IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Найденова: Имотите в България са силно надценени

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите, смята управителят на агенция “Евина”

09:15 | 04.04.13 г. 116
<p>
	Кристина Найденова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Кристина Найденова. Снимка: Личен архив

Четвъртият проблем, който законът трябва да реши, е създаване на браншова организация. Някои колеги се страхуват, че ако има браншова организация – камара, т. е. саморегулация, може да се получи монополизиране на пазара, като няколко големи фирми „превземат” ръководството на камарата и всички останали постепенно може да бъдат изхвърлени от пазара. Това за мен е много трудно да се случи предвид факта, че според статистиката през 2010 г. и  2011г. фирмите в България с основна икономическа дейност операции с недвижими имоти са около 21 хил., а заетите в тях са около 34 хил., затова смятам, че опасенията за монополизация на пазара са неоснователни.

Не виждам и опасност да се загубят работни места. Услугите „управление на имоти” и „професионален домоуправител” ще се използват от все повече и повече собственици на имоти, затова мисля, че в сектора предстои откриване на нови работни места.

Бъдещият закон за брокерите на имоти ще трябва да сложи началото на традиции в бранша и  да създаде култура в общуването между участниците на пазара на имоти, между брокерите и между брокерите и нашите клиенти. Много неща, които изглеждат трудно приложими, трябва да бъдат направени - да се определи минимален размер на комисионите, задължително членство в бъдещата браншова организация и др.  Според мен доброволното членство няма да даде добър резултат.

- Защо?

Ще ви разкажа какво се случва в Камарата на оценителите, тъй като съм оценител, членувам там и мисля, че двете професии имат общи характеристики. Членството в Камарата на оценителите не е задължително. От общо около 4 000 оценители, вписани в регистъра на оценителите, в камарата членуват около 1000. Членовете на камарата заплащат членски внос, имат правото да участват в общите събрания на камарата и вземането на решения.

Получава се така, че решения се взимат от една четвърт от хората, а важат за всички. От друга страна камарата работи за всички оценители, не само за членовете си, и продуктите от нейната работа се ползват от всички, т. е.  плащат само една четвърт, а ползват всички. Тази ситуация не бива да се допуска при бъдещата браншова организация на брокерите на имоти.

Какво се случи в други браншове – производство и преработка на месо и мляко, при хлебарите, сладкарите и др. При тях браншовите организации са повече от една и виждаме колко много проблеми има в тези сектори, които се решават трудно и бавно. За сравнение, ще посоча камарите на нотариусите, адвокатите, лекарите, зъболекарите. За да се упражняват тези професии, членството в съответната камара е задължително. Да сте чули за нерешени проблеми в тези сектори? Брокерите на имоти трябва да имаме една професионална организация и членството в нея да е задължително, за да си решаваме проблемите.

- Законопроектът за дейността на брокерите, който се предлага и обсъжда в момента, претендира, че може да разреши всички тези проблеми, заедно с подзаконовите нормативни актове, ако разбира се бъде приет ...

Нашата цел е да има само закон, без подзаконови актове.

- Възможно ли е това?

Да, смятам, че е това е напълно възможно.

Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

62
rate up comment 11 rate down comment 5
petiovi
преди 11 години
Всеки трябва да управлява поне елементарно парите, с които разполага. В банка в България ти дават доходност от около 5% годишна лихва. Същите тези твои пари, ако вложиш в имот е нормално да ти носят малко по-голяма доходност - напр. 7-7,5%, което се равнява на срок на откупуване на имота от 13-14 години /100% делим на 7-7,5%=13-14години/. Тези 13,5 години Х 12 месеца = 162 месеца, които умножени по месечния наем на този жилищен имот дават стойността на имота към настоящия момент в България /напр. 162 Х 600 лв/месец в Младост = 97000 лв = 50000 евро настояща стойност на двустаен апартамент/. Това е точната истина, която г-жа Найденова искаше да ви каже. За всяка от страните в света цената на жилищния имот се формира по този начин. Тогава, когато в България се осмисли тази истина ще се нормализират пазарните отношения на недвижимите имоти.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
61
rate up comment 12 rate down comment 6
Веск
преди 11 години
Не съм казвал, че имотите не могат да паднат, но не и с повече от 2 процента годишно. Каквото мина, мина. Новото в София вече расте. Мерете в заплати, но отчитайте и кредитите. Кога точно са били евтини у нас имотите не помня. И при соца бяха скъпи. В Англия ръста е 5 процента годишно - как го вързвате това със заплати бе хора? Руснаците спасиха реално пазара по морето, а чужденците в София. То си личи и по цените. Лошо е да имаме кметове ръснаци обаче. Варна няма софийски заплати, но има софийски цени. Купуването на панелка за живеене не съм наричал инвестиция. Данъка по имоти вече е до голяма степен нормализиран и не надвишава един наем. Тези с по 6 и повече апартамента няма да го вдигнат мисля. То у нас банка кога ли е дала лихва дето да е поне равна на инфлацията - май никога. Нивото на възвращаемост на имоти го дават 6-7 процента и не отричам у нас да е малко под средното, то икономиката е замряла.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
60
rate up comment 10 rate down comment 3
i_ivanov80
преди 11 години
Що се отнася до цените на жилищата, аз не мисля че те ще паднат с много. Ние сме такава страна, в която все още не всичко е разпределено. Я имаш имот за продажба, я рушвет от нещо и най лесното е като се видиш с пари да си купиш жилище, когато не можеш да управляваш парите си. Затова винаги ще има дребни продажби.Това което ще се промени обаче е, че хората ще почнат много по масово да живеят под наем, защото в България им е по рентабилно. Това е.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
59
rate up comment 14 rate down comment 6
needtoknowmore
преди 11 години
Браво, най-накрая да прочета истинска статия, подкрепена с емпирични доказателства за реална норма на възвращаемост.Много пъти съм казал, че в момента доходността е около 4%, това е по-малко от колкото банков депозит би ти дал.Една инвестиция от НИ трябва търси задоволителна възращаемост на инвеститора от сорта на 10% +-1-2%, от другата страна 2 до 3 годишни заплати е отново реално колко трябва да е цената - или иначе казано 25% от заплата на месец да отива по това перо. Сега ще скокнат, много хора че това са глупости - силно съветвам да направите вие сами справка и да видите, че около 2002-3 преди да почне сериозно надуване доходността е била +10% сега е 4% :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
58
rate up comment 19 rate down comment 4
i_ivanov80
преди 11 години
Приятелю, аз ти говоря за инвестиции и финанси, не за руснаци и фукльофци от провинцията.Ако аз разполагам с 100 лв, ще търся начини тези пари да ми носят дивиденти. Най сигурния начин е в банка в Германия например и получаваш 3 - 4 лв дивидент на година.Ако си купя жилище и получавам възвращаемост от 5%, а от тях трябва да приспадна ремонти, такса смет, данък, подобрения на входа ... накрая я ти остане 2-3% я не. Аз тук не бих могъл да си покрия и минималните пропуснати ползи.Това е математиката. А който не може да смята, точно в такива времена пати най много.Илюзия е да се говори, че ще дойдат руснаците и ще спасят пазара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
57
rate up comment 9 rate down comment 12
stefi
преди 11 години
RE:Това е най-мъдрото интервю на тема недвижими имоти, което съм прочел през последните 15 години!Благодаря, г-жо Найденова!!!===========================================================Тони ,това е интервю на спекулант - харесва ти,защото чакаш обещаното ефтинКо пазаруване - лъже те , успокоява те .......----------такива хора могат само датата да ти кажат няма ефтиния , отмениха я.........въвеждат пак Скъпите имоти
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
56
rate up comment 5 rate down comment 2
mick
преди 11 години
Да започнат да нормализират данък имоти.. пък да видим дали няма правилото да влезе в сила.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
55
rate up comment 7 rate down comment 7
Веск
преди 11 години
Няма такова правило 100 наема да са цена на имота. По скоро това е старо правило, а правилата се променят. Имаме около 6-6.5 процента възвращаемост и тя за Европа не варира много - но все пак е над 150 наема. Ние сме си в кюпа. За жилищни имоти е надолу, за бизнес площи нагоре от средното. Математиката не е икономика и обратното. Кредитите, оптимизма, бизнес-доверието и руснаците са дори по-силен фактор от заплатите. Има имоти - главно панелки в крайни и нежелани квартали, там няма и наематели - тогава да, признавам правилата на госпожата определят, но мерака на провинциалния фукльо, на руснака с голяма заплата, на англичанина втасал от дъжд също са фактори, както и много други. Светът бавно забогатява, урбанизира се. Не може да се прилагат елементарно и самоуверено правила като 100те наема и двойния риск на купувача спрямо наемателя. Освен това на 50 у нас оставаш без работа и тогава всеки наем става непосилен.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
54
rate up comment 9 rate down comment 7
Веск
преди 11 години
Регулация със закон и квалификация на брокерите са добри неща. Трябва обаче етика и отговорност. Трябват лесни и достъпни регистри - седнеш до адвоката или брокера и той на компютъра ти казва - това да, това не, този лъже, този крие. Добре е да вървят заедно тези неща. Имам добър опит с две фирми, сериозни, едната е национална. Бих им се доверил пак. Относно цените - ядец. Колко английски заплати е апартамент в Лондон - ами май е повече в заплати от апартамент в София. При Костов купих гарсониера - да речем 35 средни заплати в областен център. Доста добри цени бяха. Сега нивата са малко по-зле спрямо доходите, но при далеч по-достъпно кредитиране. Чакай ти да паднат цени ако има кредити. Може да падат, но малко. Демографията няма да ги събори сега. Рано е. Селското население бяга към града - само пари да има. При нормална икономика и стабилни банки резки промени не очаквам. 2 процента спад или вдигане на година е нормално. Без строителство обаче ни у САЩ, ни у нас има растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
53
rate up comment 14 rate down comment 8
Tony
преди 11 години
Това е най-мъдрото интервю на тема недвижими имоти, което съм прочел през последните 15 години!Благодаря, г-жо Найденова!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още