IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Коктейл" от кризи може да отприщи дезинтеграция в ЕС

Посоката на движение не гарантира стабилност, според Moody’s

08:28 | 08.05.16 г. 51
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) остава уязвим за коктейл от задаващи се кризи, които заплашват да обърнат интеграцията на Стария континент, предупреждава рейтинговата агенция Moody’s, цитирана от Financial Times.

Въпреки годините на институционални реформи след финансовата криза, ЕС все още е изложен на "значителни уязвимости" - най-вече опасността Великобритания да напусне Съюза или Гърция да излезе от еврозоната, коментира агенцията.

Заплахата от "инциденти", които да дерайлират блока, са по-високи, отколкото те някога са били в най-новата история на ЕС, посочва се в доклада.

“Множество кризи - от икономическа стагнация, британският референдум за членство в ЕС и безпрецедентната бежанска вълна създават впечатлението, че въпросът е не дали системата ще се разпадне, а кога”, посочват от Moody’s.

Дори и ЕС да оцелее след настоящите предизвикателства и да остане в голяма степен непокътнат, дори и малка бъдеща криза може да застраши устойчивостта на институционалната рамка, ако тя съвпадне с отрицателната обществена нагласа и популистките политически събития.

Сривът на общественото доверие пък би означавал и срив на подкрепата за обединяване на по-нататъшните политически сили в Брюксел, допълва агенцията.

Рейтинговата агенция полива със студен душ и някои от знаковите реформи на Европейската комисия (ЕК). Отговорът на бежанската криза Moody’s определя като “разпокъсан и хаотичен”, а вижданията за общия банков съюз – като “амбициозни”.

Брюксел настоява за създаването на обща схема за гарантиране на депозитите в ЕС, която обаче срещна яростната съпротива на държавите от Северна Европа. 

"Като се има предвид, че значителен фискален съюз е извън масата на преговорите, това повдига въпроса за това как Европа трябва да се развива. За съжаление, посоката на движение не гарантира стабилност”, коментира агенцията.

Най-новите предложения на Германия за реформа на еврозоната са центрирани около разчупване на гибелната линия между задлъжнелите правителства и техните разклатени банкови системи. Берлин оказва натиск за въвеждането на по-строго регулиране на държавните облигации.

Според Moody’s обаче кредитният риск винаги ще съществува и нито една икономика не може да бъде напълно защитена от неизпълнение на дълговете.

Мрачната оценка на рейтинговата агенция допринася за опасенията, че Brexit ще отприщи силите на дезинтеграция и може да отслаби доверието на инвеститорите в ЕС и свързаните с тях институции. Това от своя страна може да доведе до проблеми с ликвидността, заключава агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

39
rate up comment 12 rate down comment 4
julian12
преди 8 години
"В Луганск няма банкова система и храната се взима с купони, но руската окупационна власт държи да направи пищен военен парад"http://***.investor.bg/analizi/113/a/kyde-se-krie-problemyt-s-dostypnostta-na-jilishtata-v-sasht-215437/"Kато правило в цялата страна дори и строителна компания с идеална цел не може да изгради жилища за домакинства с доходи под 32 хил. долара годишно. Това оставя без собствен дом на практика около една трета от американските домакинства."1/3 от домакинствата са с доходи под 32 хил. долара ?!?!??!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 8 rate down comment 2
julian12
преди 8 години
Да допълня от предното *името на президента и"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 18 rate down comment 1
julian12
преди 8 години
Инвестор-а слага цензура на обикновенни думички като името чук.ам, която има няколко значения, а позволяват на разни шизофреници да пишат всякакви тъпотии, простотии и псувни. Нещо не е наред....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 0 rate down comment 11
DutyFree
преди 8 години
http://istinata.bg/wp-content/uploads/2016/05/13124766_1089470194445910_4943100465106530114_n.jpg
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
35
rate up comment 0 rate down comment 13
DutyFree
преди 8 години
https://***.youtube.com/watch?v=p7E_SnWVMBk&app=desktopМА,МИЦАТА ВИ ЧЕРВЕНА ФАШИСТКА, ВИЖТЕ КАК НЯМА ДА ВИ ПРОСТЯТ В ПРАГА ОЩЕ, ***.МИЦАТА ТИ НАГЛА И БЕЗХАБЕРНА И НЕКАДЪРНА, НАД 76 ГОДИНИ ДА СМЕ И ОЩЕ НА 80 % ЗАВИСИМИ ОТ ЧЕРВЕНИ ФАШИСТИ !!!?????? https://***.youtube.com/watch?v=p7E_SnWVMBk&app=desktop
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
34
rate up comment 0 rate down comment 11
DutyFree
преди 8 години
ски сили.По настояване на СССР на 9-и май фелдмаршал Кайтел подписва отделна капитулация само пред СССР. Смешното е, че на 7-и май Кайтел подписва капитулацията на германските въоръжени сили в Берлин пак пред руснаците.От тогава до днес в Европа се отбелязва 8-и май като ден на капитулацията на хилтерова Германия (Денят на Европа). Скромни церемонии отбелязват събитието.САМО в Русия се отбелязва 9-и май с помпозни и пищни празненства и разбира се внушителни военни паради.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
33
rate up comment 0 rate down comment 10
DutyFree
преди 8 години
На днешния ден, 8 май 1945 ген Алфред Йодъл, началник на генералния щаб на Вермахта, подписва в Реймс безусловната капитулация на нацистка Германия. Капитулацията влиза в сила същия ден. С това се слага официално краят на Втората световна война в Европа.В началото Йодл предлага безусловна капитулация на немските сили само на Западния фронт. Това са били неговите интрукции, заповядани му от новият Фюрер, адм. Дьониц, заел поста след самоубийството на Хитлер. Върховният командващ на Западните сили ген. Айзенхауер отказва и заплашва да продължи военните действия ако Германия не капитулира безусловно пред всички на Западния и Източния фронт. По-рано същата оферта е била отправена и на ген. Монтгомъри, който също като Айзенхауер отказва. Айзенхауер дори заплашва германците, че ако не капитулират пред всички, неговите армии ще притиснат германците и ще ги принудят да се предадат всичките на СССР. Поставен пред тези условия, Дьониц нарежда на Йодл да подпише пълната капитулация на всички нем
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
32
rate up comment 2 rate down comment 13
DutyFree
преди 8 години
В Луганск няма банкова система и храната се взима с купони, но руската окупационна власт държи да направи пищен военен парад. Кремъл с бързи стъпки се приближава към Северна Корея.https://***.youtube.com/watch?v=Ed1vZvRfu5k&feature=shareлелелеле ЗА ЧЕРВЕНИТЕ ФАШИСТИ НЯМА ТЪН МЪН .. САМО РУСИЯ ДА ИМА ТОВА Е!!!! Е.*** И НЕКАДЪРНИЦИТЕ ДАНО СКОРО ГИ ПРЕМАХНАТ С ЯДРЕН УДАР!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
31
rate up comment 0 rate down comment 10
DutyFree
преди 8 години
Деца затворници в ГУЛАГ, 30-те години, Колима, СССР, Далечният Изток.https://***.facebook.com/kontraprop/photos/a.237206966630932.1073741828.237095436642085/265297677155194/?type=3&theaterhttp://vek21press.com/index.php/2016/05/02/berlin-za-rezervni-chasti/Към Берлин за резервни части!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
30
rate up comment 0 rate down comment 11
DutyFree
преди 8 години
НЕКАДЪРНИЦИ ОТ САЙТА, тия СТАТИИ КОГА ЩЕ ГИ ПУБЛИКУВАТЕ, НЯМА КОГА СЛЕД КАТО *** И ТЕ СЪС БЛАГОСЛОВИЯ ОТ МОСКВА, НАЛИ !!!????https://***.facebook.com/kontraprop/photos/a.237206966630932.1073741828.237095436642085/265297677155194/?type=3ЕЙ ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ КАКВО ПРЕВЕЖДАТЕ ВИЕ, ВОЙНА СЕ ВОДИ ДО *** ВИ, ОБАЧЕ ТИЯ КАКВИ НЕЩА ПРЕВЕЖДАТ, Е ТО ЗА ТОВА ПАРИ ЛИ ВИ ПЛАЩАТ ВЕ??? ПЪЛНИ НЕКАДЪРНИЦИ !!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още