IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Универсалният базов доход няма да реши проблемите ни

Горчивата истина е, че няма магическа пръкча, с която да се съживят икономиките

09:08 | 06.10.19 г. 27
<p>
	<em>Снимка: gettyimages</em></p>

Снимка: gettyimages

Фридман очертава концепцията в притчата си от 1969 г. за пускането на пари от хеликоптер. Ако всички са убедени, че това е уникално неповторимо събитие, тогава се предполага, че те ще похарчат парите, увеличавайки икономическата активност. Концепция предизвика съживен интерес през последните години като средство за предотвратяване на дефлацията.

Има ясна връзка между универсалния базов доход и модерната парична теория (МПТ), неконвенционален икономически подход, който набира популярност сред политиците. MПT общо взето твърди, че държавата не може да фалира, стига сама да печата валутата си - версия на аргумента, че дефицитите нямат значение. Според MПT правителствата трябва да заемат и харчат, когато търсенето е недостатъчно, за да придвижат икономиката към пълна заетост. МПТ предоставя теоретична обосновка за правителствата да емитират дълг към централните банки в по-големи размери, отколкото досега се допускаше. Така могат да се финансират разходни програми - като универсалния базов доход - за поддържане на икономическата активност.

Спорно е дали гарантираният минимален доход може да доведе до икономическо възстановяване. Това е преопаковане на съществуващите подходи, които имаха ограничена ефективност. Няма нищо ново в това централните банки да финансират правителствата чрез количествено облекчаване или фискални стимули, включително социални разходи. Така не се адресират ключови структурни проблеми като прекомерен дълг, дисбаланси, нива на заплати и демография. Възприемането на такъв подход би означавало и икономиката да стане зависима от намесата на правителството за поддържане на активността.

Универсалният базов доход, финансиран от хеликоптерни пари, може порочно да увеличи несигурността. Обикновените хора могат да реагират на неограниченото печатане на пари, като затворят портфейлите си и трупат спестявания. Неотдавнашната програма за „връщане на пари” в Австралия, която предостави до 1080 австралийски долара (740 щатски) на данъкоплатците, които печелят по-малко от 126 000 австралийски долара годишно, изглежда не компенсира песимизма по отношение на перспективите.

Това едва ли ще попречи на още държави да приемат подобни решения. Реалността е, че съществуващата политика е все по-ограничена. Значителното преструктуриране на дълга и отписванията, както и приемането на по-нисък растеж и стагниращ или намаляващ жизнен стандарт, са неприемливи. Политиците отчаяно ще се стремят да покажат, че има повече инструменти за предотвратяване загубата на доверие в техните правомощия.

Фридман смяташе, че политиките трябва да се оценяват по резултатите, а не по намеренията. За съжаление продължаващата примамливост на безболезнените и лесни решения на икономическите проблеми диктува, че универсалният базов доход ще остане част от политическия дневен ред.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
Най-четени новини

Коментари

17
rate up comment 5 rate down comment 3
rooctcho
преди 4 години
Не става въпрос за опоскване, става въпрос за промяна и надежда, насочване усилията на хомосапиенс към по големи предизвикателсва. На много народ не им дреме за залената планета защото не виждат надежда и са се примирили с жалкото съществуване на потребители, хомо, извратеняци ... и какво ли не друго
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 3 rate down comment 4
Mohave __
преди 4 години
Има и по- малко болезнено и по- справедливо решение от отписването на дълговете . "Освобождаването" на силата на активите ! Защото има колосални дългове , но от другата страна също толкова кеш . Собствеността в БГ се изчислява на 85% . Тази собственост има свойството да се превръща в кеш , който да се харчи и движи икономиката . Някои от страничните ефекти , които се определят като болезнени е драстичната обезценка на активите , но все пак е по- добре от нищо . За да се пристъпи към осребряване на активите обаче трябва глад , а не ББД . Така че има изход и този път , но толкова непопулярен , че дори никой не си позволява да мисли за него . Отписването на дългове е по- тежък вариант , там няма справедливост . Не е лошо всеки гражданин още с раждането си да получава табелка на която да е записана неговият дял от държавния дълг . Понякога дългът ще е по- голям от семейното наследство - късмет !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 1 rate down comment 5
Mohave __
преди 4 години
Именно , еквиваленти на ББД ги докараха до тук . Да продължаваме да си затваряме очите , че и да искаме още си е самоубийство .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 3 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Във всеки случай е много по-добър от твоя - връщане в пещерите и землянките, а защо и отново да не се качим на дърветата. А "червен" ме нарича човекът-ракета с комунистическо-фaличecки символ на аватара.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 11 rate down comment 1
mick
преди 4 години
А вече публична тайна е, че развитите държави я карат най-вече на печатане на пари... що им е икономика, след като могат да печатат и купуват каквото си поискат от другите държави, дето не печатат.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 13 rate down comment 1
mick
преди 4 години
Универсалния базов доход в един вид хвърляне на пари от хеликоптер. И е по-добра алтернатива на сегашното печатане на пари и даването им на банките, които след това раздават само на правилните фирми и тези пари не стигат до хората, а пък после фирмите се оплакват, че нямат продажби, щото хората нямат пари.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
SS-23
преди 4 години
Виждам, че за червените капиталисти най-добрият вариант е система "Град" - чиста работа !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 2
SS-23
преди 4 години
Света трябва да се насочи към космоса и други планети, за да се отпуши следващата стъпка на развитие---Тази вече опоскахте ли я?И можеш ли да ми дефинираш това прословуто понятие - "развитие" ? Какви са целите и задачите на това "развитие", какво се вижда в края? "Безсмъртие" ли? Не ставай и ти смешен фанатик! Дали "развитието" вече не е достигнало до етап, чието по нататъшно продължаване може да доведе до самоунищожение на хомосапиенс, който отдавна е само "хомо", но не е никакъв "сапиенс"!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 6 rate down comment 3
Бидонойл
преди 4 години
Базов доход за момента е немислим, освен ако не е толкова нисък, че да е много под сумата необходима за издръжка на човек. Това не е въпрос толкова до мотивация, колкото до липса на ресурс. В далечно бъдеще, ако безработицата в развития свят надхвърли 50%, то вероятно под натиска на избирателите ще се наложи да бъде въведена подобна система. Но и тогава няма да е най-добрия вариант.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 5 rate down comment 3
rooctcho
преди 4 години
Промяната се нарича образоване било то и насила, друг изход от порочния кръг няма. Света трябва да се насочи към космоса и други планети, за да се отпуши следващата стъпка на развитие и използване на тези хора, автоматизацията не може да бъде спряна. Може да звучи налудничево но е огромна алтернтива на базовия доход, който вече виждаме в западните общества не мотивира достатъчно определени прослойки да бъдат Активна част от обществото
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още