IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Найденова: Имотите в България са силно надценени

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите, смята управителят на агенция “Евина”

09:15 | 04.04.13 г. 116
<p>
	Кристина Найденова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Кристина Найденова. Снимка: Личен архив

Четвъртият проблем, който законът трябва да реши, е създаване на браншова организация. Някои колеги се страхуват, че ако има браншова организация – камара, т. е. саморегулация, може да се получи монополизиране на пазара, като няколко големи фирми „превземат” ръководството на камарата и всички останали постепенно може да бъдат изхвърлени от пазара. Това за мен е много трудно да се случи предвид факта, че според статистиката през 2010 г. и  2011г. фирмите в България с основна икономическа дейност операции с недвижими имоти са около 21 хил., а заетите в тях са около 34 хил., затова смятам, че опасенията за монополизация на пазара са неоснователни.

Не виждам и опасност да се загубят работни места. Услугите „управление на имоти” и „професионален домоуправител” ще се използват от все повече и повече собственици на имоти, затова мисля, че в сектора предстои откриване на нови работни места.

Бъдещият закон за брокерите на имоти ще трябва да сложи началото на традиции в бранша и  да създаде култура в общуването между участниците на пазара на имоти, между брокерите и между брокерите и нашите клиенти. Много неща, които изглеждат трудно приложими, трябва да бъдат направени - да се определи минимален размер на комисионите, задължително членство в бъдещата браншова организация и др.  Според мен доброволното членство няма да даде добър резултат.

- Защо?

Ще ви разкажа какво се случва в Камарата на оценителите, тъй като съм оценител, членувам там и мисля, че двете професии имат общи характеристики. Членството в Камарата на оценителите не е задължително. От общо около 4 000 оценители, вписани в регистъра на оценителите, в камарата членуват около 1000. Членовете на камарата заплащат членски внос, имат правото да участват в общите събрания на камарата и вземането на решения.

Получава се така, че решения се взимат от една четвърт от хората, а важат за всички. От друга страна камарата работи за всички оценители, не само за членовете си, и продуктите от нейната работа се ползват от всички, т. е.  плащат само една четвърт, а ползват всички. Тази ситуация не бива да се допуска при бъдещата браншова организация на брокерите на имоти.

Какво се случи в други браншове – производство и преработка на месо и мляко, при хлебарите, сладкарите и др. При тях браншовите организации са повече от една и виждаме колко много проблеми има в тези сектори, които се решават трудно и бавно. За сравнение, ще посоча камарите на нотариусите, адвокатите, лекарите, зъболекарите. За да се упражняват тези професии, членството в съответната камара е задължително. Да сте чули за нерешени проблеми в тези сектори? Брокерите на имоти трябва да имаме една професионална организация и членството в нея да е задължително, за да си решаваме проблемите.

- Законопроектът за дейността на брокерите, който се предлага и обсъжда в момента, претендира, че може да разреши всички тези проблеми, заедно с подзаконовите нормативни актове, ако разбира се бъде приет ...

Нашата цел е да има само закон, без подзаконови актове.

- Възможно ли е това?

Да, смятам, че е това е напълно възможно.

Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

22
rate up comment 8 rate down comment 28
jelenski
преди 11 години
Факт е това. но пак е част от схемата на ГЕРБ за разграбване и фалиране на държавата и народа. ДОЛУ ГЕРБ!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 24 rate down comment 9
mick
преди 11 години
Ееее първа лястовичка е това. Всъщност 120 те наема са ориентировъчни, както и 3 брутни заплати. Но, защо в България имотите са надценени и то с много? Защото данък сгради е смешно нисък, отделно има 50% намаляване за основно жилище, дето може и 1 милион да струва. Отделно няма никакви изисквания за поддържане на сградите. Такова чудо няма никъде в Европа и в САЩ.И заради символичността на данък имоти.. сега имаме парадокса - скъпи имоти, мизерна инфраструктура, мизерно поддържани имоти. Скъпи имоти и ниски заплати, щото поддържането всъщност е една голяма част в една нормална икономика - създава работа на много хора. Отделно скъпите имоти се пренасят върху всички стоки в България. И после защо вносът ни залива. Та скъпите имоти изобщо са едно бреме за икономиката. А каква трябва да е цената им? Ами такава, че да няма неподдържани и неизползвани имоти. Даже не трябва да има неефективно използвани имоти - такива които 1 човек с доход от 200 лева да живее в жилище за 100 хиляди
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 22 rate down comment 6
Lemon's
преди 11 години
Значи преди 4-5 години когато е оценявала имотите не са били надценени сега изведнъж стават скъпи, защото няма сделки, а и като оценител няма работа лошо и сега продавачите трябва да свалят цените за да може госпожата да направи някоя сделка, ей тарикати много сред тая гилдия. Госпожата да каже какви оценки е правила за банките и частни клиенти преди години...Кой е казал, че всеки трябва да има имот, това да не са краставици и домати всеки да купува и да гледаме средната работна заплата, който не може живее под наем и без друго в момента под наем е по-евтино....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 17 rate down comment 3
Данни
преди 11 години
Не скачам и нямам нищо за продажба,но тази кака иска и закон да пише !Много се извинявам,но е напълно некомпетентна и ми е писнало да слушам и чета глупости от брокери.А,цунамито вече ни залива,пример Кипър,чиста кражба за да се спаси банкова система.Кой ли е следващия.....?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 8 rate down comment 10
Спящият бик
преди 11 години
Не виждам какво общо има цената на имота със средните доходи за региона?! Имотите не са масова стока, в повечето случай един път се купува - един път се продава. Кой е казал, че ще продавам на купувач със средни доходи?От друга страна съм абсолютно съгласен с правилото за 10-годишна възвращаемост от наеми. Ако не мога да изкарам 10% бруто (защото има и данъци), защо да го купувам. Има по-добри възможности за инвестиции. Но и тук са възможни изключения - ако купуваш за основно жилище, например, и цената не е от значение, а само сантиментът...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 17
nesduhan_trader
преди 11 години
Г-жата говори като лекла на пазара, опитваща се да ви пробута парцалчета от Димотровгад за първокачествена стока "хепнем Версаче, бате вервай ми". "Имотите са силно надценети" - спрямо кое госпожо? Ресурсите? Другите стоки и сулуги? Или спрямо хартийките? Ако да, то спрямо кои хартийки? Сметката за 10год наем не е точна. Трябва да са поне 15х12хнаем. За Бг дълго време важеше 30х12хнаем, което наистина беше вредно! Второ, това че имотите не са по джоба на купувача (г-жата визира ония 70% бедни) не значи непременно, че са надценени. Да не забравяме че живеем в изкривена икономическа реланост. То с тия доходи, като цяло, визираните не могат дори да оцелят. Следователно положенито така или иначе е нестабилно и ще се промени - с ум или диващина, въпрос на зрялост. А какво да кажем за милиардите скътани само от българи у нас и в чужбина? По сметките на г-жата те могат да купят 3-4 млн жилища млн (т.е. 2 Бг-та). Истината е че пазара е блокиран, а това води до падане на цени, по принцип
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 40 rate down comment 2
Big Stan
преди 11 години
Спокойно бе хора, какво наскачахте все едно всички имате да продавате по 3-4 апартамента. Какво Ви бърка колко струват имотите ...... ами нищо не струват в момента, защото хората, които имат нужда от имот нямат пари, а и цунамито наближава, така че купете си пуканки и глеЙте сеира....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 16 rate down comment 4
nikolay st
преди 11 години
Тази леличка е истинско про щом знае, колко точно ще паднат цените на имотите - два до три пъти, може и четири или пет горе долу. Прогнозата и настина е прецизна. Ако тази подготвя някакъв закон, най-важното е той да не се приема.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 17 rate down comment 2
nns
преди 11 години
"г'жата баш я брига колко струва имотЯ, нея я вълнува само едно и си го е казала - да продава поне по едно жилище месечно, че да *** комисиона "Точно тва и е болката :))) сигурно си ги е наредила в главата - 10 човечета по 1 сделка 10 сделки мин. комисионна 300евро = 3000 евро от тях 60% за мен 1800е. на месец мин. и сигурно от там напред и нагоре :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 12 rate down comment 11
stefi
преди 11 години
работата е Ясна ;)стегайте опинците , че Лордиефкофски точи ножа ;)-------ако 99 от 100 знаят ,че имотите са скъпи ........следва Поскъпване ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още