IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Какво всъщност е печатането на пари?

Идеята, че банките могат да печатат колкото си искат пари е популистка, коментира Кийт Уинър, председател на Gold Standard Institute

16:23 | 16.01.16 г. 41
<p>
	<em>Снимка: Архив Ройтерс</em></p>

Снимка: Архив Ройтерс

Има една популистка идея за печатането на пари и тя е че банки могат да печатат, колкото си искат. Това пише Кийт Уинър, председател на Gold Standard Institute в САЩ и обяснява процеса на т.нар. печатане на пари с няколко примера.

Хенри намира идеалната къща, отива в банката и получава ипотека. Той със сигурност нe печата пари (банката също не печата, за да му отпусне кредит).

Това илюстрира концепцията за счетоводния баланс. Хенри не е забогатял с нито един цент, като е получил кредита за къщата. Вярно е, че сега има къща – актив, който преди не е имал. Но къщата е балансирана от ипотеката – задължение, което Хенри преди също не е имал.

Следващият е Бари, който получава кредит за закупуване на облигация. Сега той има актив, но и задължение. Някой би ли казал, че Бари печата пари? Единственото различно между Хенри и Бари е, че единият е купил облигация, а другият – къща. 

Следващият случай е на Франк. Той взима кредит и купува къща, ремонтира я, продава я за печалба и изплаща ипотеката. След това повтаря целия този процес. Това печатане на пари ли е? Различното при Франк е, че той продава актива си, за да изплати краткосрочното си финансиране.

Нека допуснем че братът на Франк – Маркъс – създава с банката по-лесен процес на кредитиране и изплащане. Така изплащането на ипотеката става сякаш с натискане на бутон: когато една къща се продаде, задълженията по ипотеката веднага се изплащат. Процесът има толкова голям оборот, че Маркъс всеки път купува нова къща, когато продава стара и погасява кредита точно навреме, за да получи нов. Печата ли Маркъс пари? Различното при Маркъс е, че добрата му кредитна история убеждава банката да му предостави по-лесно кредити.

Нека погледнем Боб, който е братовчед на Бари. Той получава кредитна линия, за да развива бизнеса с облигации. Когато открие подходяща облигация, той може автоматично да получи заем и да я купи. Може ли да се каже, че печата пари? Също като Маркъс, Боб може да получава какъвто заем иска.

Синът на Боб, Морган, разширява семейния бизнес с облигации, като взима кредити от индивидуални вложители и от корпорации. Морган прекрачва ли границата и започва и да печата пари? Морган е различен от всички останали. Неговият бизнес е банка, която използва пари на вложители. 

И за финал, нека погледнем Бил. Неговата компания купува задълженията на Боб и ги продава на Морган. Морган създава пазара и търговията му осигурява ликвидност за задълженията на Боб. Морган е толкова успешен, че търговците на едро започват да приемат дълга на Боб като форма на плащане, защото им е по-удобно от алтернативните начини. Бил превръща ли Морган в лице, което печата пари? 

Тези примери могат да се случат в свободен пазар, но за съжаление нямаме такъв, коментира Кийт Уинър. Имаме централни банки. Централната банка е нещо като Хенри, тъй като чрез задълженията си финансира покупката на активи. Като Бари централната банка не действа чрез къщи, а чрез облигации. Като Маркъс и Боб, централната банка може да задлъжнее, когато си поиска, за да купи актив.

Централната банка е доста различна, но не защото печата пари. За разлика от търговците, които приемат задълженията на Боб, кредиторите днес приемат задълженията на централните банки, само защото са принудени.

Централните банки нямат стимул да бъдат примерни както Бил и Морган например. Законът защитава централните банки. Засега търсенето на облигации на централните банки изглежда безкрайно. Една централна банка не печата пари, тя заема. Не взима нищо безплатно, а просто разширява счетоводния си баланс. Има ново задължение, за да балансира нов актив. В нашата банкова система няма такова нещо като печатане. И въпреки популярното грешно схващане дългът на една централна банка не са пари, а кредит.

Както казва Джон Пирпонт Морган в показанията си пред Конгреса през 1912 г.: „Парите са злато и нищо друго“.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 11 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
"Една централна банка не печата пари, тя заема. Не взима нищо безплатно, а просто разширява счетоводния си баланс. Има ново задължение, за да балансира нов актив. В нашата банкова система няма такова нещо като печатане" - това е лъжа и обяснява защо изобщо е написана статията - за да заблуждава световното мнение. Единствено САЩ могат да печатат до безкрайност долари, защото светът им ги взима без да се замисля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 12 rate down comment 1
contra2
преди 8 години
В едно изчистено от спекуланти общество цената на къщата отговаря наистина на вложените средства в нея - с известна амортизация тя може да се продаде почти за същите пари - съответно собственика й може да си върне кредита обратно. С една дума къщата е част от реалната икономика на една страна. Докато при акциите, облигациите и ценните книжа изобщо функцията на парите като платежно средство е отделено от стоките като такива - тези обещани печалби /лихви, дивиденти, купони блаблабла/ срещу които са продадени от банката на вложителя,са написани само на хартия. Докато в къщата се живее, затова няма нужда да се плаща друг наем, - с една дума къщата има конкретна потребителна стойност. Реалната икономика от 70-80-те години на миналия век до 2000година се е увеличила примерно 3 пъти, а обемът на всички тези ценни книжа в световен мащаб се е увеличил 30 пъти. Тази различна скорост унищожава не само покупателната сила на нашите пари, а показва наяве количеството "напечатани "пари без покритие.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 8 rate down comment 0
contra2
преди 8 години
Смятам, че статията на този Кийт Уинър е манипулативна. М. Фрийдман за тази тема получи през 70-те години Нобелова награда за икономика - той доказа , че количеството на парите в обществото трябва да отговаря на сумата от цените на стоките /това е и една от основните функции на парите - на платежоразменно средство/. Това е така и обяснява защо в Б-я не може заплатите да растат, без да има производство- има ли производство и стоки - насреща им в обществото трябва да има пари. В статията се сравняват ябълки с круши. Къщата е конкретен съвкупен предмет - стока, за да се построи, в нея са вложени и други стоки - строителни мат-ли, за земята е платено нещо, работата на строителите също струва пари. Докато облигациите са хартия с напечатано на нея обещание-задължение на издателя й, че получава определена сума пари и ще я върне при определени условия - след колко години, с каква лихва ..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 7 rate down comment 5
крас
преди 8 години
ИНТЕРЕСНА Е СНИМКАТА СЪПРОВОЖДАЩА СТАТИЯТА!Това което е показано на нея е невъзможно да се случи в държавата която се имитира тази валута!В САЩ ВСИЧКИ РАЗПЛАЩАНИЯ СА БЕЗНАЛИЧНИ!В други държави ДОЛАРА не е платежно средство, защото за да оперирате с него трябва да го ОБМЕНИТЕ с местна валута!ДОЛАРА Е ЕКВИВАЛЕНТ ЗАМЕНИЛ ЗЛАТОТО!Нещо което важно да се знае е, че КЕШОВИТЕ ПАРИ са задължение на ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ, а ЕЛЕКТРОННИТЕ на подупечните им частни банки!ФАЛИРАЛА ЦЕНТРАЛНА БАНКА НЯМА , НО ЧАСТНИ КОЛКОТО ИСКАШ!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 2
крас
преди 8 години
"Една централна банка не печата пари, тя заема"ТАКА Е В АМЕРИКА, КЪДЕТО ПЕЧАТНИЦАТА Е ФЕД!Така ли е обаче в другите държави?!В нолмалните държави ЦЕНТРАЛНИТЕ БАНКИ печатат КЕШОВИТЕ пари и ги обезпечават с активите си! Подвластните им ЧАСТНИ БАНКИ притежават т.н. ЕЛЕКТРОННИ ПАРИ като отношението им с КЕШОВИТЕ формира к-та на ликвидност!В ЕС всяка ЦБ печата евробанкноти като ги обезпечава с активите си!Еврото напечатано от БУНДЕСБАНК носи пред номера на банкнотата буквичката "Х", на ГРЪЦКАТА - "Y", на ИТАЛИАНСКАТА - "S" .....ЕДИННАТА европейска валута съвсем не е такава!Има немски, италиански , гръцки ...ЕВРОБАНКНОТИ!Има и електронни пари които са обект на безналични транзакции чрез системата СУИФТ. В нея участват над 10000 банки, като самата система играе ролята на банка изградена на принципа на ДЪЛГА формиран от участниците й. С кухи транзакции чрез СУИФТ спекулативно се моделират курсовете на валути,както и динамиката на промяна им.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 17 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
Войни ще има. Част от тях се водят в момента. Други предстоят. Природно е ;-), човещинка един вид.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 4 rate down comment 5
Атанасио
преди 8 години
Аз нямам против банкирането с частичен резерв а срещу премахването на закона ''Глас-Стигъл'' от 1933год. за разделяне на инвест. и търг.банкиране и т.н. измамите са много и професора обяснява добре - https://***.youtube.com/watch?v=-FRvpsBL6Vs&feature=youtu.be ,и съм събрал факти за още ''методи'' чрез които се краде - https://***.facebook.com/atanas.shalapatov/posts/1442612112683685 ПО-ВАЖНОТО Е КАКВО МОЖЕ ДА СЕ НАПРАВИ ЗА ДА НЕ СЕ СРИНЕ ВСИЧКО И ДА НАСТАНЕ ХАОС,ВОЙНИ - https://***.facebook.com/boyan.durankev/posts/1701431930135034
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 15 rate down comment 2
abdul
преди 8 години
Ами да.. ама модерните икономисти щи кажат "то зависи от лихвата".ако лихвата е 2% срока ще е 100 години.при лихва -10% срока ще е по-малък т.е. 10 години. :-)Както се казва въпрос на договорка.. На никой не му пука вече какво всъщност означава отрицателна лихва.. Важното е думата "печатане" да не присъства. Бягат като дявол от тамян от нея, а междувременно освен огромна инфлация на материалните има и огромна на моралните ценности.Затуй Шойбле-то говори за войници, не са бежанците. Наближава времето за плащане, а сергията не обича да отваря на ниски цени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 12 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Наистина не е печатане - обвързано е с дълг , обаче този дълг стана неизискуем . Дълговете на Гърция станаха 10 -20-30 а ако се наложи и 1000г. . Липсата на ясна гаранция срещу печатането е неморалният акт . С две думи имаш да вземаш ама друг път . Прехвърлянето на дълга в друго поколение е съизмеримо с прехвърляне в друго измерение или ликвидиране .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 12 rate down comment 3
abdul
преди 8 години
"на чужденци давай с лихва"хахаха, ама не е казал с положителна или с отрицална лихва :-DТе тия модерните миряни "последователи" на Мойсей са малко като ИДИЛ за исляма..А дали не са едни и същи?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още