IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Коктейл" от кризи може да отприщи дезинтеграция в ЕС

Посоката на движение не гарантира стабилност, според Moody’s

08:28 | 08.05.16 г. 51
<p>
	<em>Снимка: архив, Ройтерс</em></p>

Снимка: архив, Ройтерс

Европейският съюз (ЕС) остава уязвим за коктейл от задаващи се кризи, които заплашват да обърнат интеграцията на Стария континент, предупреждава рейтинговата агенция Moody’s, цитирана от Financial Times.

Въпреки годините на институционални реформи след финансовата криза, ЕС все още е изложен на "значителни уязвимости" - най-вече опасността Великобритания да напусне Съюза или Гърция да излезе от еврозоната, коментира агенцията.

Заплахата от "инциденти", които да дерайлират блока, са по-високи, отколкото те някога са били в най-новата история на ЕС, посочва се в доклада.

“Множество кризи - от икономическа стагнация, британският референдум за членство в ЕС и безпрецедентната бежанска вълна създават впечатлението, че въпросът е не дали системата ще се разпадне, а кога”, посочват от Moody’s.

Дори и ЕС да оцелее след настоящите предизвикателства и да остане в голяма степен непокътнат, дори и малка бъдеща криза може да застраши устойчивостта на институционалната рамка, ако тя съвпадне с отрицателната обществена нагласа и популистките политически събития.

Сривът на общественото доверие пък би означавал и срив на подкрепата за обединяване на по-нататъшните политически сили в Брюксел, допълва агенцията.

Рейтинговата агенция полива със студен душ и някои от знаковите реформи на Европейската комисия (ЕК). Отговорът на бежанската криза Moody’s определя като “разпокъсан и хаотичен”, а вижданията за общия банков съюз – като “амбициозни”.

Брюксел настоява за създаването на обща схема за гарантиране на депозитите в ЕС, която обаче срещна яростната съпротива на държавите от Северна Европа. 

"Като се има предвид, че значителен фискален съюз е извън масата на преговорите, това повдига въпроса за това как Европа трябва да се развива. За съжаление, посоката на движение не гарантира стабилност”, коментира агенцията.

Най-новите предложения на Германия за реформа на еврозоната са центрирани около разчупване на гибелната линия между задлъжнелите правителства и техните разклатени банкови системи. Берлин оказва натиск за въвеждането на по-строго регулиране на държавните облигации.

Според Moody’s обаче кредитният риск винаги ще съществува и нито една икономика не може да бъде напълно защитена от неизпълнение на дълговете.

Мрачната оценка на рейтинговата агенция допринася за опасенията, че Brexit ще отприщи силите на дезинтеграция и може да отслаби доверието на инвеститорите в ЕС и свързаните с тях институции. Това от своя страна може да доведе до проблеми с ликвидността, заключава агенцията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:56 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

49
rate up comment 0 rate down comment 0
dakl
преди 8 години
Съвсем скоро и на мъртвите ще стане ясно , че САЩ искат да прехвърлят на европейците не само своите икономически проблеми , но и да превърнат европейския континент в бойно поле на което с чужди ръце / в случая руските/ да унищожат за десетилетия напред всякакъв шанс Европа да бъде икономически конкурет на янките. Да, ама не , както казваше покойния вече доаен на българската журналистика. Вчера Путин въоще на скри, че руските ракете ще бъдат насочени не само към базите където е разположено американкото ПРО в Европа , но и по командите центрове на територията на САЩ. Ерго , този път няма как да се измъкнат сухи, както по време на Първата и Втората световни войни и след това да командват парада!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
48
rate up comment 4 rate down comment 14
DutyFree
преди 8 години
Да де, но виж долу какво си написал .. некадърник, някакви пълни глупости, нещо каза ли сега??? КАК МОЖЕ ДА ИМАШ ЧЕРВЕН МОЗЪК И ДА РЕВЕШ СРЕЩУ ЗАПАДА И РАЗВИТИЕТО, А СЕГА ДА СЕ ОБЯСНЯВАШ, ТАКА ??? СМЕШНО Е, НЕКАДЪРЕН СИ И МНОГО Г.ЛУПАВ.. НЯМА ОПРАВИЯ ОТ ТАКИВА, ИМАШ МИСЛЕНЕ ОТ 80-ТЕ, КАТО УПРАВЛЯВАЩИТЕ, А ТЕ СЪЩО СА С ДОСТА ВРЪЗКИ ВЪВ РУСИЯ, ИМ СЕ ПЛАЩА, НЕКАДЪРНИК ЩО НЕ ОСТАНА ДА СЕ БОРИМ ЗАЕДНО С ТЕЗИ, ЧЕРЕН ***.АДЛЧЕТА, А РЕШИ ДА ИЗЛЕЗЕШ ВЪВ ГНИЛИЯ ЗАПАД И КАПИТАЛИЗЪМ, МНОГО СМЕШНО!!! Я СЕ ВИЖ КАКВИ ЧЕРВЕН ФАШИСТКИ ГЛУПОСТИ СИ НАПИСАЛ .. ЗАРАДИ МАНТАЛИТЕТА ТИ НА НЕКАДЪРНИК ОТ 80-ТЕ ТОВА .Е НИТО ОБРАЗОВАНИЕ ИМАТЕ, НИТО НИЩО.. ЖАЛКИ СЪЩЕСТВА!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
47
rate up comment 18 rate down comment 6
julian12
преди 8 години
Глей ся ***, ти тея работи очевидно не ги разбираш. И да ти кажа пак няма ги разбереш щото си дребна душица.. Аз си харесвам и уважавам родината и съм горд Българин. Навсякъде казвам, че съм Българин и само някой да посмее да каже нещо негативно му прегризвам гръкляна. Критикувам политиката, защото нашите уравници са същите като теб, стотинкаджии. Един вид малки, жалки, дребни, злобин душици.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
46
rate up comment 7 rate down comment 11
DutyFree
преди 8 години
как чичо сам ми подхърля на мен, като ПУТИН ТИ ДЪРЖИ СТРАНАТА НА 90% некадърно поредно съждение ужас...няма такива глупости, вие сте някакви пълни некадърници и черен г.лупаци!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
45
rate up comment 7 rate down comment 11
DutyFree
преди 8 години
Некадърника като теб е навсякъде тук, ако ще и от МРАС ДА СИ, ВСЕ ТАЯ ВИЖ КАК МИСЛИШ И КОЛКО СТРУВАШ.. ЗА ТОВА ЛИ БАЧКАШ В ЕС ИЛИ САЩ, А ТУКА ПЛЮЕШ, НЕКАДЪРНИК .. ЕБ.АХ ВА ПЪЛНИТЕ НЕКАДЪРНИЦИ, АКО ЩЕ И НА МАРС ДА СТЕ, ВИЕ СТЕ ДОПУСНАЛИ ТОВА ТУК.. НЕКАДЪРНИ Г.ЛУПАЦИ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 15 rate down comment 9
julian12
преди 8 години
***, аз не живея в България точно поради такива причини. А, добре че е чичо Сам ти подхвърля някоя троха, че да се прайш на такират у ваш'ту село Владислауву или може би Игнатиу.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 8 rate down comment 13
DutyFree
преди 8 години
ВСЕКИ СЛУЧАЙ Е ПО ДОБРЕ ДА ИМАШ ПЕЕВСКИ-ИЛИЯ ПАВЛОВ, ДОГАН, ПЪРВАНОВ, ГИГОВ,ВЕНЦИ СТЕФАНОВ, ***, ОГНЯН ДОНЕВ БОЖКОВ, И КАКВИ ЛИ ОЩЕ НЕ, НЕКАДЪРНИ ЧЕРВЕНИ ПОМИИ !!! ДИРЕКТНО ОГРАБВАЩИ ТЕ, НО СЪЗДАДЕНИ ПО РУСКИ ТЕРТИП!!!! , ТОВА Е ПО ДОБРЕ.. ***.МИЦАТА ТИ И ПРОДАЖНА И СУПЕР ***,ЛОУМНА!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 6 rate down comment 14
DutyFree
преди 8 години
поредното супер глу.паво съждение на ч.умата червената !!!!ТИ КОЙ ТИ ГОВОРИ КАКВО КОЙ КОЛКО ВАДИ ПО СВЕТА, ТУК ИМА ВОЙНА, ВОЙНАТА НА ПУТИН ПРОТИВ НАРОДА СИ, ТАМ НЯМА НИКАКВИ ПАРИ ДАЖЕ, ХЛЯБ... НО УВИ ВИЕ ИМАТЕ МОЗЪК... ЯВНО НЯКАКЪВ ФАШИСТКИ !!! ТОВА Е ///// НЕКАДЪРНИ СТЕ ВСИЧКИТЕ ВЗЕТИ ЗАЕДНО!!!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 17 rate down comment 7
ing5rov
преди 8 години
"Инвестор-а слага цензура... позволява на разни шизофреници ..."Цензурата явно я слага Амстердамм...щото тоя куку вилнее безнаказан , нали е от "правилната" страна !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 7 rate down comment 6
julian12
преди 8 години
Нищо важното е да се отделят трилиони долари за да се разсипват държави...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още