IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Найденова: Имотите в България са силно надценени

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите, смята управителят на агенция “Евина”

09:15 | 04.04.13 г. 116
<p>
	Кристина Найденова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Кристина Найденова. Снимка: Личен архив

Четвъртият проблем, който законът трябва да реши, е създаване на браншова организация. Някои колеги се страхуват, че ако има браншова организация – камара, т. е. саморегулация, може да се получи монополизиране на пазара, като няколко големи фирми „превземат” ръководството на камарата и всички останали постепенно може да бъдат изхвърлени от пазара. Това за мен е много трудно да се случи предвид факта, че според статистиката през 2010 г. и  2011г. фирмите в България с основна икономическа дейност операции с недвижими имоти са около 21 хил., а заетите в тях са около 34 хил., затова смятам, че опасенията за монополизация на пазара са неоснователни.

Не виждам и опасност да се загубят работни места. Услугите „управление на имоти” и „професионален домоуправител” ще се използват от все повече и повече собственици на имоти, затова мисля, че в сектора предстои откриване на нови работни места.

Бъдещият закон за брокерите на имоти ще трябва да сложи началото на традиции в бранша и  да създаде култура в общуването между участниците на пазара на имоти, между брокерите и между брокерите и нашите клиенти. Много неща, които изглеждат трудно приложими, трябва да бъдат направени - да се определи минимален размер на комисионите, задължително членство в бъдещата браншова организация и др.  Според мен доброволното членство няма да даде добър резултат.

- Защо?

Ще ви разкажа какво се случва в Камарата на оценителите, тъй като съм оценител, членувам там и мисля, че двете професии имат общи характеристики. Членството в Камарата на оценителите не е задължително. От общо около 4 000 оценители, вписани в регистъра на оценителите, в камарата членуват около 1000. Членовете на камарата заплащат членски внос, имат правото да участват в общите събрания на камарата и вземането на решения.

Получава се така, че решения се взимат от една четвърт от хората, а важат за всички. От друга страна камарата работи за всички оценители, не само за членовете си, и продуктите от нейната работа се ползват от всички, т. е.  плащат само една четвърт, а ползват всички. Тази ситуация не бива да се допуска при бъдещата браншова организация на брокерите на имоти.

Какво се случи в други браншове – производство и преработка на месо и мляко, при хлебарите, сладкарите и др. При тях браншовите организации са повече от една и виждаме колко много проблеми има в тези сектори, които се решават трудно и бавно. За сравнение, ще посоча камарите на нотариусите, адвокатите, лекарите, зъболекарите. За да се упражняват тези професии, членството в съответната камара е задължително. Да сте чули за нерешени проблеми в тези сектори? Брокерите на имоти трябва да имаме една професионална организация и членството в нея да е задължително, за да си решаваме проблемите.

- Законопроектът за дейността на брокерите, който се предлага и обсъжда в момента, претендира, че може да разреши всички тези проблеми, заедно с подзаконовите нормативни актове, ако разбира се бъде приет ...

Нашата цел е да има само закон, без подзаконови актове.

- Възможно ли е това?

Да, смятам, че е това е напълно възможно.

Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

32
rate up comment 11 rate down comment 2
mick
преди 11 години
да точно, както пътния отива за пътища - само, че и пътния данък е смешно малък също както данък сгради.23 години се опитваме с трици маймуни да ловим.. без пари да поддържаме инфраструктурата, без капиталови разходи - икономика да имаме.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 19 rate down comment 1
Мирон
преди 11 години
И къде ще отива този данък -за инфраструктура ли? Или колкото пътният данък отива за пътищата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 13 rate down comment 5
mick
преди 11 години
Единственото което спасява сегашните балонирани цени на имотите е, че данък имоти е символичен, и че няма изисквания за поддържане на имотите. И да ако имаше нормален данък - сега цените щяха да са такива каквито ти си сметнал.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
29
rate up comment 14 rate down comment 19
krasus
преди 11 години
ХАХА според госпожата -ако наемът примерно на 60 м2 апартамент в центъра е 600 лв на месец ,то цената на същия ще е 72 000 лева според правилото за наема и 10 те години. Е какво излиза тогава апартамент със същата квадратура в Младост или Люлин който е 2-3 пъти по евтин по принцип продовача ли пари трябва да дава за да се отърве от него .По голяма глупост не бях чел....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
28
rate up comment 9 rate down comment 13
alligator_29
преди 11 години
Абсолютно съм съгласен със госпожата със формулаа как трябва да се определя цената на един имот, но бих добавил и от мене, че трябва да се има в предвид и себестойността за изграждането на даден имот ( която в момента е около 200 - 250 Е/кв ) плюс време за изграждане ( за една средна кооперация от 1000 кв.м е около 1.5 - 2 год. до издаване до ключ). Практиката е показала, че е икономически неизгодно да се продават апартаменти под 350 - 400 Е/кв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 17 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
прав си, освен че 99% от брокерите оценяват само по сравнително пазарният метод. И не са чували за другите. Сиреч-това са измишльотини на мними анализатори. Иначе-права е дамата, че докато не си вдигнем заплатите цените ще падат. От друга страна в момента се намираме(за мен лично) в абсолютно нормален пазар-знаят се приблизителните цени по райони. Знае се какво е търсенето. Останалото в момента се намества. Просто на дамата и липсват спекулантите от миналото-и макар, че не съм против малко спекула, то не трябва да е на тия нива на които беше.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 17 rate down comment 4
GoldBear
преди 11 години
бих добавил силно надценени
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 2 rate down comment 3
Мирон
преди 11 години
Вижте какво са писали същите брокерчета-*** през 2009та:http://e-vestnik.bg/6674
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 12 rate down comment 22
hunt
преди 11 години
Изключително некомпетентно мнение и погрешен подход на разсъждения! И ако тази госпожа ще прави Закона.......не ми се мисли!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 35 rate down comment 6
ostin22
преди 11 години
В България има необитаеми жилища за половината китайски народ вече...Дори само това е достатъчно условие да се знае, че цените ще се понижават..Кой *** ще "инвестира" в държава без икономика, населението в която след 15 години ще остане под 6 милиона от които 2,5 млн пенсионери???
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още