IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият климатичен обрат

За 2019 г. европейските компании отчитат инвестиции за около 124 млрд. евро в технологии за защита на климата, но еколозите са скептични

10:53 | 25.02.20 г. 86
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Axel Seidemann/Bloomberg News</em></p>

 Снимка: Axel Seidemann/Bloomberg News


RWE обаче активно се занимава и с проекта за климатична неутралност. С обменния бизнес с Eon групата отново се превърна в основен играч във възобновяемите енергии. През 2040 г. RWE ще управлява голямо портфолио от вятърни и слънчеви централи - както и за съхранение на електроенергия, електроцентрали за биомаса и газови централи.

RWE възнамерява да захранва по-голямата част от газовите централи със „зелен“ газ, т.е. газ, генериран от възобновяеми енергийни източници. Говорител на компанията пояснява, че мерки за обезщетяване също са възможни, но само в много малка степен.

Много от целите са постижими

В химическата промишленост намаляването на емисиите е огромно предизвикателство, особено за производителите на основни химикали, близки до нефта и газта. Разбира се, те биха могли да генерират въглерода, необходим за химикалите и пластмасите от други източници, като например въглероден диоксид, но за тази цел, както и в стоманодобивната промишленост, се изискват големи количества електроенергия, които трябва да идват от възобновяеми източници. Според изчисленията на Dechema Society for Chemical Technology and Biotechnology и консултантската компания Future Camp потребностите от електроенергия на германската химическа промишленост биха се увеличавали с 628 тераватчаса годишно, за да се постигне климатична неутралност.

Това съответства на общото производство на електроенергия в Германия за 2018 г. Въпреки това целите на много химически компании не са утопични. Bayer възнамерява да бъде климатично неутрален до 2030 г. Компанията е емитирала четири милиона тона емисии на въглероден диоксид през миналата година. Групата може да спести около 60 на сто от тази сума чрез закупуване на зелена електроенергия и по-добра енергийна ефективност.

Останалите трябва да бъдат спестени на друго място. Bayer възнамерява да постигне това чрез бизнес модел: фермерите трябва да използват нови семена и цифрови технологии, за да управляват стопанствата си, за да постигнат по-високи добиви на по-малко земя. След това групата, базирана в Леверкузен, възнамерява да плати на земеделските стопани за залесяване на пространството, което остава свободно по обвързващ с емисиите начин.

Понякога решителната стъпка и в химията може да бъде постигната чрез проста технологична промяна. Това показва и примерът на Lanxess AG. Компанията за специални химикали планира да неутрализира своите 3,2 милиона тона въглероден диоксид до 2040 г.

Lanxess измерва това в еквивалентите на CO2. Те не само съдържат въглероден диоксид, но и емисиите на азотен оксид, който играе основна роля в производството на компанията от Кьолн. Газът има 300 пъти по-голямо въздействие върху климата от въглеродния диоксид. В момента групата изгражда нов завод за разлагане на азотен оксид в Антверпен. Очаква се само това да спести около 300 000 тона въглероден диоксид до 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 4 години
само ? Нещо сорос не ти ли цъка ... на мен ми дава право по един път седмично да обядвам в стола на фондацията му ... фор фрии!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 5
Mechkata
преди 4 години
Ето и 1ва част на поредицата "Климатичните вещици"Някак си всичко подкрепено с дати, имена и факти, поднесено на един елементарен и разбираем език, звучи логично и достоверно. Не Гретхени Тумберджийки и разни платени НПОта и спекуланти да ми обясняват неща от които не разбират.https://trud.bg/%D0%BA%D0%BB%D0%B8%D0%BC%D0%B0%D1%82%D0%B8%D1%87%D0%BD%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D0%B5%D1%89%D0%B8%D1%86%D0%B8/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 5
khao
преди 4 години
статията е точно за теб и валката ... още първата графика и коментара под нея се разминава :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 7 rate down comment 7
zelka007
преди 4 години
така е , от фондацията на грета тунберг по $12 на пост без ДДС ми плащат ... + премия ако ги докарам над 100 за месеца ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 5 rate down comment 4
michaelis23
преди 4 години
пардон само че той не е учен ей там е тънката разлика ... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 8 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
ей го линка, мерси сега ше им метна по едно око .... като гледам заглавието какво е - на тоя под тебе явно също му се плаща да позеленел .... :))I. Учени представят неверни данни защото им се плаща https://trud.bg/%d1%83%d1%87%d0%b5%d0%bd%d0%b8-%d0%bf%d1%80%d0%b5%d0%b4%d1%81%d1%82%d0%b0%d0%b2%d1%8f%d1%82-%d0%bd%d0%b5%d0%b2%d0%b5%d1%80%d0%bd%d0%b8-%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%bd%d0%b8-%d0%b7%d0%b0%d1%89%d0%be%d1%82/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 4
Mechkata
преди 4 години
"Глобалната лъжа за климатичните промени" - няколко части от поредицата на труд.бг
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
ами не знам защо мислиш , че хамериканците , чайниците и индийците не си чистят енергетиката ... ?! въпросът е изместен не дали това ще се случи , а кога точно и колко ще струва ...това са хамериканците : https://renewablesnow.com/news/renewables-take-the-lead-for-new-us-power-capacity-in-2019-683693/това са китайците : http://***.xinhuanet.com/english/2019-10/29/c_138512410.htmтова са индийците : https://***.weforum.org/agenda/2020/01/india-new-hotspot-renewable-energy-investors/за руссияните ще питаме сведущият капацитет по *** технологически чудеса ... дядя вова ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 6 rate down comment 9
khao
преди 4 години
+1, но повечето неуки не могат да хванат този тънък момент ... искат Гугъл, искат Фейсбук в Европа, но паралелно не са седнали да прочетът един учебник, камо ли да помислят с тия дебели тикви!... но вадят бисери, че дърветата яли въглерод !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 5 rate down comment 7
khao
преди 4 години
някой дали помни, че дърветата се хранят с СО2---още тогава се смяхме ... как да не помним, я кажи кво дишат дърветата ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още