IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ст. Александров: Наивно е да разчитаме на потреблението като фактор за растеж

Финансистът не вижда много политики на правителството за борба със сивия сектор, който крие много резерви за икономиката

08:11 | 09.01.14 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	доц. д-р Стоян Александров. <em>Снимка: Свилен Колев</em></p>

доц. д-р Стоян Александров. Снимка: Свилен Колев

- Що се касае до висшето образование и сегашния модел на финансиране на висшите училища – създава ли той конкуренция между университетите? Удачен ли е за тях?

Повече от ясно е, че не създава. Би трябвало да се създаде друга обстановка тогава, когато реализацията на кадрите зависи от това какъв университет си завършили и каква подготовка са получил. Не случайно като погледнете класацията на западните университети ще видите, че един от критериите е реализацията. Второто е стартовата заплата. Ние нямаме насрещна система за оценка на това кой университет какво качество готви. Второто нещо са системите за рейтинг на отделните ВУЗ-ове. Няма обективни критерии, на които може да се стъпи. За да може на тази база да промениш системата на финансиране, трябва да я следва качеството.

Винаги ще има нещо, което да се критикува в една такава област. Действително може би университетите трябва да станат по-малко, да има повече частни университети, но да има завишени критерии, защото в момента някои университети само раздават дипломи, а не дават знания. Не е нормално да има толкова много университети за една такава малка държава. Явно не е нещо както трябва в тази система. За мен не е нормално един преподавател да бъде титуляр на 5-6 дисциплини. За съжаление нивото пада, изискванията на преподавателите също. За съжаление го има и този проблем. Какво означава един преподавател да преподава в пет университета? Кога успява? Когато говоря за реформи в образованието, казвам, че още в началото образование трябва да има сериозна реформа.

- Доц. Александров, ръководител сте на катедра „Финанси“ в УНСС вече дълги години.  Какви според Вас са съвременните предизвикателства пред един студент по финанси? Какво би могло да се усъвършенства в учебната програма и професионалната подготовка на студентите, например, за да бъдат конкурентоспособни спрямо връстниците си в Европа и по света?

Не бих искал да говоря за другите. Мога да говоря за катедра „Финанси“, на която вече 17 години съм ръководител и 30 и няколко години работя в нея. Болестта на университетите, макар и при нас да не стои толкова този въпрос, е, че се правят учебни планове и програми заради преподавателите, а не заради студентите. Такива измислени дисциплини има в университетите.

Навремето въведохме изискването в учебните планове да залагаме дисциплини, които се четат поне в няколко западни университета. В учебния план на специалност „Финанси“ няма дисциплина, която да не се чете някъде. Но в същото време няма да намерите нито един университет в света, който готви финансисти, на които 60% от дисциплините му са общоуниверситетски дисциплини, които, да, обогатяват културата, но не готвят добрия професионален специалист.

Не е работа на университета да ограмотява студента по финанси. Не е проблем. Аз смятам, че и културология, и археология, и езикознание да учите, все ще е полезно на всеки един, нали? Обаче това ли е задължението на университетите?

В нашите учебни планове има същите дисциплини, които учат в същите западни университети. Даже бих казал, че нашият учебен план е по-добър от много от реномираните английски университети. По програмите препоръчваме учебници, които се преподават в реномираните западни университети. И като се има предвид, че студентското обучение в крайна сметка е основно самоподготовка. Лекцията може да проворика интереса, но лекцията не дава готовия отговор.

В магистърските степени на обучение пък модулните формули, този голям формализъм, това обединяване на разнородни потоци – на неикономисти, икономисти, финансисти, правят нивото различно. Но не е нормално и всеки да може да завършва. Ето тези неща трябва с времето да се променят.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

39
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Очевидно това вече е политика: рефенансирането от ЕЦБ отива да "рециклира" лошите кредити в "стара Европа", а те там са огромна маса. Тукашните клонове на банките може би имат задача да покрият масата на "местните" лоши кредити с депозитите на българите и по един или друг начин тази ликвидност да се насочи към централите на банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Ами значи трябва да поработиш върху самочувствието си :) След толкова и такива мащабни издънки (и у нас и по света), аз съвсем спокойно мога да ги обявя за недалновидни. Що се отнася до моите пари, до скоро не предполагах, че системата може да има толкова пропуски и затова и не съм ги експлоатирал. Но мисля да наваксам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Добре, имаше такъв период известно време, но след това, та чак и до сега, след като ЕЦБ щедро дава кредити на под 1% лихва (и ще продължи така за неопределено време), защо лихвите у нас са 8 - 10% и нагоре?! Даже последния месец има леко повишение. И не се говори за по-значително понижение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ами не, нямам отговор, но нямам и това самочувствие да ги обявя за *** и недалновидни. Все пак ..500 млн печалба нали,дет се казва като си умен, къде са ти парите. Явно има неща, които не виждаме, а те са си направили сметката. И това е притеснителното. Винаги се притеснявам, когато не разбирам каква е далаверата на отсрещната страна, обикновено е някоя пре*бавка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"..., а те можеха да рефинансират от ЕЦБ или от западните пазари..."---------------Ами явно точно тези канали са били "затлачени" в този период (нали настъпи "ликвидна криза") и централите на нашите банки са си имали по-висок ред приоритети от проблемите на българските им клонове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Малко не съм съгласен с теб - това, че получава доходи на сиво не значи, че доходите му не са сигурни. Доходите му са толкова сигурни колкото е сигурна фирмата, която му ги дава, а дали на бяло или сиво няма значение. Даже, от недържавническа гледна точка, фирма, която работи на сиво е по-сигурна защото е по-конкурентноспособна ;)...Друг е въпроса ако банката използва сивите му доходи като основание да му вдигне лихвата - това според мен вече си е чисто лихварско изнудване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Знам го какво иска да каже. Аз казах подобно на теб. Вкараха огромен риск още навремето когато даваха кредит на човек със сива заплата. Имах случай - един познат ми каза "Еди коя си банка" е гати гадната банка. Не ще да ми даде кредит защото официалната ми заплата е много ниска. И беше много учуден как е възможно да му отказват, след като получавал "други доходи". Естествено отишъл в друга банка, където този "проблем" го нямало и бил много доволен от нея. И което е още по-лошо, че тази случка е от преди година две. Не от кредитния бум. Което значи, че някои банки продължават с наливането на риска! Като казах "мноо ***" наро, нямах предвид само кредитополучателите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Е нали повечето ни банки (и при това по-големите) са поделения на западни такива, а те можеха да рефинансират от ЕЦБ или от западните пазари където лихвите са по-ниски? Как по време на кредитния бум можеха да вземат пари от там (и да надуват балона), а сега не можеха? Можеха и сега, но най-вероятно, понеже новата политика е да не се вземат пари отвън и затова и не са взели. Но тази политика трябваше да влезе по-бавно и постепенно, а не изведнъж и да се получи ликвидна дупка. С което стигам пак до същото заключение - глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Лихвите по депозити, вероятно скочиха, заради банките, които имаха спешна нужда да привлекат ресурс (за да си закърпят балансите, когато "избухна" кризата). Ако една не малка група от играчи/банки, предлагат чувствително по-високи лихви, останалите са принудени да отговорят адекватно, за да предотвратят отлив на депозанти, струва ми се, че това е обяснението. Иначе, ако няма кредитор от крайна инстанция (нормална ЦБ), който да рефинансира банките, пирамидата с депозитите си се срутва, като "стой-та-гледай" ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"(това и Александров не го обяснява) защо дават такива високи лихви по депозитите...?"--------------Ти имаш ли отговор на този въпрос? На мен ми се върти един: Защото са глупави. Или късогледи. Или (по-политкоректно) недалновидни. Това е същата глупост (недалновидност), която проявиха и с раздаването на кредити на килограм. Банкерите трябва да са едни от най-предвидливите и предпазливи хора в икономиката (затова са и най-добре платените), но обстановката е такава, че ги е превърнала в най-банални лихвари и/или комисионери. Ето, и С. Александров го е казал - "Някои банки съжаляват, че дадоха толкова високи лихви по депозитите и сега се чудят какво да правят." Чудят се! Та така - както е казал някой - ако нещо може да се обясни с глупост, не е нужно да се търси друга причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още