IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приказките за смъкване на основната лихва от ЕЦБ носят „усещане за неотложност"

Ако представител на Германия в управителния съвет на ЕЦБ говори за понижаване на лихвата, то става особено вероятно в близко бъдеще, убедени са анализатори

18:15 | 18.04.13 г. 33
Приказките за смъкване на основната лихва от ЕЦБ носят „усещане за неотложност"

Вчера еврото отчете най-големия си еднодневен спад от близо година, след като изтъкнат представител на Европейска централна банка заяви, че има възможност за понижаване на основния лихвен процент в еврозоната. Има достатъчно причини думите му да бъдат приети сериозно, потвърждават анализатори пред CNBC.

ЕЦБ може да понижи допълнително основната си лихва, ако икономическите данни дадат основание за това, заяви членът на управителния съвет на финансовата институция и президент на германската централна банка Йенс Вайдман. Само след публикуването на думите в Wall Street Journal общата европейска валута загуби над 1% от стойността си до 1,30 долара за евро.

„Пазарите бяха несигурни за обхвата на понижаването на лихвата в еврозоната и макар че за това бе намеквано, не изглеждаше на дневен ред“, заяви Митул Котеча, ръководител на отдела за световни валутни проучвания в хонконгския филиал на френската банка Credit Agricole. „Сега това, че представители на ЕЦБ говорят за това, предполага, че е налице усещане за неотложност“, твърди Котеча.

ЕЦБ остави основния си лихвен процент без промяна на рекордно ниското ниво от 0,75% на заседанието на управителния съвет в началото на месеца. От централната банка обявиха, че очакват постепенно икономическо възстановяване през годината и че ще следят отблизо икономическите данни. Последните, излезли от еврозоната, обаче не са особено благоприятни.

Във вторник стана ясно, че индексът за икономическото доверие на германския институт ZEW се е понижил повече от очакванията до 24,9 пункта през март от 33,4 пункта през февруари. В сряда Асоциацията на европейските автопроизводители съобщи, че продажбите на нови автомобили в региона са паднали с 10% през първото тримесечие спрямо последното на 2012 г.

Също вчера германски икономически институти коригираха в посока на понижение до 0,8% прогнозата си икономическия растеж в страната през годината, след като през октомври предвиждаха разширяване на икономиката с 1%, съобщи Ройтерс.

„Икономиката на Европа все още не се е измъкнала от неприятностите, така че ЕЦБ си запазва всички възможности за промяна на политиката и това е разумният начин да го предприеме, особено ако са притеснени за забавянето на ръста в Германия“, заяви Вишну Варатан, пазарен икономист в сингапурския филиал на Mizuho Corporate Bank. „Погледнете данните за продажби на коли през първото тримесечие – това е просто потъване“, добави той.

Анализатори смятат за особено важно в последните коментари на представител на ЕЦБ, че те идват от германския член в управителния съвет на банката, представляващ и най-голямата икономика в еврозоната. Вайдман е приеман за една от особено влиятелните личности в ЕЦБ и е сред водещите ястреби по отношение на инфлацията, припомнят те.

„Това, че Вайдман казва нещо, е важно, защото той е представител на Бундесбанк и ако той е „за“ понижаване на лихвата, тогава вероятността това да се случи е висока, затова и пазарът реагира по този начин“, заяви главният икономист в Bank of Singapore Ричард Джерам.

„Понижаване на лихвата през май или юни сега изглежда доста вероятно. Идеята, че политиката е подготвяна за подкрепа на растежа, би трябвало да се отрази положително на доверието“, добави той.

Анализатори очакват приказките за понижаване на основния лихвен процент да продължат да тежат върху еврото.

Те добавиха, че спекулациите на пазара за възможно понижаване на националните рейтинги на Франция и Германия, както и коментарите на бившия член на борда на директорите на ЕЦБ Лоренцо Бини Смаги за курса на еврото също са се отразили неблагоприятно върху доверието в общата европейска валута.

В сряда Бини Смаги заяви, че централната банка би трябвало да открие начини да спре поскъпването на еврото.

„Коментарите на Смаги също оказват натиск върху еврото“, заяви Котеча. „Общата европейска валута се облагодетелства от стабилността на облигационните пазари в периферията на еврозоната, но все още страда от слабата перспектива за растеж и смекчаването на позицията на ЕЦБ“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 2 rate down comment 4
studioaa
преди 11 години
Златото се сгромоляса заради слабите данни на Китай, който си е една марионетна икономика. Като една инстинска кукла на конци, "китайските" политици прилежно изпълниха много прилежно нареждането на своите господари отвъд Тихия океан и започнаха да намекват, че митът за китайското икономическо чудо е на път да бъде развенчан. Много добре образованият китаец ще продължи да бачка за няколко стотин вече обезценени $ на месец (мога да го гарантирам лично) завинаги, докато неговите управляващи вместо да инвестират в собствени проекти се надпреварват да вземат рушвети.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 4
needtoknowmore
преди 11 години
Колега по рано ти писах градиш теории на огромни допускания - първо ФЕД е частна корпорация, това че управителите и президента се назначават от сената нищо не означава за чия е собствеността. Втори Сената е дал монопол на печатането на пари, тук трябва свети лампичката. Трето пропускаш важна компонента влизат нови 5 долара, който идват от нищото - демек срещу тях не стои абсолютно нищо това изкривава цялата икономика. Лесно се градят теории на допускания, затова и писах по рано ако ФЕД финансира дефиците, това е възможно най-лошото което може се случи и краят е винаги един тотална разруха на паричната единица, не случайно дадох БГ пример. БГ през него и САЩ и западния свят сега няма голяма разлика, тръгнат ли по пътя на монетизацията и печатането за финансиране, краят е ясен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 4
studioaa
преди 11 години
Единственият начин да се избегне катастрофата е да се стартира спешно ОМТ при неограничени попупки на активи и облигации. Не вярвам инфлацията да се покачи съществено в блока като цяло въпреки това. Европейската икономика е огромна и с правилно управление без налагане на регулации няколко трилиона евро ще бъдат поети безопасно и безпроблемно. Леко неуместно е сравнението между Германия и САЩ, Германия е много по-малка, изостава много в технологично отношение, няма почти никакви природни ресурси и крайно застаряваща. Печатането на пари вероятно ще вдигне инфлацията там на 10% или повече, но това е за предпочитане пред алтернативата свободно падане безкрай. Освен това с париците на ФЕД американските корпорации си купиха цяла държава Китай, която могат да управляват както си поискат и на нея могат да плащат безкрай с новонапечатани $ без тя да възразява ни най-малко.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 2
rmarkov
преди 11 години
И тия $5 ДЦК при Фед какво са? Та нали Фед е създаден с акт на Конгреса и е негов (на Конгреса) подчинен. Купуването от Фед на ДЦК на вторичния пазар е все едно Министерството на финансите на САЩ никога не ги е издало на първичния пазар. Фед и Министерството на финансите са правителството или по-точно ляв и десен джоб на правителството.Значи Министерството на финансите издава $5 ДЦК, така че някой от неправителствения сектор е дал $5 и е плучил ДЦК за $5. След това правителството закупува стоки и услуги от неправителствения сектор и кредитира сметките на производителите, от които е закупило стоките и услугите с $5. Сега неправителственият сектор, като цяло има $5 ДЦК + други $5 в чекови сметки. Сега пък Фед със своята QE купува ДЦК от неправителствения сектор за $5, които $5 Фед "напечатва". Неправителственият сектор сега има $10 в чекови сметки (резерви) и нула долари в ДЦК. Но Вие твърдите, че Фед има други $5 в ДЦК. Но Фед е правителството.Почетете за 7те измами на ик. политика
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 1 rate down comment 2
needtoknowmore
преди 11 години
QE е печатане на пари, май сериозно си се объркал и градиш теория на сериозни неикономически допускания. Когато ФЕД напечата кинти в QE в частност FED купува всякакви активи и то не ги откупува от държавата от масата. Прав си не се увелича парична маса, защото всички пари се връщат обратно във финансовата система и надуват фин. активи. Това, че в момента не е увеличена паричната маса не означава, че утре няма да е така. В САЩ има над 2 трилиона долара излишни резерви на банката във ФЕД, имаш ли си понятие когато тези пари потекат в реалната икономика какво ще се случи. Виж паричната база с какви огромни темпове се увеличила през последните години - ей това е проблема на САЩ печатниците и моралния риск който си създадоха докато прикриват дълговата монетизация.А за твоя пример е леко сбъркан - губят ти се още един 5 долара в ДЦК които си ги държат ФЕД - с 5 долара се увеличава паричната маса!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 3
rmarkov
преди 11 години
QE не е "печатане на валута", паричното предлагане не се увеличило. Просто наличните чисти финансови активи променят само формата си, но не и количеството. При QE ДЦК се трансформират в резерви на същата стойност. Нека предположим, че в икономиката има ДЦК на стойност 10 щ.д. и резерви на стоиност 5 щ.д. Нека сега предположим, че Фед купи ДЦК за $5 чрез своята т. нар. програма QE. Какво става след покупката? Сега в банковата система има ДЦК на стойност $5 и резерви на стойност $10. Нещо променили се?Променио се само това, че в бъдеще неправителственият сектор ще получава по-малък доход от лихви, тъй като притежава по-малко ДЦК и повече резерви. А по-малък доход води и до по-малко харчене. QE не е разхлабване, а затягане, не газ, а спирачка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 1
albobo76
преди 11 години
ЕЦБ понижава лихвата, ФЕД, BoE и BoJ се надпреварват кой по-бързо ще напечата повече валута, а златото се сгромолясва???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 1
rmarkov
преди 11 години
За злополучния период края на 89-96 г. съм написал в блога си, if you want to know more:http://bulgaria-mmt.blogspot.com/2012/12/2_22.htmlсъщо ако искате да знаете повече:http://bulgaria-mmt.blogspot.com/p/blog-page.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 1
needtoknowmore
преди 11 години
Е значи нашите политиците са много велики, щото са открили топлата вода :) 95-97 година БНБ така хубаво печаташе и финансираше харочове и дефицити че чак си завръзахме хиперинфлация. Колега недей така, противоречиш си - когато държавата почне да харче и стимулира, като заема пари от другаде вдига инфлацията, а и дори да е малка цялото дългове бреме се пада над народа и в двата случая това което са спестявали неправителственият сектор бива извлечено в полза на държавата и отново сме в изходна позицията.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 7 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Демек правителството трупа дефицит които плаща на бизнеса с напечатани пари после си ги прибира като данъци. Да ама така трябва данъците да са над 70% и то прогресиращи във времето. Демек като инфлацията - да растат. Примерно с по 2% на година, ако предположим, че паричната маса се увеличава толкоз. :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още