шафьор или бачкер некъде.Работника НЯМА ПРАВА ........ той сключва ДОГОВОР и ДОБРОВОЛНО се съгласява с условията на работата кощто ще върши. Ако не му ИЗНАСЯ се ИЗНАСЯ капиш !!! Не да търси под вола теле и да прави сметки на другите колко ТЕ ПЕЧЕЛЕЛИ !!! Ами ако е толкова кадърен да си отвори САМ бизнес да си НАЕМЕ работници и да си ДЕЛИ с тях печалбата или каквото иска да прави там.Държавните РЕГУЛАЦИИ в БИЗНЕСА СА МЕКА на КОРУПЦИЯТА бе сладур.Колкото повече регулации толкова повече далавери и СТРЕЛЯНЕ И ВЗРИВЯВАНЕ . И ще ти дам ПРИМЕР мили.ДРОГИТЕ СА НАЙРЕГУЛИРАНИЯТ БИЗНЕС . НАПРАВО ЗАБРАНЕН и там да знаеш са най-големите стреляния и взривове. ДА СИ ВИДЕЛ ДА СЕ СТРЕЛЯТ ПРОДАВАЧИТЕ НА *** И ДОМАТИ ПО СЕРГИИТЕ НА ПАЗАРА ха ха ха КОЛКО СТЕ ЗАБЛУДЕНИ !!!Не сте виновни ПРОСТО СТЕ ПРОМИТИ от пропагандата ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 4 rate down comment 1
stone kold
преди 12 години
Минималната работна заплата в градовете ще достигне 1160 юана на 1 януари, след като беше повишена до 960 юана през юли, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.Така равнището на възнаграждението от близо 215 лв. става около 260 лв. или над нивото на минималното у нас, което е 240 лв., изчисли Моney.bg. статията е с дата 2010гВисокопоставените ръководители въвеждат нови политически лостове, за да обуздаят ръста на цените. Попитали Радио Ереван:- Кога заплатите в Китай ще станат по-ниски от тези в България?- Когато Дянков им стане финансов министър
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 4 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
ФУНДАМЕНТАЛНО бъркаш нещата но какво да се прави - явно са ти промили и на теб мозъка в Хамериката !!!89 не са фалирали монополи - пак си се объркал - ФАЛИРА ДЪРЖАВАТА защото Луканов и СИЕ я източиха !!! сега не сме хубава държава защото сме окрадена и защото ако има по-лошо от държавен монопол то това е ЧАСТНИЯ ТАКЪВ !!!СВОБОДНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА ИМА САМО В СЪНИЩАТА НА ЗАБЛУДЕНИ ХОРА КАТО ТЕБ КОИТО ЧЕТАТ ПРЕКАЛЕНО МНОГО АВСТРИЙСКАТА ШКОЛА И СИ МИСЛЯТ ЧЕ РАЗБИРАТ ОТ ИКОНОМИКА !!!ВИДЯХМЕ КАКВО ПРИЧИНИ "СВОБОДНИЯ ПАЗАР " НА АМЕРИКА ПОСЛЕДНИТЕ ГОДИНИ ..... явно ти харесва да затъват американците ....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 2
rinaa
преди 12 години
Как е възможно , откровено неграмотни хора , да претендират за минимална заплата от 1000 евро , че и нагоре . Какво да им предложат - да редактират текстове ли ? Хайде - снижаване , снижаване на изискванията . Огледай се , пък тогава изисквай.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 5 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Абе абитурента абе много се излагаш бе сладур !!! Къде е Китай ??? Що не ходиш тогава там в ФОКСКОН да сглобяваш ИФОНИ за купа ориз на ден !!!Там 1 МИЛИАРД са още в 17 век !!! Други 200 милиона работят по 7 дена в седмицата !!!! Имат почивка само за лунната нова година !Ох умръзна ми да споря. Същите като другарите от преди 20 години сте. Преследваха поповете ама първи влезоха в църквите и децата си ВСЕ по ЛОНДОН, Щатите и Виена пратиха !!! КАК ПЪК НИТО ЕДИН В МОСКВА НЕ ОТИДЕ ?????
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 4 rate down comment 4
Danny666
преди 12 години
Другарю е като беше толкова добре с държавните монополи защо ФАЛИРАХА тогава 1989 ????Сладур за Америка не се грижи ! Там нещата са такива точно защото демокрация от ЕВРОПЕЙСКИ ТИП ВЗЕМА ВЛАСТТА !!! Нема дем. нема реп. ВСИЧКИ СА КОРПОРАТИВНИ ПАЧАВРИ !!! Абитурента били сме хубава държава при Тошо пишеш , ами сегаз защо не сме ?? Заради частниците ли ? Ха ха ха ! Не ,точно заради това че КОМУНИСТИТЕ ( БУВШИТЕ ЧЕНГЕТА И ПАР. СЕКРЕТАРИ ) ЗАГРАБИХА ВСИЧКО И ЗАПОЧНАХА ДА УПРАВЛЯВАТ ИКОНОМИКАТАТА по същият начин както и когато беше държавна НЕКАДЪРНО. А твойта любима държава в ЛИЦЕТО на ПАРЛАМЕНТА, СЪДА И ЧЕНГЕТАТА им усигуряват СРЕДА БЕЗ КОНКУРЕНЦИЯ !!!!Капиш ??? Щото ако имаме СВОБОДНА ПАЗАРНА ИКОНОМИКА БЕЗ НАМЕСА НА ДЪРЖАВАТА ще е 100 пъти по добре ...е ама доста от тези муцуни ще загубят кокала... ха ха ха Най се кефа че много скоро такива кумуни като тебе НЯМА ДА ИМАТ никакъв глас. Световната енергийна криза идва и тежко и горко на кумуни като тебе !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още