IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Младите без работа вече достигат 20% от всички безработни

Агенцията по заетостта обяви новите програми, които биха осигурили заетост за младежите

11:50 | 24.02.12 г. 89
<p>
	За една година безработните младежи у нас са се увеличили с 11,4% &nbsp; Снимка: БТА</p>

За една година безработните младежи у нас са се увеличили с 11,4%   Снимка: БТА

На фона на растящата безработица и песимистичните прогнози за продължаващ ръст на съкращенията в икономиката проблемът с липсата на работа за младите хора добива все по-големи мащаби.

По данни на Агенцията по заетостта у нас делът на младите безработни е 19,1 процента от общия брой на безработните. Европейските институции също отчитат като сериозен проблем нарастващата младежка безработица в държавите от Евросъюза. 

През 2011 г. българската агенция отчита увеличение на безработните младежи с 11,4% спрямо 2010 г. На фона на ръста от 4,3%, който се отчита за всички постъпили на работа безработни през 2011 г., нарастращата безработица при младежите се определя от експертикте като сериозен проблем.

Статистиката показва още, че средномесечният брой на регистрираните в бюрата по труда безработни младежи до 29-годишна възраст е 63 690 души през миналата година, или със 190 повече спрямо 2010 г. Две трети от тях са започнали работа със съдействието на бюрата по труда по програми и мерки на държавата и по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. 

Investor.bg потърси отговор от агенцията по заетостта за мерките, които държавата планира да въведе за ограничаване на тази безработица.

По програмата “Старт на кариерата” през 2012 г. средства за заетост ще бъдат осигурени на 1 720 младежи до 29 годишна възраст.

По друга мярка, регламентирана със Закона за насърчаване на заетостта, при която работодателите разкриват и запазват работните места за период от една година, до края на годината ще бъде осигурена заетост на 1 573 младежи. По същата мярка работодателите биха наели и 582 младежи с трайни увреждания, включително военноинвалиди.

Европейската програма “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” през 2012 г. планира средства за осигуряване на заетост на 413 младежи. 

По европейската схема “Създаване на заетост на младежите чрез осигуряване на възможност за стаж” общо 4 114 младежи ще бъдат включени в заетост. По програмата за човешките ресурси се  предвижда подбор и назначаване в бюрата по труда на 350 трудови медиатори за работа с представители на неравнопоставените групи на пазара на труда, като тук се дава възможност за участие и на млади хора.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:54 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 2 rate down comment 0
абитуриент
преди 12 години
+++++++++++++++++
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 8 rate down comment 1
rover
преди 12 години
Аз съм типичен представител на произвеждащите. От 1991 с фирма. В момента не само че не е възможно да се плащат 1000 евро заплати в реалното производство, а едва се удържа фронта да не затворим напълно производствените цехове. Наслушал съм се ***, искащи заплати. Няма как да стане - аз не съм Сименс, или Нокия. Че и те дори затварят по света през ден производства. И на такива, които щели да си плащат на децата, но да не работят на изедници за 50 000, за 80 000, за 150, за двеста лева. И не усещат, как в домовете им израстват лумпенизирани търтеи. Ама това си е за тях.Без да искам да обиждам когото и да било, твърдо съм убеден, че заплати от 1000 евро, от 4000 и т.н. в този момет могат да бъдат искани от хора, които са контингент на психиатриите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 5 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
ПОСЛЕДЕН път ти отговарям защото очеввидно не искаш да разбереш а и почна да сипеш обиди което показва липса на аргументи .....банкерите владеят целия свят - фиксират както валутните курсове така и лихвените проценти и цената на златото . СВОБОДЕН ПАЗАР НЯМА И НИКОГА НЕ Е ИМАЛО НЯМА И ДА ИМА - пазарите се владеят от тях както и правителствата в момента - ТОВА Е И ПРОБЛЕМЪТ ЗА ТОВА ЕИ КРИЗАТА - ако правителството не ходеше да взима пари от банкерите криза нямаше да има !!! спасиха ги 2008-*** защото ЦЯЛАТА ФИНАСОВА А И ОТ ТАМ ИКОНОМИЧСКА СИСТЕМА БЕШЕ ПРЕД РАЗПАД - ако бяха фариали няколко по-големи банки ГОЛЯАМА ДЕПРЕСИЯ ЩЕШЕ ДА ТИ СЕ ВИДИ КАТО малка рецесиийка !!! айде със здраве и чети повече не само АВСТРИЙЦИТЕ ( които не само че са виновни за кризата техните измислици за свободен пазар ами и по никакъв начин н могат да обеснят кризата ) . промчети повече хора недеъ да робуваш сляпо на теории.- повечето икономчиске теории НЕ СА ИСТИНА !!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 5 rate down comment 0
Danny666
преди 12 години
Гледай сега задаваш КОФТИ въпроси на кумунягите. Те нема да ти отговорят щото освен с ПАРИТЕ НА ДРУГИТЕ да ПОМАГАТ НА БЕДНИТЕ И СЛАБИТЕ не могат НИЩО ДРУГО ! за това им требе и държава, за да могат да яхнат некоя топла службица и да ПОМАГАТ ПОМАГАТ ПОМАГАТ..а пък изедници като тебе да му мислят ОТКЪДЕ ЩЕ ДОЙДАТ ПАРИТЕ ха ха ха
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 5 rate down comment 0
dean.jordanov
преди 12 години
Искам някой тук, който има фирма, която не е за услуги е свързана с физическо производство на продукт, да ми каже възможно ли е ударно да се вдигне мин. заплатата на 1000 EU и как това ще оправи икономиката. И най-вече откъде ще дойдат тези милиарди левове за да се платят на работниците? (говорим откъде, ще ги вземе частника, не държавата). И моля без хулене от сорта "тука няма частен бизнес" и "всички часнтици са изчадия от ада". защото не е така (не че няма такива)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 4 rate down comment 1
Danny666
преди 12 години
Лелееее абе ти мноооого си мноооогоооооо объркан бе пич ! Че НАЛИ ТОЧНО ДЪРЖАВАТА СПАСИ БАНКИТЕ 2008 !!! А сметката ще я плащаме всички !!!Ако НЯМАШЕ държавна намеса доста еврейски *** щеха да са без пари сега и ПЕТРОЛА НЕМАШЕ ДА Е 124 за барел КАПИШ ? Да споменавам ли 500 МИЛИАРДА ЕВРО ЛТРО и сега на 29 1 ТРИЛИОН !!! Вземи се прегледай щото четеш ама нищо не ти влиза в кумуну кратуната ха ха ха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 5 rate down comment 2
Danny666
преди 12 години
Ха ХА ХА АБЕ ТИ ИЗПЕРКА ТОТАЛНО !Е ти явно искаш да си от тези с 1000дата евро . Да си живееш добре на гърба на другите нали ха ха ха НА ТЕБЕ НЕ ТИ ТРЕБВАТ 7000 ха ха хаДЕБИЛ АМИ нали за да ти даде държавата ТРЯБВА ДА ГИ ВЗЕМЕ ОТ НЯКЪДЕ !!!!! Боже боже ...мъка ! :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 4 rate down comment 0
all_trader2
преди 12 години
проблемът на теб е че не можеш да разбереш че когато оставиш икономически субекти без контрол и регулиране от страна на правителството става това коета стана в Америка през 2008 - банките монопилизираха пазарите - измислиха как да прецакат хората и като нямаш правителствен контрол който да те защити почват да си правят каквото поискат!!! Я виж в Булагристан - като има 30 различни банки дали лихвите не е са едни и същи почти на всякъде ??? това е така защото КОГАТО НЯМА ДЪРЖАВА ТЕ СЕ НАГОВрЯТ ПО-МЕЖДУ СИ И СИ ПРАВЯТ КАРТЕЛ !!!свободен пазар има само в главите на НАИВНЦИТЕ!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 4 rate down comment 0
Raboti
преди 12 години
"НЕ Е НОРМАЛНО ЕДНО СЪЩЕСТВО ДА ЖИВЕЕ В СУПЕР ИМАНЕ ДРУГО ДА ХОДИ ВЪШЛИВО И НЕДОХРАНЕНО....ГУБЯТ СЕ ДОБРОДЕТЕЛИТЕ В ПРИРОДАТА"Да, така е, от емоционална гледна точка е така.Но от икономическа гледна точка, от гледна точка на волята, на физиката /физическите дадености и потребности/ и на логиката е нормално.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 4 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
Пич какво да гледаме Китай - след невиждан растеж от 30г. с над 10% в последните 10 и като БВП на глава от населението са 60% от БВП на България.Китайчетата са много, но са и много зле. Големия "ръст" е заради много ниската база. Като сравняваш 5 с 1 е 500% ръст, а 21 с 20 е 5%. Обаче пак 21 е много по-добре.Проблемите на Китай са много и трудно ще ги преодолеят така, че да задминат дори дупка като БГ. справка: http://***.google.com/publicdata/explore?ds=d5bncppjof8f9_#!ctype=l&strail=false&bcs=d&nselm=h&met_y=ny_gnp_pcap_pp_cd&scale_y=lin&ind_y=false&rdim=country&idim=country:BGR:CHN&ifdim=country&hl=bg&dl=bg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още