IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

К. Найденова: Имотите в България са силно надценени

Цените на имотите ще се понижават, докато стигнат нива, съизмерими с покупателните възможности на купувачите, смята управителят на агенция “Евина”

09:15 | 04.04.13 г. 116
<p>
	Кристина Найденова.<em> Снимка: Личен архив</em></p>

Кристина Найденова. Снимка: Личен архив

Четвъртият проблем, който законът трябва да реши, е създаване на браншова организация. Някои колеги се страхуват, че ако има браншова организация – камара, т. е. саморегулация, може да се получи монополизиране на пазара, като няколко големи фирми „превземат” ръководството на камарата и всички останали постепенно може да бъдат изхвърлени от пазара. Това за мен е много трудно да се случи предвид факта, че според статистиката през 2010 г. и  2011г. фирмите в България с основна икономическа дейност операции с недвижими имоти са около 21 хил., а заетите в тях са около 34 хил., затова смятам, че опасенията за монополизация на пазара са неоснователни.

Не виждам и опасност да се загубят работни места. Услугите „управление на имоти” и „професионален домоуправител” ще се използват от все повече и повече собственици на имоти, затова мисля, че в сектора предстои откриване на нови работни места.

Бъдещият закон за брокерите на имоти ще трябва да сложи началото на традиции в бранша и  да създаде култура в общуването между участниците на пазара на имоти, между брокерите и между брокерите и нашите клиенти. Много неща, които изглеждат трудно приложими, трябва да бъдат направени - да се определи минимален размер на комисионите, задължително членство в бъдещата браншова организация и др.  Според мен доброволното членство няма да даде добър резултат.

- Защо?

Ще ви разкажа какво се случва в Камарата на оценителите, тъй като съм оценител, членувам там и мисля, че двете професии имат общи характеристики. Членството в Камарата на оценителите не е задължително. От общо около 4 000 оценители, вписани в регистъра на оценителите, в камарата членуват около 1000. Членовете на камарата заплащат членски внос, имат правото да участват в общите събрания на камарата и вземането на решения.

Получава се така, че решения се взимат от една четвърт от хората, а важат за всички. От друга страна камарата работи за всички оценители, не само за членовете си, и продуктите от нейната работа се ползват от всички, т. е.  плащат само една четвърт, а ползват всички. Тази ситуация не бива да се допуска при бъдещата браншова организация на брокерите на имоти.

Какво се случи в други браншове – производство и преработка на месо и мляко, при хлебарите, сладкарите и др. При тях браншовите организации са повече от една и виждаме колко много проблеми има в тези сектори, които се решават трудно и бавно. За сравнение, ще посоча камарите на нотариусите, адвокатите, лекарите, зъболекарите. За да се упражняват тези професии, членството в съответната камара е задължително. Да сте чули за нерешени проблеми в тези сектори? Брокерите на имоти трябва да имаме една професионална организация и членството в нея да е задължително, за да си решаваме проблемите.

- Законопроектът за дейността на брокерите, който се предлага и обсъжда в момента, претендира, че може да разреши всички тези проблеми, заедно с подзаконовите нормативни актове, ако разбира се бъде приет ...

Нашата цел е да има само закон, без подзаконови актове.

- Възможно ли е това?

Да, смятам, че е това е напълно възможно.

Последна актуализация: 01:43 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

102
rate up comment 0 rate down comment 0
ТАТО
преди 7 години
Я бре таз на снимката изглежда сякаш е издирвана от полицията
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
101
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
извинявам се, ако така съм прозвучал-за мен отговорът ми е достатъчно изчерпателен-оценителят няма много общо с пазарът(не, че никак няма, но не той го регулира). Но тук допускам, че и багажът ми не достига да се изкажа по-добре, та ще трябва да се задоволиш с това което ми е дадено:)И между другото-аз по навик не вярвам на оценки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
100
rate up comment 0 rate down comment 0
kalendar
преди 11 години
да...ако тая схема със тия 120 наема беше използвана, вероятно нямаше почти никой да се "набута"-просто, защото никой нямаше да купи.Твоя приятел, като реши да продава бизнеса и като осъзнае, че нищо не струва и има ликвидност 0, тогава ми говори пак. А освен това-граничи с олигофрения да смяташ, че може да си силен и печеливш малък инвеститор на пазара на недвижими имоти. Ако купуваш за живеене и планираш да живееш десетилетия(не е задължително това да е най-добрата схема за теб лично), то трябва да си доста не-сложен, за да не помислиш за купуване. Дай пример за работещ модел със 120 наема, моля те(аз мога да дам такъв-1 в цял свят). Не вярвам ти да си гледал толкова пазари, колкото аз съм(може и да бъркам разбира се), но ако случайно ме изненадаш-помисли си кое е вярно-това което ти се иска, или това което е на масата пазари.А тия 20%-кажи му да спре да пренася наркотици, че ще го хванат:)-това не е нормална доходност(както и друг път съм казвал)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
99
rate up comment 6 rate down comment 5
mick
преди 11 години
Какво би станало ако данък имоти стане нормален - 1% от цената на имота? Така както е в другите страни? Всъщност при нас раздуването на цените са точно заради символичния данък имоти. От друга страна това е причината за лошото качество на живот в България - лоша инфраструктура, мизерни но пък скъпи имоти. Скъпи стоки, ниски доходи.А що се отнася до 5 - ако се увеличат доходите, без да се вдигнат данък имоти.. просто цените на имотите пак ще се вдигнат, без да допринесат за подобряване на живота в България. Просто пак няма да има работа, просто ще имаме скъпи и още по-мизерни имоти и инфраструктура. Цените на стоките ще се вдигнат за да компенсират увеличаването на цените на имотите и толкова. Ще получаваме уж повече в пари, но с тях ще си купуваме по-малко. Просто защото парите ще отиват за надценени имоти, а не за бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
98
rate up comment 2 rate down comment 0
cokrat1
преди 11 години
Пичове, и........ това което цитирате често е от един развит капитализъм с достатъчно конкуренция на пазара която в край на крайщата си казва думата за всички цени. Тука сме в период на развиваш се пазар, в период на див капитализъм...така, че вземете си всички теоретични изчисления и си ги.......нататък по текста.Не игнорирайте времето в което се намира излязлата преди 23 години държава от една тотална диктаторска система...и все още лутаща се между изясняващи се правила на пазара държава.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
97
rate up comment 4 rate down comment 0
Tony
преди 11 години
Като се има впредвид, че в Германия лихвите по едногодишните депозити са 1.4%, във Великобритания са 2.4%, мога да се съглася, че цитата е верен.Но, ако имаме впредвид, че в България лихвите по едногодишните депозити са 6.2%, тогава бих редактирал текста така:"A general guide is that renting is preferable if the price-to-rent ratio is greater than 15, whereas buying is better if the ratio is less than 10. If the ratio is between 10 - 15, then buying makes more sense if the buyer intends to live in the house for a long time." :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
96
rate up comment 5 rate down comment 3
arealpoint
преди 11 години
Ето още един линк относно цените на квадратен м. в Европа- мисля, че сме на предпоследно място: http://***.globalpropertyguide.com/Europe/square-meter-pricesАз се срамувам от тези факти, а Вие?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
95
rate up comment 2 rate down comment 4
nesduhan_trader
преди 11 години
Спирам да разисквам тази тема. Като ви давам последно инфо. Очевидно заблудите ви не са случайни и съответно ви е трудно да зацепвате. Преведете си това изречение:A general guide is that renting is preferable if the price-to-rent ratio is greater than 20, whereas buying is better if the ratio is less than 15. If the ratio is between 15 - 20, then buying makes more sense if the buyer intends to live in the house for a long time. После посетете този линк за да видите: 1. Какво трябва да е правилното изчисление. 2. Кои велики и богати страни ще копираме ако сметнем 10х12хнаем.http://***.globalpropertyguide.com/Europe/germany/price-rent-ratioАко и след това не сте наясно колко нагло е желанието в България при този нисък доход/наем да се смятат така цените, значи просто съм си загубил времето да ви пиша. Всичко хубаво ви желая!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
94
rate up comment 2 rate down comment 2
nesduhan_trader
преди 11 години
Да го напишем по-просто. Отричайте, но след време друга ще я запеете. :) 1. Цените на имотите не съответстват на наема, защото несъотвествтват на дохода. 2. Не само цените на имотите, а и на почти всички други стоки и услуги не съответвтват по същия начин. Пак заради ниския доход. Да искаме изравняване само на една стока е смешно, нелепо и издава нечистоплътни намерения. 3. Изчислението 10х12хнаем не отговаря на българската психология и реланости. Предлагам 15х12хнаем, 4. Ниските доходи, кризата, безработицата са индикатори за нестабилна система и не може на тяхна база да се прави дългосрочна прогноза - промяна ще има, за добро или лошо. 5. Има 2 пътя - падане на цените на почти всичко или увеличение на доходите. Първият е по-труден и икономически нецелесъобразен. Вече сме го виждали и даже сме си патили... 6. Фактора чужди инвеститори - самата локация на България при политическа стабилност( P)ще надуе определени имоти, независимо от EST факторите.7.Няма място....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
93
rate up comment 1 rate down comment 3
Ricco
преди 11 години
За оценителите - отговорил си ми съвсем формално и без да се замислиш по-дълбоко. Не беше това идеята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още