IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Ст. Александров: Наивно е да разчитаме на потреблението като фактор за растеж

Финансистът не вижда много политики на правителството за борба със сивия сектор, който крие много резерви за икономиката

08:11 | 09.01.14 г. 52
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p style="text-align: justify;">
	доц. д-р Стоян Александров. <em>Снимка: Свилен Колев</em></p>

доц. д-р Стоян Александров. Снимка: Свилен Колев

- Няма как да подминем и банковия сектор. За първите десет месеца на годината неговата печалба е 511,4 млн. лв. По всичко личи, че банките са излезли от кризата, ако изобщо са били. По-големият проблем остава обаче свитото кредитиране. Наскоро Левон Хампарцумян и Петър Андронов прогнозираха, че през следващата година можем да сме свидетели на понижаване на лихвите по кредитите. ЕЦБ също свали основната лихва в началото на ноември. Каква е Вашата прогноза за кредитната активност?

За съжаление нас ЕЦБ много малко ни засяга, тъй като сме в условия на паричен съвет. Не сме член на еврозоната, не можем да се рефинансираме. Ние можем индиректно – евентуално банките-майки да получат ресурс и да го дадат в страната. Но за съжаление банките-майки са по-болни, отколкото са децата им, т.е. банките в България са по-стабилни от банките-майки. Предстои и приемането на Базел III, което означава, че много от тези банки ще трябва да инвестират доста, за да постигнат новите капиталови изисквания и няма да могат да пренасочат средства насам. Преди това доста от тези банки бяха получили рефинансиране и подкрепа за своето оцеляване и затова трябва да ги възстановят. Така че още политиката на ЕЦБ ни е малко далечна по отношение на нашия пазар.

Не е трудно да се прогнозира едно поевтиняване на кредитния ресурс. Разбира се, ако не стане най-лошото – криза, влошаване на икономиката или ако нещо се случи с банковия сектор. Беше безумие, че ние имаме такива високи лихви по депозитите, депозитната война, която имахме. В банките има много пари. Те виждат, че няма какво да правят тези пари, носят им загуба, и искат-не искат те намаляват лихвите по депозитите, което, респективно, след това ще свлече лихвите по отпусканите кредити. Но нито една банка не може да направи рязко движение.

Някои банки съжаляват, че дадоха толкова високи лихви по депозитите и сега се чудят какво да правят. Вие виждате каква е лихвата на междубанковия пазар, виждате какъв е основният лихвен процент, какъв е LEONIA. За съжаление аз не мога да обясня това на студентите като логика. Как да обясниш на един студент, че България е един остров на стабилността, че едва ли не нашата банкова система е на светлинни години пред тази в Европейския съюз, то защо са тези високи лихви? Защо няма нищо общо между лихвите и цената на ресурса на банките, например, с един показател, какъвто е основният лихвен процент или лихвите на междубанковия пазар.

Банките консумират огромни загуби от това, че имат скъп ресурс и по същото време няма на кого да го пласират, тъй като те нямат много алтернативи. Капиталовите пазари не работят по същество. Има фиктивни сделки и тук-там епизодични сделки. Трежъри отделите на банките инвестират на външните пазари, но по принцип доходността на тези пазари, за да не се поема определен риск, не е много висока. Затова банките нямат друга алтернатива, а освен постепенно да свалят лихвите. Въпросът е не дали ще го прогнозираме, а въпросът е с колко ще паднат.

А кому е нужно да държим минимални задължителни резерви в размер на 10%, когато една банка, която е в условията на паричен съвет, когато няма централна банка, която няма задача да регулира ликвидността в икономиката? То каква роля изпълняват минималните задължителни резерви, освен че играят ролята на един допълнителен резервен фонд? То тогава, ако нашата банкова система е много стабилна, не би трябвало да има такива, така да се каже, застраховани резерви. Явно има недоисказани истини, които можем само на лекции да си ги говорим. Но българската система е уникална. Тук не важат правилата, написани в учебниците, и които ние преподаваме.

Мои колеги казват – ние имаме пазарно ценообразуване, пазарът държи това ниво на лихвите. Все пак това е едната страна. Не може единият пазар – междубанковият пазар – да няма нищо общо с другия пазар.

- Как мислите – твърде голям ли е родният банков сектор, за да фалира? Ще погълнат ли по-големите банки по-малките? Т.е. нужна ли е според Вас консолидация?

Понякога може да се окаже, че по-малките банки са по-издръжливи. При банките дали си голям или малък не е критерий. Има си други показатели. Аз не бих казал, че у нас най-големите банки са по-стабилни от по-малките банки. Проблемът е друг. В банковия сектор е налице ефектът на доминото. Достатъчно е една банка, по редица причини, да бъде разклатена, тя може да повлече и другите банки. Паническото поведение на хората, опарени от това, което ми се случи през последните години, то е непредсказуемо. Увеличи ли се недоверието към банковия сектор – няма банка, която да може да издържи.

- Да, паническото поведение на клиентите е проблем. В Украйна гуверньорът на централната банка се опита да успокои гражданите, като излезе и им каза да не губят вяра в банковата система и да не си изтеглят депозитите.

Да, не само това. У нас също се е налагало. Аз затова казвам - банковата ни система е като човека – твърда като желязо и крехка като яйце. Неслучайно казват, че муха и банка с вестник се убиват. Слава Богу, че сега хората не свързват уличните протести със състоянието на банковия сектор в България.

- Как мислите – наясно ли са какво искат протестиращите и ако допуснем, че правителството подаде оставка, хората знаят ли кой ще дойде на мястото на управляващите? Изобщо – наясно ли са какво да очакват?

Аз лично не съм убеден. Кой го интересува кой кого е предложил. Това ли е големият проблем? Недоволстваш по принцип, но нямаш конкретно виждане. Добре, ще махнеш този, но ще дойде друг. Или ще махнеш и него? Ще бъдем в перманентна криза. За съжаление има такива стачкуващи, които задкулисно се възползват от всичко това, било то, за да търсят политически дивиденти. Някои от тези стачкуващи търсят бъдеща политическа изява. Някои колеги насърчават студентите да вземат властта. Но питам студентите – готови ли сте вие професионално да влезете в парламента и да правите закони. Те се смеят.

Последна актуализация: 04:54 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

39
rate up comment 1 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Очевидно това вече е политика: рефенансирането от ЕЦБ отива да "рециклира" лошите кредити в "стара Европа", а те там са огромна маса. Тукашните клонове на банките може би имат задача да покрият масата на "местните" лоши кредити с депозитите на българите и по един или друг начин тази ликвидност да се насочи към централите на банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 1 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Ами значи трябва да поработиш върху самочувствието си :) След толкова и такива мащабни издънки (и у нас и по света), аз съвсем спокойно мога да ги обявя за недалновидни. Що се отнася до моите пари, до скоро не предполагах, че системата може да има толкова пропуски и затова и не съм ги експлоатирал. Но мисля да наваксам.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 0
Ricco
преди 10 години
Добре, имаше такъв период известно време, но след това, та чак и до сега, след като ЕЦБ щедро дава кредити на под 1% лихва (и ще продължи така за неопределено време), защо лихвите у нас са 8 - 10% и нагоре?! Даже последния месец има леко повишение. И не се говори за по-значително понижение?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 0
misanthrope
преди 10 години
Ами не, нямам отговор, но нямам и това самочувствие да ги обявя за *** и недалновидни. Все пак ..500 млн печалба нали,дет се казва като си умен, къде са ти парите. Явно има неща, които не виждаме, а те са си направили сметката. И това е притеснителното. Винаги се притеснявам, когато не разбирам каква е далаверата на отсрещната страна, обикновено е някоя пре*бавка
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
"..., а те можеха да рефинансират от ЕЦБ или от западните пазари..."---------------Ами явно точно тези канали са били "затлачени" в този период (нали настъпи "ликвидна криза") и централите на нашите банки са си имали по-висок ред приоритети от проблемите на българските им клонове.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Малко не съм съгласен с теб - това, че получава доходи на сиво не значи, че доходите му не са сигурни. Доходите му са толкова сигурни колкото е сигурна фирмата, която му ги дава, а дали на бяло или сиво няма значение. Даже, от недържавническа гледна точка, фирма, която работи на сиво е по-сигурна защото е по-конкурентноспособна ;)...Друг е въпроса ако банката използва сивите му доходи като основание да му вдигне лихвата - това според мен вече си е чисто лихварско изнудване.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 10 години
Знам го какво иска да каже. Аз казах подобно на теб. Вкараха огромен риск още навремето когато даваха кредит на човек със сива заплата. Имах случай - един познат ми каза "Еди коя си банка" е гати гадната банка. Не ще да ми даде кредит защото официалната ми заплата е много ниска. И беше много учуден как е възможно да му отказват, след като получавал "други доходи". Естествено отишъл в друга банка, където този "проблем" го нямало и бил много доволен от нея. И което е още по-лошо, че тази случка е от преди година две. Не от кредитния бум. Което значи, че някои банки продължават с наливането на риска! Като казах "мноо ***" наро, нямах предвид само кредитополучателите!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
Е нали повечето ни банки (и при това по-големите) са поделения на западни такива, а те можеха да рефинансират от ЕЦБ или от западните пазари където лихвите са по-ниски? Как по време на кредитния бум можеха да вземат пари от там (и да надуват балона), а сега не можеха? Можеха и сега, но най-вероятно, понеже новата политика е да не се вземат пари отвън и затова и не са взели. Но тази политика трябваше да влезе по-бавно и постепенно, а не изведнъж и да се получи ликвидна дупка. С което стигам пак до същото заключение - глупост.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 2 rate down comment 0
SSIW
преди 10 години
Лихвите по депозити, вероятно скочиха, заради банките, които имаха спешна нужда да привлекат ресурс (за да си закърпят балансите, когато "избухна" кризата). Ако една не малка група от играчи/банки, предлагат чувствително по-високи лихви, останалите са принудени да отговорят адекватно, за да предотвратят отлив на депозанти, струва ми се, че това е обяснението. Иначе, ако няма кредитор от крайна инстанция (нормална ЦБ), който да рефинансира банките, пирамидата с депозитите си се срутва, като "стой-та-гледай" ;)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 3 rate down comment 1
Ricco
преди 10 години
"(това и Александров не го обяснява) защо дават такива високи лихви по депозитите...?"--------------Ти имаш ли отговор на този въпрос? На мен ми се върти един: Защото са глупави. Или късогледи. Или (по-политкоректно) недалновидни. Това е същата глупост (недалновидност), която проявиха и с раздаването на кредити на килограм. Банкерите трябва да са едни от най-предвидливите и предпазливи хора в икономиката (затова са и най-добре платените), но обстановката е такава, че ги е превърнала в най-банални лихвари и/или комисионери. Ето, и С. Александров го е казал - "Някои банки съжаляват, че дадоха толкова високи лихви по депозитите и сега се чудят какво да правят." Чудят се! Та така - както е казал някой - ако нещо може да се обясни с глупост, не е нужно да се търси друга причина.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още