IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Приказките за смъкване на основната лихва от ЕЦБ носят „усещане за неотложност"

Ако представител на Германия в управителния съвет на ЕЦБ говори за понижаване на лихвата, то става особено вероятно в близко бъдеще, убедени са анализатори

18:15 | 18.04.13 г. 33
Приказките за смъкване на основната лихва от ЕЦБ носят „усещане за неотложност"

Вчера еврото отчете най-големия си еднодневен спад от близо година, след като изтъкнат представител на Европейска централна банка заяви, че има възможност за понижаване на основния лихвен процент в еврозоната. Има достатъчно причини думите му да бъдат приети сериозно, потвърждават анализатори пред CNBC.

ЕЦБ може да понижи допълнително основната си лихва, ако икономическите данни дадат основание за това, заяви членът на управителния съвет на финансовата институция и президент на германската централна банка Йенс Вайдман. Само след публикуването на думите в Wall Street Journal общата европейска валута загуби над 1% от стойността си до 1,30 долара за евро.

„Пазарите бяха несигурни за обхвата на понижаването на лихвата в еврозоната и макар че за това бе намеквано, не изглеждаше на дневен ред“, заяви Митул Котеча, ръководител на отдела за световни валутни проучвания в хонконгския филиал на френската банка Credit Agricole. „Сега това, че представители на ЕЦБ говорят за това, предполага, че е налице усещане за неотложност“, твърди Котеча.

ЕЦБ остави основния си лихвен процент без промяна на рекордно ниското ниво от 0,75% на заседанието на управителния съвет в началото на месеца. От централната банка обявиха, че очакват постепенно икономическо възстановяване през годината и че ще следят отблизо икономическите данни. Последните, излезли от еврозоната, обаче не са особено благоприятни.

Във вторник стана ясно, че индексът за икономическото доверие на германския институт ZEW се е понижил повече от очакванията до 24,9 пункта през март от 33,4 пункта през февруари. В сряда Асоциацията на европейските автопроизводители съобщи, че продажбите на нови автомобили в региона са паднали с 10% през първото тримесечие спрямо последното на 2012 г.

Също вчера германски икономически институти коригираха в посока на понижение до 0,8% прогнозата си икономическия растеж в страната през годината, след като през октомври предвиждаха разширяване на икономиката с 1%, съобщи Ройтерс.

„Икономиката на Европа все още не се е измъкнала от неприятностите, така че ЕЦБ си запазва всички възможности за промяна на политиката и това е разумният начин да го предприеме, особено ако са притеснени за забавянето на ръста в Германия“, заяви Вишну Варатан, пазарен икономист в сингапурския филиал на Mizuho Corporate Bank. „Погледнете данните за продажби на коли през първото тримесечие – това е просто потъване“, добави той.

Анализатори смятат за особено важно в последните коментари на представител на ЕЦБ, че те идват от германския член в управителния съвет на банката, представляващ и най-голямата икономика в еврозоната. Вайдман е приеман за една от особено влиятелните личности в ЕЦБ и е сред водещите ястреби по отношение на инфлацията, припомнят те.

„Това, че Вайдман казва нещо, е важно, защото той е представител на Бундесбанк и ако той е „за“ понижаване на лихвата, тогава вероятността това да се случи е висока, затова и пазарът реагира по този начин“, заяви главният икономист в Bank of Singapore Ричард Джерам.

„Понижаване на лихвата през май или юни сега изглежда доста вероятно. Идеята, че политиката е подготвяна за подкрепа на растежа, би трябвало да се отрази положително на доверието“, добави той.

Анализатори очакват приказките за понижаване на основния лихвен процент да продължат да тежат върху еврото.

Те добавиха, че спекулациите на пазара за възможно понижаване на националните рейтинги на Франция и Германия, както и коментарите на бившия член на борда на директорите на ЕЦБ Лоренцо Бини Смаги за курса на еврото също са се отразили неблагоприятно върху доверието в общата европейска валута.

В сряда Бини Смаги заяви, че централната банка би трябвало да открие начини да спре поскъпването на еврото.

„Коментарите на Смаги също оказват натиск върху еврото“, заяви Котеча. „Общата европейска валута се облагодетелства от стабилността на облигационните пазари в периферията на еврозоната, но все още страда от слабата перспектива за растеж и смекчаването на позицията на ЕЦБ“, добави той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:14 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

21
rate up comment 0 rate down comment 0
rmarkov
преди 11 години
Whatever...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 0 rate down comment 3
rmarkov
преди 11 години
QE не води до инфлация. Напротив то намалява бъдещия общ доход в икономиката поради причини, които споделих по-долу, а именно, че доходът от лихвата върху ДЦК сега отива във ФЕД, т.е. унищожен е извън икономиката, а не в неправителствения сектор, който сега има резерви вместо ДЦК.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 1 rate down comment 0
needtoknowmore
преди 11 години
Колега с последния си коментар видимо си личи, че нямаш представа какъв е инфлациония процес, за трети път ти казвам, ако ЦБ финансират директрно дефиците това не създава богатство, това разрушава богатство - и да сме още по точни, това се нарича налагане на инфлационен данък. И би било добре да видиш акт-а на ФЕД ще видиш, че е основана от частни банки, и всяка акция носи 6% дивидент всички това е описано в акта от 1913 - държавата няма никва собственост само отговаря за членовете на съвета. От там насетне ФЕД има неограничен контрол, може да прави това което реши и нито конгреса нито сената може направи нещо по въпроса след този акт. Що така не се чете тази история не знам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 1 rate down comment 3
studioaa
преди 11 години
Дори всичките пари от програмите на ФЕД да се изсипят директно на пазара, ефектът от това няма да бъде направо нищожен. 2-3 трилиона са като капка в океана за икономика с размерите на щатската, то само недвижимостите в страната струват над 100 трилиона, за останалите активи да не говорим. Например има няколко находища на петрол в Канада, чийто запаси се оценяват за над 50 трилиона $. 2-3 трилиона от QE ще доведат до 2-3 пъти по-висока инфлация но това все пак няма да е повече от 6-7% и то еднократно, което си е реално нищожно на фона на апокалиптичните прогнози за прегряване. Ефектът за ЕЗ би бил подобен, загубите от затихналото производство са много по-големи от пораженията, които би нанесла монетаризацията на част от дълговете.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 2 rate down comment 4
studioaa
преди 11 години
Всички сериозни компании в Китай се управляват от вън, държавата няма никакъв контрол икономиката и върху методите и технологиите, които за ползват в самото производство. Обикновените китайци са живеят много по-мизерно от ромите във Факултета, виждал съм го лично това. Правителството трупа огромен валутен резерв, но това реално са пари на американските корпорации, които правителството е прибрало под различна форма. Мнозинството от китайските политици са свръхбогаташи, натрупали парите си само от рушвети, получавани за това да си затварят очите за това или онова и да купуват "безценните" американски ДЦК и никога да не позволяват развитие на потреблението на местно ниво. ФЕД печата пари, тези пари се изнасят извън САЩ и се инвестират в активи на развиващите се пазари, заради това инфлация няма, а заради евтиния труд се правят умопомрачителни печалби. Печалбите се инвестират обратно в американски ДЦК и активи и цикълът се затваря. А обикновеният китаец не печели абсолютно НИЩО в схемата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 3
rmarkov
преди 11 години
" В САЩ има над 2 трилиона долара излишни резерви на банката във ФЕД, имаш ли си понятие когато тези пари потекат в реалната икономика какво ще се случи."А знаеш ли колко бензин имам в резервоара на колата си. Ако вземе да влезе наведнъж в горивната камара на двигателя ще гръмна като бомба. :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 4
rmarkov
преди 11 години
Дадох ти положителен вот веднага. :-)Но и не знаят, да ти кажа, прости са и не го правят нарочно, толкова си могат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 2 rate down comment 5
studioaa
преди 11 години
Тези глупости "със стимулирането на износа" са приказка за наивници. Какво ще се изнася и кому ще се продава?? Може износът на нови мерцедеси за Занзибар или биомаса за огрев на ескимосите да "стимулира" икономиката?? Еврото трябва да поевтинее, за да се понижи дълговата тежест върху домакинствата и държавните бюджети и да не се харчат толкова много пари за покриване на тези дългове, а тези пари да отиват за покупка на стоки и услуги, толкова просто и ясно е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 2 rate down comment 2
rmarkov
преди 11 години
Колега, не ставайте смешен. Федералният резерв е централната банка на САЩ. създаден с акт на Конгреса и има за задача да провежда монетарната си политка за постигането на две цели - минимална безработица и стабилни цени.Всички "печалби" на Фед се изпращат в Министерството на финансите на САЩ.http://online.wsj.com/article/SB10001424127887324081704578233592472455634.htmlДруг е въпросът, че в съвременната парична система правителството не е в бизнеса да печели пари, а да регулира икономиката. Правителството е монополен издател на националната валута и не му трябват печалби.А за новите $5 сме прави - нови долари влизат в икономиката само, когато правителството закупува стоки или услуги. Стари долари излизат от икономиката, когато правителството прибира данъци или Фед. "печели" от финансовите си операции на вторичния пазар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 1
alligator_29
преди 11 години
Аз поне засега не виждам за каква катастрофа говорите. И къде намерихте връзката със златото в цялата схема, че и Китай е марионетка на САЩ :))) .... От няколко години се говори, че EURO трябва да поевтенее, за да съживи износа на Еврозоната, и това е една от стъпките на съживяването.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още