IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Г. Максимова: Нека забравим за възстановяване на сделките с имоти “на зелено”

Моментът да се купи жилище вече е настъпил, смята управителят на агенция за недвижими имоти Софконсулт

08:07 | 23.02.12 г. 39
<p>
	Инж. Галина Максимова. <em>Снимка: Личен архив</em></p>

Инж. Галина Максимова. Снимка: Личен архив

- Какъв е потенциалът на българския пазар на имоти след кризата?

Специално за София и за по-големите градове мога да кажа, че потенциалът на пазара е свързан с новите райони, които ще бъдат разработени и които в общия устройствен план имат строителен режим. За София това са районите на изток от Околовръстния път, които имат хубава панорама и не са на северен склон. В по-далечна перспектива такива райони с потенциал са южните склонове на Стара планина.

Потенциалът за разрастване на София е в тази посока и тези райони могат да предложат съвсем нов начин на обитаване, различен от прекомерно застроените и пренаселени райони на столицата.

- Това означава ли, че и за България в един момент ще стане валидна тенденцията за бягство от големия град и развиване на своеобразни предградия, съставени основно от еднофамилни жилища?

Думата „предградия“ на мен не ми звучи добре. По-скоро сателитни селища около София. При всички случаи тенденцията ще бъде такава. В подобни райони можем да постигнем по-добър начин на обитаване в екологична среда. Още повече, че в София вече почти няма къде да се строи.

- В тази връзка какви според Вас фактори и проблеми пренебрегнаха предприемачите в името на бързата и висока печалба по време на бума в сектора?

Предприемачът, гонейки високата печалба, в крайна сметка строи, защото има пазар. Въпросът е къде бяха регулиращите органи? Те са тези, които са дали възможност за това строителство. Преди влизане в сила на общия устройствен план на София през 2007 г. се правеха частични изменения на застроителните и регулационни планове, чрез които се допусна презастрояване на районите и резултатът е виден. След като през 2007 г.  влезе в сила общият устройствен план на София смятам, че нещата се урегулираха, макар и малко късно.

Има и райони, в които общият устройствен план на София допусна по-голяма интензивност на застрояване, като Манастирски ливади например. Защо трябваше коефициентът на интензивност на застрояването там да е по-висок от този в други жилищни райони? Получи се презастрояване в един чисто нов район, който беше гола поляна.

- За какви проекти има „глад“ на българският пазар на имоти?

Напоследък се наблюдава тенденция пазарът да не може да предложи на купувача това, което той търси. Изчерпват се обектите, които са най-търсени. А какво се търси – от една страна това са евтините и малки панелни апартаменти, които се купуват от хора, които просто искат да се приютят някъде. Тези сделки са доста, защото хората нямат пари и се страхуват да взимат кредити, а поне за момента ги устройва вариантът да живеят в такова жилище. От друга страна хората с по-добри доходи и възможности за кредит търсят ново строителство с добро местоположение, инфраструктура и комуникации, а това пазарът все по-малко го предлага.

Сега е моментът строителите и предприемачите да започнат строителство на такива жилища, които ще се завършат след година и половина – две. Убедена съм, че тогава ще има активен пазар на недвижими имоти.

- Много фирми, които са построили някакви жилищни сгради, в момента действат според конюнктурата и масово „прекрояват“ и смаляват вече готовите апартаменти, за да могат да ги продадат. Доколко тази стратегия е правилна що се отнася до качеството на жилищата?

Функционалността при едно такова разделяне на жилищата действително се нарушава. За строителите обаче тази стратегия от финансова гледна точка е правилна, защото те трябва да продават, а в момента големите жилища доста трудно се продават, особено ако са скъпи. Разделяйки апартаментите шансовете за продажба се увеличават.

Последна актуализация: 10:33 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 8 rate down comment 1
Alhimik
преди 12 години
Това, че вече е настъпил момента за покупка го слушам от такива дето управляват агенции за НИ вече 3 години. И всяка следваща година цените вървят надолу :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 4 rate down comment 0
mia11
преди 12 години
Идва най-доброто: НАДЕЖДАТА
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 7 rate down comment 0
Спящият бик
преди 12 години
Няма смисъл да се инвестира в един имот, който ще ти носи по-ниска печалба от лихвата по банков депозит, освен ако ще живееш в него. Но това е друга тема, не бизнес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 1
martis
преди 12 години
... е, какво идва?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 7 rate down comment 1
hellwitch
преди 12 години
До голяма степен си прав.Но изпускаш, че бума го направиха основно чуждестранните купувачи.Също така 20г. е твърде много - в недвижимостите има икономически цикъл от около 10г. т.е. след 8-10г ще има следващ балон в сектора.Съществено е и, че построеното до 2008 в голямата си част е с ниско качество и доста безсмислено и непродаваемо. Просто защото се бързаше да вдгнат сграда и да завъртят парите отново.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 14 rate down comment 0
bulgarian lev
преди 12 години
Само манипулират хората - това ще стане, онова ще стане...ей големи мадиуми се извъдиха. И цените - да не мислят че са малко за тези кутийки наречени жилища. "- Защо нотариусите не правят такива проверки? Защото те работят по документи и се предполага, че след като един документ е дошъл при тях в оригинал, то той е автентичен. Те не проверяват нито в стара архива, нито в общините."Ами тези недосегаемите - нотариусите?-иначе знаят да те обелят с пари за нищо, че даже са като министри - не те приемат, чакаш и пр. Всички носят някаква отговорност за работата която изпълняват. А те за какво тогава са нотариуси? Дай да ходим и на лекар вече с готови диагнози представени на "автентични" документи. А те само да вземат парите и да дават заключение - "Да, пациента е с тази диагноза" ...Статии и истини които са създадени за ***. Скъсаха се от просташки оправдания - от нагли по-нагли!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 15 rate down comment 0
stdmv
преди 12 години
Ето още няколко проблема, за които малко се говори1. Първо се строи, после се прави инфраструктура2. Малко се говори за строителите - измамници, които са прибрали парите на хората, и не са завършили3. Ако се спазваха реално законите, 95% от сградите нямаше да получат разрешение за ползване (Акт 16)4. 90% от сградите нямат достъпна среда - за хора с инвалидни колички, майки с деца и т.н.5. Няма друга държава в света, в която да се продават "общи части"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 7 rate down comment 6
Мажоритаря
преди 12 години
А защо всички трябва да живеят в собствено жилище питам аз??? Живейте под наем бе хора, нито е по-лошо или недостойно, но пък е 3 пъти по-евтино и нямаш проблеми с етажна собственост, данъчни ит.н.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 7 rate down comment 3
hellwitch
преди 12 години
Е ти ни върна при бай Тошо.Проблема на повечето "инвеститори" е, че се набалбукаха с заеми и ако строителството им е струвало 300 евро/кв (в повечето случаи е там някъде), то с течение на времето е трупат лихви и ако не се продаде бързо след 2-3г. същото строителство вече е 500-600 евро/кв като разходи и т.н.Иначе последните 2г. цените са си все същите. И да падат някъде е с малко. На практика няма предлагане и така пазара се уравновесява.Аз бих препоръчал да се купува само с над 30% готови пари. Иначе на кредит е пълна набутвация. На практика ако не може да си върнеш кредита за под 10г. значи не може да си позволиш покупка, а и е по изгодно да си под наем. Според мен следващите 2 години цените ще стагнират: +-5% .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 10 rate down comment 1
amanotumnici
преди 12 години
Себестойността на един имот е около 300 евро на кв.м. Но това няма нищо общо с пазарната му стойност. Тя се определя от търсенето и предлагането. Върху двете влияят доходите на населението. За високите цени преди няколко години повлия бума на ипотечните кредити. Понеже хората се налапаха с тях, направиха балон на имотния пазар. Сега търсенето се е гипсирало за 20г напред. След като си изплати кредитите, тогава ще може да купува пак. Дотогава пазарната цена на имотите ще бъде близка до себестойността. Т.е., това ще е цената, която хората ще могат да си позволят да платят. Положението за инвеститорите ще е такова, че ще останат само големите, защото ще могат да поемат риска свързан със строителството. Все пак това не е бързооборотна стока. В момента се иска наличие на първоначален капитал, докато преди инвеститорите дори нямаха пари, но от продажби на зелено си финансираха дейността. Ситуацията е елементарна и лесно предвидима. Ако някой си мисли, че цените ще се увеличат - греши.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още