IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Скъпият климатичен обрат

За 2019 г. европейските компании отчитат инвестиции за около 124 млрд. евро в технологии за защита на климата, но еколозите са скептични

10:53 | 25.02.20 г. 86
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>&nbsp;Снимка: Axel Seidemann/Bloomberg News</em></p>

 Снимка: Axel Seidemann/Bloomberg News


RWE обаче активно се занимава и с проекта за климатична неутралност. С обменния бизнес с Eon групата отново се превърна в основен играч във възобновяемите енергии. През 2040 г. RWE ще управлява голямо портфолио от вятърни и слънчеви централи - както и за съхранение на електроенергия, електроцентрали за биомаса и газови централи.

RWE възнамерява да захранва по-голямата част от газовите централи със „зелен“ газ, т.е. газ, генериран от възобновяеми енергийни източници. Говорител на компанията пояснява, че мерки за обезщетяване също са възможни, но само в много малка степен.

Много от целите са постижими

В химическата промишленост намаляването на емисиите е огромно предизвикателство, особено за производителите на основни химикали, близки до нефта и газта. Разбира се, те биха могли да генерират въглерода, необходим за химикалите и пластмасите от други източници, като например въглероден диоксид, но за тази цел, както и в стоманодобивната промишленост, се изискват големи количества електроенергия, които трябва да идват от възобновяеми източници. Според изчисленията на Dechema Society for Chemical Technology and Biotechnology и консултантската компания Future Camp потребностите от електроенергия на германската химическа промишленост биха се увеличавали с 628 тераватчаса годишно, за да се постигне климатична неутралност.

Това съответства на общото производство на електроенергия в Германия за 2018 г. Въпреки това целите на много химически компании не са утопични. Bayer възнамерява да бъде климатично неутрален до 2030 г. Компанията е емитирала четири милиона тона емисии на въглероден диоксид през миналата година. Групата може да спести около 60 на сто от тази сума чрез закупуване на зелена електроенергия и по-добра енергийна ефективност.

Останалите трябва да бъдат спестени на друго място. Bayer възнамерява да постигне това чрез бизнес модел: фермерите трябва да използват нови семена и цифрови технологии, за да управляват стопанствата си, за да постигнат по-високи добиви на по-малко земя. След това групата, базирана в Леверкузен, възнамерява да плати на земеделските стопани за залесяване на пространството, което остава свободно по обвързващ с емисиите начин.

Понякога решителната стъпка и в химията може да бъде постигната чрез проста технологична промяна. Това показва и примерът на Lanxess AG. Компанията за специални химикали планира да неутрализира своите 3,2 милиона тона въглероден диоксид до 2040 г.

Lanxess измерва това в еквивалентите на CO2. Те не само съдържат въглероден диоксид, но и емисиите на азотен оксид, който играе основна роля в производството на компанията от Кьолн. Газът има 300 пъти по-голямо въздействие върху климата от въглеродния диоксид. В момента групата изгражда нов завод за разлагане на азотен оксид в Антверпен. Очаква се само това да спести около 300 000 тона въглероден диоксид до 2023 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:24 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 4 rate down comment 3
kane
преди 4 години
..е и аз започвам да ставам скептичен!И децата знаят че един ден замята ще се при топи и стане част от слънцето, а да тогава ще става все по топло и все по близко и затова избрани Емляни ще се опитат да колонизират Марс, в тоя ред на мисли филтрите за комините са една много добра дейност за увеличаване на заетостта..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 6 rate down comment 5
michaelis23
преди 4 години
ае ти превърте ли ве, как ше е отворена бе ?? Кво ми постваш пак идиотии с Кухия тва че слънцето свети къде виде че има обмяна на маса с навънка ве ?!? Отвън иде ли нешо, а ние кво му пращаме на "тва" отвънка ?!? какви топлинни баланси какви 6 леа и жълти таксита ?!? Е нали искаш линкове e те ти линкове и то с картинки дет децата в 6 клас ги учат и не са откачили кат вас тука ....https://***.uvm.edu/~cmehrten/courses/earthhist/Earth%20Closed%20System.pdf
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 6 rate down comment 8
zelka007
преди 4 години
мише , не си сериозен човек ... как Земята ще е затворена система ?!? ... Земята губи годишно около 50.000 метрични тона маса (основно атмосфера) и получава около 40.000 метрични тона космически прах от космоса ... освен това губи около 16 метрични тона маса на година от ядрото , която се преобразува в енергия . планетата получава от слънцето при средно разстояние 150млн.км. средно 1360 вата на кв.м. и 29% от тази енергия се отразява , 23% се поглъща от атмосферата и прахоляка в нея , а останалите 48% се абсорбират от земята и океаните . опитай с този научно-популярен материал , да обогатиш един вид общата си култура и знания ... https://earthobservatory.nasa.gov/features/EnergyBalanceне е зле да се заинтересуваш какво чупи топлинният баланс на планетата и защо е това напъване за елиминиране на фосилните горива ... после пак давай мнения на "червени професори" ... :)))иначе си свободен да вярваш в каквото пожелаеш . също като онзи , дето искаше да види дали земята е плоска отвисоко , има клипче в мрежата от няколко дена се върти , как е постигнал нирваната ... :)))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 5 rate down comment 12
fon
преди 4 години
Форума е полазен от някакви конспиратори. Даже се цитира 81-годишния изкуфял алкохолизиран русофил Румен Воденичаров. Но тия още не са прозрели като наш Стамат, че земята е плоска.https://stamat.org/Далеч не всичко е ясно около глобалното затопляне, но поне е ясно на 100% че го има. А ако искате да разберете повече за последствията от ТЕЦ идете в която и да е наша пулмология, попитайте там кой е работил във въглищна мина или ТЕЦ и си поговорете с него.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 2 rate down comment 9
khao
преди 4 години
тъъъп, повече от един не мога да ти дам и да искам! но я оправи нещата!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 10 rate down comment 6
michaelis23
преди 4 години
Кухий не се напрегай с минусите че мое опрайм веднага общественото мнение, което е също на мнение че си олигoфрeн .... Отворена система е на баба ти куревете, кат глеам нишо нит пристига отвънка нит хои там, а за тебе мое и ледовете извънземните да ги носат знам ли на кви апчета са ви сложили ... бех в София е оня ден и видех и Теслите прескачат се напрао на х20йска са даже имаше и от 90те мммхм ..... ай чал и успех с отворените системи че ми писна на кожения от тъпотии
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 6 rate down comment 10
khao
преди 4 години
хмм, затворена система викаш (Земята не е такава по принцип.), ама що трябваше да ти го вадя с клещи и защо така услужливо тия важни детайли ги изпусна, *** ?! ледника дето е на планината не е в затворената система (Океана) ... това е леда който ще пуснеш във вече пълната чаша !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 11 rate down comment 8
michaelis23
преди 4 години
позеленелите *** кат тебе секат гората та да напраат въздуха по добър с на Тслата дръжката ..... ае свободно почеши коня и стоп благодаря ви....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 2 rate down comment 7
khao
преди 4 години
да да, малко ги омешах нещата, прав си, тоя даже май е над 60 ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 9 rate down comment 9
michaelis23
преди 4 години
ааа добре Кухий че си ти да ме открехнеш .... :)) че у наща затворена система некой кат тебе ше да е пуснал тия ледници отгоре некъде ве да го *** и от там ше прелее чинията мм ? А тва че земята се върти, дреме ти се ено ледника кат се разтопи там нема се появи другаде, а че цялата система също се върти боли те шпека, а галактиката също и там нема значка .... :)) Еее Тъпанарийй с ваще зелени простотии край немате, ама изсекохте горъта та да напрайте един "зелен завод" за Секирата иначе дизела е виновен за ледниците мдаааам и корона вирОса е ко друго да е ?? .... ми ше си седнем шо да не си седнем, нали сте само отличници да го *** то напрао мaйкaтa си eбaлo...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още