IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ст. Александров: Наивно е да разчитаме на потреблението като фактор за растеж

Финансистът не вижда много политики на правителството за борба със сивия сектор, който крие много резерви за икономиката

08:11 | 09.01.14 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	доц. д-р Стоян Александров. <em>Снимка: Свилен Колев</em></p>

доц. д-р Стоян Александров. Снимка: Свилен Колев

- Що се касае до висшето образование и сегашния модел на финансиране на висшите училища – създава ли той конкуренция между университетите? Удачен ли е за тях?

Повече от ясно е, че не създава. Би трябвало да се създаде друга обстановка тогава, когато реализацията на кадрите зависи от това какъв университет си завършили и каква подготовка са получил. Не случайно като погледнете класацията на западните университети ще видите, че един от критериите е реализацията. Второто е стартовата заплата. Ние нямаме насрещна система за оценка на това кой университет какво качество готви. Второто нещо са системите за рейтинг на отделните ВУЗ-ове. Няма обективни критерии, на които може да се стъпи. За да може на тази база да промениш системата на финансиране, трябва да я следва качеството.

Винаги ще има нещо, което да се критикува в една такава област. Действително може би университетите трябва да станат по-малко, да има повече частни университети, но да има завишени критерии, защото в момента някои университети само раздават дипломи, а не дават знания. Не е нормално да има толкова много университети за една такава малка държава. Явно не е нещо както трябва в тази система. За мен не е нормално един преподавател да бъде титуляр на 5-6 дисциплини. За съжаление нивото пада, изискванията на преподавателите също. За съжаление го има и този проблем. Какво означава един преподавател да преподава в пет университета? Кога успява? Когато говоря за реформи в образованието, казвам, че още в началото образование трябва да има сериозна реформа.

- Доц. Александров, ръководител сте на катедра „Финанси“ в УНСС вече дълги години.  Какви според Вас са съвременните предизвикателства пред един студент по финанси? Какво би могло да се усъвършенства в учебната програма и професионалната подготовка на студентите, например, за да бъдат конкурентоспособни спрямо връстниците си в Европа и по света?

Не бих искал да говоря за другите. Мога да говоря за катедра „Финанси“, на която вече 17 години съм ръководител и 30 и няколко години работя в нея. Болестта на университетите, макар и при нас да не стои толкова този въпрос, е, че се правят учебни планове и програми заради преподавателите, а не заради студентите. Такива измислени дисциплини има в университетите.

Навремето въведохме изискването в учебните планове да залагаме дисциплини, които се четат поне в няколко западни университета. В учебния план на специалност „Финанси“ няма дисциплина, която да не се чете някъде. Но в същото време няма да намерите нито един университет в света, който готви финансисти, на които 60% от дисциплините му са общоуниверситетски дисциплини, които, да, обогатяват културата, но не готвят добрия професионален специалист.

Не е работа на университета да ограмотява студента по финанси. Не е проблем. Аз смятам, че и културология, и археология, и езикознание да учите, все ще е полезно на всеки един, нали? Обаче това ли е задължението на университетите?

В нашите учебни планове има същите дисциплини, които учат в същите западни университети. Даже бих казал, че нашият учебен план е по-добър от много от реномираните английски университети. По програмите препоръчваме учебници, които се преподават в реномираните западни университети. И като се има предвид, че студентското обучение в крайна сметка е основно самоподготовка. Лекцията може да проворика интереса, но лекцията не дава готовия отговор.

В магистърските степени на обучение пък модулните формули, този голям формализъм, това обединяване на разнородни потоци – на неикономисти, икономисти, финансисти, правят нивото различно. Но не е нормално и всеки да може да завършва. Ето тези неща трябва с времето да се променят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

9
rate up comment 11 rate down comment 1
mick
преди 10 години
Цената на активите в една държава трябва да отговаря на доходите. Ако те са надценени, винаги ще имаме ниски доходи и мизерия, щото няма да можем да ги поддържаме тия активи и инфраструктурата към тях. Колкото и да се пънем и да получаваме помощи и заеми. Просто защото има ли условия, цената на активите винаги ще изпреварва доходите и то с много.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 12 rate down comment 7
mick
преди 10 години
В момента реално купуваме 80% вносни стоки. Ако заменим половината от тях с български - ето ти растеж, даже без да се вдига потреблението. Ако собствениците на имоти започнат да си плащат за инфраструктурата, за общите части.. и си ги ремонтират.. ето ти допълнителен растеж. И то не бутафорен, ами с реално увеличаване на качеството на живота. Щото не виждам смисъл от това, човек да се бие в гърдите, че видите ли има луксозно жилище за 200 хил. евра/щото няма адекватен данък имоти/, но входа в който живее последно е ремонтиран преди 10 -20 -50 години. А си паркира в градинката джипа и после ходи в калта, тротоарите разбити и т.н? Това си е чисто и просто балон, който пречи, щото всичко произведено в държавата калкулира тия безумни цени на имотите, т.е. активите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 13 rate down comment 5
amanotumnici
преди 10 години
Относно банковата система и лихвите, лихвата съдържа в себе си компонент на риск. Когато безработицата е голяма, икономическия растеж е слаб и половината доходи на населението отиват за храна, а останалата част за битови сметки, компонентът риск в лихвата няма как да е нисък. На пазара има достатъчно банки и е трудно да се твърди, че не си конкурират.Няма лошо да се разчита на ръст в икономиката откъм потребление. Ако се увеличи потреблението, ще се увеличи и производството, от там ще намалее безработица и доходите ще започнат постепенно да се увеличават. Проблемът е, че потреблението няма как да се увеличава без фактор, който да го бутне. Такъв фактор са инвестициите, ... най-добре външни, а след това вътрешни. А, за да дойдат външните, управлението трябва да създаде нужните условия за инвеститорите, който в момента липсват. Няма отделен елемент в икономиката, всичко е вързано. За да се върти колелото, трябва всички елементи да се подпомогата. Ако един от тях спре, спира колелото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 9
supertrader
преди 10 години
Не е така , парите в момента се движат светкавично бързо и падат ли цените забрави за потребление и съответно производство.Ще стане това което е в момента - безработица до дупка, а безработицата стоки не произвежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 23 rate down comment 7
kefal
преди 10 години
По принцип е прав професора, но както се казва дяволът е в детаилите, а точно там не съм съгласен.1. Имало 2 тома закон за ДОД, при нас нямало, затова дайте да имаме един плосък 10% данък. Това не е никакво оправдание, нито причина. По-скоро доказателство че законите у нас се пишат от и в интерес на тези които имат пари. Каквото и да се казва, прогресивния подоходен данък е по-справедлив за едно общество от плоския. Било сложно? Ами че да погледне за пример ЗДДС, той *** ли е? Или нашия ЗКПО, с временните разлики и други наши измислици, да не би да е просто? Имаме едни от най-сложните данъчни закони, освен плоския данък, разбира се.2. Без потребление няма растеж. Не може да чакаш само на износа. Най-малкото защото ако няма потребление в страната, това означава мизерия за обикновените работници, от там апатия и безразличие, ниска производителност и т.н. Дето се вика, тъкмо научихме коня да не яде и все че умря. Че и тук същата работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 21 rate down comment 1
mick
преди 10 години
В крайна сметка растежа е, не когато цените се вдигат, а когато произведените стоки и услуги се увеличават.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 19 rate down comment 4
mick
преди 10 години
Вътрешното потребление може да е фактор за растеж, но не това потребление с раздаване на пари и харчене за ядене и пиене. Вътрешното потребление, като ремонти по инфраструктурата, ремонти по сградите. Това може да е фактор за растеж. Даже нормализирането на данък имоти - сгради, земи, гори и вкарване на тия допълнителни средства в ремонти на инфраструктурата ще създаде растеж. Отделно ще се намалят неизползваните имоти, както и неефективно използваните. Вярно, ще паднат цените на имотите, но това всъщност е плюс, защото цените активите в една държава трябва да отговарят на доходите, а не обратното. Въпросът е, че след това ще има работа, ще станем и конкурентни на другите държави. Няма да купуваме само вносни неща.Просто трябва да се балансира данъчната система и вместо само тия дето работят на заплата и хонорари да плащат данъци, да започнат всички да плащат според всичките си доходи и богатство.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 29 rate down comment 3
data
преди 10 години
Банковата система е с реална , а не куха стабилност . Проблема е че тази стабилност беше платена от всички други сектори - като резултат имаме една много стабилна банкова система и един мъртъв реален сектор !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
Прави му чест, че признава, макар и заобиколно, че "стабилността" банковата система е куха, както и, че лихвите са нереалистично високи и некореспондиращи по никакъв начин със жизненият стандарт! Няма кой да плаща тия безумни лихви- нито банките имат ресурс да плащат депозити, нито хората имат ресурс да плащат кредити!Аз продължавам да предричам, че ще се появат пукнатини в поне една средна банка и от там......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още