IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митът за политическия гений на Путин

Дългосрочните стратегии не са силата на руския държавен глава, сочи анализ на NYT

19:43 | 24.10.15 г. 87
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В краткосрочен план руските бомбардировки в Сирия накараха сирийската армия и нейните съюзници да започнат контранастъпление срещу опозиционните бунтовници - всички освен “Ислямска държава”. Но в дългосрочен план само руските въздушни удари не могат да възстановят властта на Асад в цялата страна.

Путин е вещ в краткосрочните тактически отговори на неуспехите, но не е толкова талантлив, когато става дума за дългосрочни стратегии. Дори без отговор от страна на Запада, чуждестранните приключения на Путин в крайна сметка ще се провалят, особено като се имат предвид, че вътрешните икономически проблеми продължават да стоят.

Но САЩ и техните съюзници трябва да се стремят към съкращаване на това време, като оказват натиск срешу Русия на различни фронтове. Докато Путин прави всичко, за да подкрепи съюзника си в Сирия, САЩ трябва да направят същото, както и техните партньори и съюзници - не само в Сирия, но и в Европа, в целия свят, посочва NYT.

В Сирия САЩ не могат да позволят Русия да премахне всички играчи освен Асад и “Ислямска държава”. Съединените щати трябва да осигурят повече оръжия и подкрепа на другите бунтовнически групи. Страната трябва да предупреди Путин, че по-нататъшни атаки срещу неислямските държавни бунтовници ще принудят САЩ да ги защити.

САЩ и западните им съюзници трябва да се възползват от вниманието, което Путин обръща на Сирия, за да задълбочат подкрепата си за Украйна. В замяна на напредък в икономическите реформи, особено на антикорупционните мерки, те могат да предложат по-голяма финансова помощ за инфраструктурни програми и такива за социални услуги. И сега е моментът да подсилване на украинската армия чрез военни обучения и предоставяне на оръжия за отбрана.

На други места в Европа НАТО трябва да затегне сухопътните войски, които са на територията на съюзниците, които са най-застрашени от Русия. 

В крайна сметка САЩ трябва да продължат да преследват дългосрочните цели на външната политика, които демонстрират американското лидерство и подчертават изолацията на Русия, допълва анализът. В него се посочва още, че ратифицирането на Трансатлантическото партньорство, постигането на многостранното споразумение за климата до края на годината, задълбочаващите се връзки с Индия и отношенията с Китай представляват различните части на по-голямата стратегия на Америка.

САЩ очевидно имат интерес от една силна, богата и демократична Русия, напълно интегрирана в международната общност на държавите. В крайна сметка новите руски лидери също могат да осъзнаят, че пътят на Русия към величието изисква вътрешни реформи и отговорно лидерство в международен план. В момента единственият начин страната да поеме в различна посока е да се откаже от сегашния курс на Путин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

25
rate up comment 31 rate down comment 13
kalendar
преди 8 години
"В крайна сметка САЩ трябва да продължат да преследват дългосрочните цели на външната политика, които демонстрират американското лидерство и подчертават изолацията на Русия, допълва анализът."Изолирана...от кой? От Китай, от Индия? От кой? Кой е толкова ***(освен ЕС) да се изолира така? Даже Ирак им се кефят."САЩ очевидно имат интерес от една силна, богата и демократична Русия, напълно интегрирана в международната общност на държавите."Ама ако имат бази на тяхна територия ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 24 rate down comment 13
kalendar
преди 8 години
Ти да не си на наркотици? Има ли случай да не си отвориш устата и да не изръсиш някоя сто процентова глупост:)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 30 rate down comment 11
kalendar
преди 8 години
"Но САЩ и техните съюзници трябва да се стремят към съкращаване на това време, като оказват натиск срешу Русия на различни фронтове. "Не, че нещо...ама защо?!?! Е ние сме част от НАТО и съюзници на САЩ не виждам каква работа има България да оказва натиск на Русия. Дреме ми на мен кво става в Сирия, стига да няма имигранти." Съединените щати трябва да осигурят повече оръжия и подкрепа на другите бунтовнически групи. "Защо? За да отидат да се бият на страната на ИДИЛ и Ал Кайда?"САЩ и западните им съюзници трябва да се възползват от вниманието, което Путин обръща на Сирия, за да задълбочат подкрепата си за Украйна. "И пак да питам-ЗАЩО???Какъв е интереса на България там?"На други места в Европа НАТО трябва да затегне сухопътните войски, които са на територията на съюзниците, които са най-застрашени от Русия. "Как са застрашени? Кой е застрашен?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 15 rate down comment 9
белот
преди 8 години
Аха ,аха.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 25 rate down comment 9
kalendar
преди 8 години
"Той вярва, че зад протестиращите стои американска подкрепа, а отговорът му срещу тях, независимо дали става дума за Сирия, Египет, Русия или Украйна, е свързан с принуда и сила."Ми и аз вярвам в същото...не само пропаганда:)Интересното е, че освен мен и Путин - и Маккейн мисли, че ЦРУ обучава кадри в Сирия. Викито Нулан пък обясни колко са дали за украинската "демокрация". Пък те би трябвало да знаят:)"И все пак репресиите срещу протестиращите в Украйна се провалиха."Кои репресии-в тубата има достатъчно кадри на маскирани протестиращи репресиращи полицията, а не обратното. "Неговите поддръжници във властта в Източна Украйна нито се радват на обществена подкрепа, нито управляват ефективно правителство."За управлението дума не мога да кажа, ама от къде данни за обществената подкрепа?"След четиригодишна гражданска война той управлява по-малка територия и е изправен пред по-страшни врагове."Финансирани(както казах-по думите на Маккейн) от САЩ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 14 rate down comment 35
Българофил
преди 8 години
Разбира се, че са американски успехи.Обама направи Путин смешен.Не след дълго даже и Сърбия ще се присъедини докато Путин гледа тъпо и се моли с някой да преговаря :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 27 rate down comment 9
kalendar
преди 8 години
хахахаха:)Един вид NYT успокоява янките-споко, той не е толкова страшен:)Ми да застелят Москва с бомби и да се приключва:)Такива статии ме правят да изглеждам Путинофил, а не съм."Вместо това те трябва да приемат цялостна стратегия за свеждане до минимум на отрицателните последици от действията на Русия и увеличаване на положителните от тяхна страна, сочи анализът."Кои отрицателни последици, че нещо не се сещам? Двете горещи точки-едната е буферна зона на Русия, дето не виждам САЩ каква работа имат, а другата било сектантска война(четох го тук в инвестора преди два дни)" През 2010 г. Кремъл помогна за издигането на своя съюзник в Украйна Виктор Янукович. "Мхм...със законни избори."По различни причини обществата в арабския свят, Украйна и Русия започнаха да се мобилизират срещу лидерите си. "Строго погледнато-по едни и същи причини.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 23 rate down comment 15
белот
преди 8 години
За тебе това американски успехи ли са ?...впрочем пиши си , не си само ти дето ядеш хляб от тука.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 18 rate down comment 27
Българофил
преди 8 години
Ми до преди две години Украйна беше с президент руска марионетка, а днес тази партия дори вече несъществува в Украйна.Сирия също ще се раздели и така САЩ навлизат на територии гравитиращи от край време с Русия пък било то половинки и четвъртинки.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 24 rate down comment 14
белот
преди 8 години
"...САЩ си увеличиха влиянието наред с Украйна и в бъдеще със Сирия."През твоите очи тъй ли изглежда...или заработваш ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още