IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Найденова: Имотите в България са силно надценени

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите, смята управителят на агенция “Евина”

09:15 | 04.04.13 г. 116
<p>
	Кристина Найденова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Кристина Найденова. Снимка: Личен архив

Четвъртият проблем, който законът трябва да реши, е създаване на браншова организация. Някои колеги се страхуват, че ако има браншова организация – камара, т. е. саморегулация, може да се получи монополизиране на пазара, като няколко големи фирми „превземат” ръководството на камарата и всички останали постепенно може да бъдат изхвърлени от пазара. Това за мен е много трудно да се случи предвид факта, че според статистиката през 2010 г. и  2011г. фирмите в България с основна икономическа дейност операции с недвижими имоти са около 21 хил., а заетите в тях са около 34 хил., затова смятам, че опасенията за монополизация на пазара са неоснователни.

Не виждам и опасност да се загубят работни места. Услугите „управление на имоти” и „професионален домоуправител” ще се използват от все повече и повече собственици на имоти, затова мисля, че в сектора предстои откриване на нови работни места.

Бъдещият закон за брокерите на имоти ще трябва да сложи началото на традиции в бранша и  да създаде култура в общуването между участниците на пазара на имоти, между брокерите и между брокерите и нашите клиенти. Много неща, които изглеждат трудно приложими, трябва да бъдат направени - да се определи минимален размер на комисионите, задължително членство в бъдещата браншова организация и др.  Според мен доброволното членство няма да даде добър резултат.

- Защо?

Ще ви разкажа какво се случва в Камарата на оценителите, тъй като съм оценител, членувам там и мисля, че двете професии имат общи характеристики. Членството в Камарата на оценителите не е задължително. От общо около 4 000 оценители, вписани в регистъра на оценителите, в камарата членуват около 1000. Членовете на камарата заплащат членски внос, имат правото да участват в общите събрания на камарата и вземането на решения.

Получава се така, че решения се взимат от една четвърт от хората, а важат за всички. От друга страна камарата работи за всички оценители, не само за членовете си, и продуктите от нейната работа се ползват от всички, т. е.  плащат само една четвърт, а ползват всички. Тази ситуация не бива да се допуска при бъдещата браншова организация на брокерите на имоти.

Какво се случи в други браншове – производство и преработка на месо и мляко, при хлебарите, сладкарите и др. При тях браншовите организации са повече от една и виждаме колко много проблеми има в тези сектори, които се решават трудно и бавно. За сравнение, ще посоча камарите на нотариусите, адвокатите, лекарите, зъболекарите. За да се упражняват тези професии, членството в съответната камара е задължително. Да сте чули за нерешени проблеми в тези сектори? Брокерите на имоти трябва да имаме една професионална организация и членството в нея да е задължително, за да си решаваме проблемите.

- Законопроектът за дейността на брокерите, който се предлага и обсъжда в момента, претендира, че може да разреши всички тези проблеми, заедно с подзаконовите нормативни актове, ако разбира се бъде приет ...

Нашата цел е да има само закон, без подзаконови актове.

- Възможно ли е това?

Да, смятам, че е това е напълно възможно.

Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

82
rate up comment 8 rate down comment 2
petiovi
преди 11 години
Малко по-спокойно, ако обичаш Сократе. Сигурно много много мога да ти говоря за реални взаимоотношения в недвижимите имоти в годините, но ти няма как да го знаеш. Истината е че примера, който съм дал е абсолютно проверен в практиката за реално действащи икономики, към каквато се стреми да стане и България. Та мой роднина (работещ в Англия) си купи къща в Южен Лондон за 330000 паунда при плащан наем преди това за същия имот от 1600 паунда месечно. И като разделиш 330000/1600=206 месечни наема/12=17 години срок на откупуване. Което означава, че като разделиш 100%/17год=5.88% год.доходност, което е много повече от 1% годишна доходност от лихви, които дават английските банки. А същият съседен имот, който е бил строен през 1925 год е бил закупен от родителите на тяхната съседка за 2500 паунда тогава. Е прави си сам сметките сега за търсенето и предлагането!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
81
rate up comment 4 rate down comment 1
arealpoint
преди 11 години
Оценител е доста трудна професия. Може да се консултира всеки, стига да знае какво иска. Целта е най-важна. Причината да съществува далеч не е чиновника. Въпроса е, че не всеки може да е оценител..., аи не трябва. Преди време можеше всеки инж. да е оценител на недв.имоти мисля, че го отмениха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
80
rate up comment 6 rate down comment 0
arealpoint
преди 11 години
Да, да не забравяме, че цената на материалите е доста еднаква в цяла Европа :) -относно доходите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
79
rate up comment 2 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
грубо казано съм съгласен. С едно изключение-махни изречението-особено в България-на всякъде е уникално и моделите са различни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
78
rate up comment 4 rate down comment 1
nesduhan_trader
преди 11 години
12х10х400 = 24 00012х15х400 = 36 00012 х 17.5 х 400 = 42 000 евро. Първото изчисление е супер некоректно. Следващите могат да се приемат само ориентировъчно по скалата висок-нисък наем на квадрат, според локацията. Метода на госпожата е правилен, но изчислението некоректно. Като поставим допустимите стойности на недвижомостите, според макроикономическите показатели, следва да отбележим че няма такова нещо като "апартаментите" или "имотите"- всяка ЛОКАЦИЯ (фактор номер 1) и всяко изпълнение са си нещо униклано. Особено, както казах, в България. То ние сме си уникални по принцип. :)Приятен и успешен ден на всички.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
77
rate up comment 7 rate down comment 2
kalendar
преди 11 години
...остаряло и ще е паднал наема, който искаш. Тогава тая формула пак ще се окаже просто надпис на черната дъска. Та и по-долу казах-това е измислено от някой мним анализатор, който е чел за недвижимите имоти, писал за недвижимите имоти, но е нямал грам опит, за да види реално как се развива един пазар и какво се случва с него.Между другото-ако трябва да деля на сегменти пазарът а недвижими имоти-земя(с цел-промишлен-търговски строеж; жилищен строеж; земеделско обработване) и постройки(по предназначение-търговски;промишлени;жилищни;административни). Поведението на собствениците обикновено има две насоки-наеми(включително управление и преотдаване), продажби(включително лизингови схеми, класически продажби, ипотеки и т.н.) и ползване. С което изброяване исках да покажа, че опростенческо виждане за пазара е просто недопустимо-няма универсална формула, а за да сме честни-тая което ти предлагаш не е никаква формула
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
76
rate up comment 5 rate down comment 2
nesduhan_trader
преди 11 години
Ще си позволя да повторя 1 констатация от поста си, защото ми се стори ,че не я схванахте: Изчислението 10х12хнаем не е коректно. То може да свърши работа в едно супер динамично общество, с много висок доход и съвсем друг тип строителство и дори манталитет от нашето. Другият фактор са доходите - масовият доход в България така или иначе е прекалено нисък, прави системата нестабилна и няма как да градим дългосрочни прогнози на тази база. Промени ще има - дано да са за добро. Предлагам ви следното изчисление: 12х15хнаем за недвижимост с висок наем. А за типичното апартаментче в окръжен град 17.5 х 12 х наем. Към днешна дата 2013. Тези цифри могат да се променят естествено. Но към днешна дата изчисленията на г-жата са некоректни и заблуждаващи. Ако дамата ми намери поносим апартаменти в София за 12х400х15 = 24 000 евро в район о вид какъвто мога да си взема под наем днес в София, нека ми пише лично съобщение ще и уредя стотици сделки за седмица. Ама "съвсем версаче вервай ми бате".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
75
rate up comment 4 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
за втори път-това никога не е излизало като сметка. Под никога имам предвид НИКОГА.Освен това 10% е доста висока доходност, в държава с под 5% лихви в банките(САЩ например). Освен това да избиеш за 10 год., нещо, което ивота му е минимум 50 год.(и повече-масово къщите в Англия са вековни) е доста некоректен начин за смятане-когато купуваш кола, за такси очакваш да я експлатираш максимум 10 год. и да я замениш. Тогава е нормално да търсиш бърза възвращаемост.Освен това-при 120 наема(въпреки, че по принцип класическата формула са 100 наема) подценяваш способността едно жилище да си покачва цената вървейки ръка за ръка с инфлацията(което преди беше вярно и вероятно пак ще стане вярно)-способност, която повечето стоки нямат. Т.е. това прави инвестицията, по-принцип по-изгодна. Също така, трябва да се има предвид, че ако пускаш хора да живеят под наем вътре, то на всяка година ще правиш освежаване и веднъж на 2-3 ще правиш основен ремонт. Освен това-за 10 год. жилището ти ще е морално...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
74
rate up comment 5 rate down comment 1
data
преди 11 години
Сметката с 120-те наема е елементарно сравнение на инвестицията с доходност от 10 % . Ако приемем че покупката на жилище е финансова инвестиция а не емоционална покупка то доходността от нея би трябвало да се сравнява с алтернативни инвестиции нали ?п.п. Това че не излиза доходността не означава че методиката не е вярна а че недвижимия сектор е чудовищно раздут навсякъде .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
73
rate up comment 3 rate down comment 1
kalendar
преди 11 години
оценителят е професионален консултант, който консултира-той не купува, не продава, не се меси в никакви отношения-обикновено консултира банки. Причината да съществува като професия е-чиновника, който отпуска кредита от банката, ако тръгне и да оценява, ще има интерес да сложи каквато си иска цена на имота, за да вдигне стойността и да стигне таргетът си. На теория(само на теория) оценителят е независим и казва колко според него трябва да струва тоя имот-чрез ползването на едни три метода. Два от които са с формули. За имоти предназначени за живеене не е много творческа работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още