IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Може ли светът да оцелее без икономически растеж?

Нулевият икономически ръст е една от идеите за спиране на климатичните промени

08:17 | 04.12.15 г. 41
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Като част от Комисията за устойчиво развитие, създадена през 2001 г., за да консултира лейбъристкото правителство във Великобритания, Тим Джаксън от University of Surrey достига до интересни заключения. Той приема, че гражданите на развиващите се страни трябва да настигнат жизнените стандарти на европейците от средата на века и че Европа ще се разраства средно с 2% годишно между сега и тогава.

За да се повиши средната температура с максимум от 2 градуса по Целзий, което според учените е крайният вариант за избягване на катастрофални климатични промени, световната икономика през 2050 г. ще трябва да излъчва не повече от 6 грама въглероден диоксид за всеки произведен долар. За сравнение, днес икономиката на САЩ излъчва 60 пъти повече емисии от това ниво. Френската икономика, една от най-въглеродно ефективните заради предимно ядрената си енергия, излъчва по 150 грама въглерод за всеки произведен долар.

Каквито и да са етичните измерения на тази идея, предложението за нулев растеж няма шанс да успее. Въпреки всичките стотици години, през които човечеството е оцеляло без растеж, съвременната цивилизация не може да постигне това. Сделките, които са ежедневие за пазарно-ориентираните икономики, просто не могат да се случат в един свят с нулев резултат.

Растежът на икономиката в следствие на въглеродната енергия е довел до по-добри стандарти на живот дори в най-бедните региони в света.

Това обаче е едва началото. Икономическото развитие се оказва задължителен фактор за прекратяването на робството. То е и критично предварително условие за овластяването на жените.

Факт е, че демокрацията нямаше да оцелее без него. Както Мартин Уулф, коментатор за Financial Times, отбелязва, възможността животът на всички да се подобри – и то без печалбата за един да изисква загуба за друг, е критична за развитието и разпространяването на консенсусни политики, които са залегнали в демократичното управление.

Нулевият растеж ни дава Чингиз Хан и Средновековието, завоеванията и подчиненията. То насърчава ред, при който единственият механизъм за напредък е да провалиш съседа си. Икономическият растеж отваря много по-добра алтернатива: търговията.

Икономистът от Оксфорд Макс Роузър представя графики, които показват данни за броя на жертвите в резултат на войните през вековете. Те са истинските убийци във времената без растеж. Близо половината от всички смъртни случаи при ловците и берачите на плодове и билки, градинарите и други древни култури са в резултат на конфликти.

Кървавият 20-и век – сцена на две световни войни, Холокоста и други геноциди, дори не се доближават до тези резултати.

Наоми Клайн, член на ляво течение, наскоро приело екологичната кауза, радостно твърди, че климатичните промени са възможност за прекратяване на капитализма. Дори да е права, малко вероятно е това да доведе до работническата утопия, към която тя явно се стреми. В световна икономика, която не се разраства, безсилните и уязвимите са най-вероятните губещи. Представете си филмите „Блейд Рънър“, „Лудият Макс“ или „Игрите на глада“ в реалния живот.

Добрата новина е, че предприемането на действия срещу климатичните промени ще спре подобно бъдеще. Няма да бъде лесно, но можем да зърнем технологичните пътища, които ще позволят на цивилизацията да се разраства, а на световната икономика – да има бъдеще с икономически растеж.

Затова основният въпрос, изведен от климатичните промени, трябва да бъде не как да спрем растежа, а как да развием напълно и да се възползваме от технологиите за устойчива енергия, за да поведем бедните и всички останали в света по пътя към прогреса, който не зависи от изгорелия въглерод.

Всичко за конференцията за климата в Париж четете тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

19
rate up comment 8 rate down comment 1
abdul
преди 8 години
някаква еко-фундаменталистка идея, като например да ограничим световната температура с 2 градуса (което дори не зависи от нас!!) в името на която човечеството да ПЛАЩА в продължение на десетки години.Това което се плаща не е друго, освен ОТКРАДНАТИ пари, нямащи НИЩО общо с екология...Ако не се намери икономически модел на растеж ще има борба за ресурси, защото няма кой да плати дълговете. Новите поколения ще откажат да плащат стари дългове и "пенсиите" ще изгорят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 9 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Не мога да се съглася, защото 10% от населението може и да е виновно за 50% от замърсяването, а 90% от населението за останалите 50%, но ако групата на тези 90% беше наполовина по-малко, дори с 2/3 по-малко, замърсяването при тях от 50% щеше да падне на 16%. Тенденциите са такива, че развития свят, тези 10%, непрекъснато намаляват като брой, а останалите се увеличават в страховита прогресия. Отделно развития свят, прави все по-ефективно своето производство и консумация, на интензивиен принцип, а останалите фунКционират на принципа на ЕКСТЕНЗИВНОСТТА!Масата от това население има по 5-6 деца, без да се занимава със земеделие като нашите деди. Много африканци нямат хляб и икономика, но имат 7-8 деца, които тичат край тях. Желанието за наследници е исконно човешко право, но когато имаш 6 деца, трябва да можеш и да ги храниш, а не да разчиташ на помощи! Тези деца практиката показва, че след време също правят по 6 деца, чакащи отново на помощи или мигриращи към богатия свят.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 10 rate down comment 0
abdul
преди 8 години
Ама "те" постоянно променят формулата с която смятат растежа и си я гласят по данните с които разполагат - стъкмистика.Най-очевидният пример:"Counting Drugs and Prostitution in GDP Makes a Mockery of Budget Rules"http://***.bloomberg.com/bw/articles/2014-05-23/italy-mocks-europes-rules-by-counting-drugs-and-prostitution-in-gdpЗа да може ***-а да бъде постоянно успокояван и за да му се поддържа самочуствието и илюзията за успех се променя формулата за "икономически растеж" постоянно.Проблема е, че се натрупаха огромни дългове (има облигации за 30-50, дори се говори за 100 годишни!), които се разсрочват "безсрочно" (справка Драги вчера за пореден път си удължи програмата за "растеж", за които дългове трябва да има план за връщане. Т.е. трябва да има дългосрочен икономически модел на растеж, чрез които да се изплатят тези дългове.За целта се търси идеология която би работила в продължение на няколко десетилетия и мафиотските им мозъчета не може да измисли друго освен...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 1 rate down comment 0
djigita
преди 8 години
"Клетъчното модулиране е . . . . .,е напредък Кулишева!" - цитат от "Двойника"
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 6 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Много добре казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 28 rate down comment 2
Mesoiadess
преди 8 години
Растеж генериран от паричния мултипликатор и трупане на дългове не е растеж - дефакто икономиката е вземала ръста си от бъдещето . Въпросът - можем ли да живеем достатъчо добре ако не ограбваме идните поколения.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 8 rate down comment 2
SS-23
преди 8 години
Донякъде бих се съгласил с това, че трябва "преформулиране" на понятието разтеж, а отчитайки казаното от @Флорида ясно се стига до извода, че нещата си се връщат там, където бяха - плановата икономика в съвременен прочит!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 6 rate down comment 1
studioaa
преди 8 години
Човешкият *** доктор Ерик Пианка(по National Geographic често се появява) взриви нет-а с неговата "мечта": ебола да започне да се пренася по въздушно капков път и да реши проблемите с човечеството, което според него е туморът на планетата. Погледнете само що за хора са "зелените" и как така 90% от идеите им за взети от Комунистическия Манифест на Маркс и Енгелс и сами ще се отговорите по въпроса с "глобалното затопляне".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 17 rate down comment 0
Стефчо
преди 8 години
За да се крепи една пирамида Понци си требе растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 4 rate down comment 1
data
преди 8 години
Не , не може без растеж . Друг е проблема че самото понятие за ръст на икономиката трябва да се преформолира и да се поставят нови цели .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още