IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митът за политическия гений на Путин

Дългосрочните стратегии не са силата на руския държавен глава, сочи анализ на NYT

19:43 | 24.10.15 г. 87
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

Руският президент Владимир Путин продължава да поднася изненади. Руската военна намеса в Сирия, последвана от срещата с Башар ал-Асад в Москва тази седмица, стресна света, пише в свой анализ The New York Times.

Точно както се случи след действията на Путин в Украйна миналата година, веднага заваляха коментари за предполагаемия му стратегически гений. Говори се, че той действа решително, поемайки инициативата, извършвайки реални действия, за разлика от това, което прави Западът в Сирия.

Преди пет години Русия беше в много по-силна позиция, както у дома, така и в света. Днес Путин е в защитна позиция, взема все повече лоши решения, воден от една остаряла теория на международната политика.

Признаването на грешките на Русия въпреки това не гарантира бъдещ провал. САЩ и други страни не могат да стоят безучастно и да чакат Русия да се провали. Вместо това те трябва да приемат цялостна стратегия за свеждане до минимум на отрицателните последици от действията на Русия и увеличаване на положителните от тяхна страна, сочи анализът.

Преди пет години Русия беше на ход. През 2010 г. Кремъл помогна за издигането на своя съюзник в Украйна Виктор Янукович. В други части на бившия Съветски съюз руските лидери постигнаха напредък в това, което предстои да се превърне в Евразийски икономически съюз - техният отговор на Европейския съюз (ЕС). Освен това Москва подобри отношенията си с Европа и САЩ.

Президентът Дмитрий Медведев дори присъства на срещата на НАТО в Лисабон през 2010 г. и говори за развитието на “стратегическо партньорство”, което ще остави “трудния период в нашите отношения в миналото”. Основната тема беше сътрудничеството в областта на противоракетната отбрана, не разширяването на НАТО.

И руското, и американското общество забелязаха напредъка. През 2010 г. около две трети от руснаците имаха позитивно отношение към САЩ, а подобен процент от американците виждаха в Русия съюзник или партньор.

Руската икономика започна да се връща към растежа след финансовата криза през 2008 г. Търговията със САЩ се увеличаваше, страната имаше тесни връзки с европейските икономики, а Русия беше на път да се присъедини към Световната търговска организация.

През 2010 г. Русия изигра съществена роля в налагането на нови санкции срешу Иран. По този начин тя демонстрира смело международното си лидерство, макар и с цената на обтягането на отношенията си с важен съюзник.

А след това през 2011 г. някои играчи започнаха да ѝ пречат.

Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

45
rate up comment 11 rate down comment 19
lstanev
преди 8 години
харчи си бързо рублетата, че станаха по 2 стотинки парчето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
44
rate up comment 10 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
********** Ц.ИГАНИН************ за цензурата със звездите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
43
rate up comment 19 rate down comment 11
michaelis12
преди 8 години
Русия след десет години или ще бъде изостанала във военната област ....--------------------------------------------------------------------------------------------------Ммм тука не съм сигурен, ти сигурно си на 20йси щом не си спомняш, че СССРа бяха "по-изостанали военно", нооо САЩа нищо не смееше да направи, а сега съвсем защото ще сме прах и жупел всичките човеци на земята, какво толкова има сложно за разбиране незнам и *** от Факултето би го разбрал .....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
42
rate up comment 13 rate down comment 26
lstanev
преди 8 години
Историята винаги се повтаря - веднъж като тарагедия(сталинизма) и веднуж като комедия(путинизма).Та, .. каква русия кави 5 лева бе? С икономика колкото Холандия и топящо се алкохолизирано население + 20 милиона ***...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
41
rate up comment 11 rate down comment 17
lstanev
преди 8 години
Доста точно казано!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
40
rate up comment 22 rate down comment 14
michaelis12
преди 8 години
явно не знаеш английски щом отново ми дрънкаш щуротии. Русия както е 20 пъти по малка от НАТО така има 13500 танка на разположение срещу 8 000 танка на НАТО взети заедно. Стига бе човек, разбирам, че се пердашите за жълти стотинки, но света вижда кой къде е тръгнал не Ти разбираш ли ме правилно ?!? САЩ са Империя пред разпад кьорави ли сте, отделно барометър е, че България винаги в историята си се храща с губещите ти колко имаш по История, защото аз имам 3йка, но фактите са си факти.......
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
39
rate up comment 15 rate down comment 26
dddd
преди 8 години
michaelis1-12, то това да ти беше проблема. Русия е тръгнала в стратегически задънена улица. След срива на петрола икономиката и е около 20 пъти по-малка от тази на НАТО. Отгоре на всичко идват десетилетия на евтин петрол, които ще бъдат последвани и от по-ниски физически обеми. Руската икономика не може да издържи на сблъсък със запада. Путин започна активна кампания по превъоражаване, но имат един малък проблем. Към момента делът на разходите за сектор сигурност е малко над 20 процента от Руският БВП. Достигне ли 50 процента то след по-малко от десет години цялата руска икономика ще се е сринала, до ниво африканска държава. Това изисква увеличение на военните разходи с 30 процента от БВП. Тъй като НАТО са 20 пъти по-голяма икономика, то е достатъчно да вдигнат разхода за отбрана с 1,5 процента от БВП и Русия след десет години или ще бъде изостанала във военната област десетки пъти или ще бъде фалирала. На гол тумбак не може да вадиш чифте пищови. Някак си не става.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
38
rate up comment 18 rate down comment 10
белот
преди 8 години
Аве те тия идат вече напушени...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
37
rate up comment 16 rate down comment 9
michaelis12
преди 8 години
Ето ти един специален поздрав и за оня Българодебила, аз знам, че си ***, но да ви докажа все пак, какво пише Американското издание, нарочно взимам Американско а не Сирийско или Северно Корейско .... :)) The World's Most Powerful Peoplehttp://***.forbes.com/powerful-people/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
36
rate up comment 20 rate down comment 12
michaelis12
преди 8 години
ааа ти дет разпрааше, че златото не било пари а Американските ДЦК и доларите били пари ..... :)) Я хои дръпни и ти две магистрали с Българодебила и да олабите жилата некаде там в Табу клуб ако не ви е мноо скъпичко ..... :))
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още