IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Митът за политическия гений на Путин

Дългосрочните стратегии не са силата на руския държавен глава, сочи анализ на NYT

19:43 | 24.10.15 г. 87
Автор - снимка
Създател
<p>
	<em>Снимка: архив Ройтерс</em></p>

Снимка: архив Ройтерс

В краткосрочен план руските бомбардировки в Сирия накараха сирийската армия и нейните съюзници да започнат контранастъпление срещу опозиционните бунтовници - всички освен “Ислямска държава”. Но в дългосрочен план само руските въздушни удари не могат да възстановят властта на Асад в цялата страна.

Путин е вещ в краткосрочните тактически отговори на неуспехите, но не е толкова талантлив, когато става дума за дългосрочни стратегии. Дори без отговор от страна на Запада, чуждестранните приключения на Путин в крайна сметка ще се провалят, особено като се имат предвид, че вътрешните икономически проблеми продължават да стоят.

Но САЩ и техните съюзници трябва да се стремят към съкращаване на това време, като оказват натиск срешу Русия на различни фронтове. Докато Путин прави всичко, за да подкрепи съюзника си в Сирия, САЩ трябва да направят същото, както и техните партньори и съюзници - не само в Сирия, но и в Европа, в целия свят, посочва NYT.

В Сирия САЩ не могат да позволят Русия да премахне всички играчи освен Асад и “Ислямска държава”. Съединените щати трябва да осигурят повече оръжия и подкрепа на другите бунтовнически групи. Страната трябва да предупреди Путин, че по-нататъшни атаки срещу неислямските държавни бунтовници ще принудят САЩ да ги защити.

САЩ и западните им съюзници трябва да се възползват от вниманието, което Путин обръща на Сирия, за да задълбочат подкрепата си за Украйна. В замяна на напредък в икономическите реформи, особено на антикорупционните мерки, те могат да предложат по-голяма финансова помощ за инфраструктурни програми и такива за социални услуги. И сега е моментът да подсилване на украинската армия чрез военни обучения и предоставяне на оръжия за отбрана.

На други места в Европа НАТО трябва да затегне сухопътните войски, които са на територията на съюзниците, които са най-застрашени от Русия. 

В крайна сметка САЩ трябва да продължат да преследват дългосрочните цели на външната политика, които демонстрират американското лидерство и подчертават изолацията на Русия, допълва анализът. В него се посочва още, че ратифицирането на Трансатлантическото партньорство, постигането на многостранното споразумение за климата до края на годината, задълбочаващите се връзки с Индия и отношенията с Китай представляват различните части на по-голямата стратегия на Америка.

САЩ очевидно имат интерес от една силна, богата и демократична Русия, напълно интегрирана в международната общност на държавите. В крайна сметка новите руски лидери също могат да осъзнаят, че пътят на Русия към величието изисква вътрешни реформи и отговорно лидерство в международен план. В момента единственият начин страната да поеме в различна посока е да се откаже от сегашния курс на Путин. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 02:14 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 43 rate down comment 21
ing5rov
преди 8 години
Tоя анализ и за тоалетна хартия не става...да видят себе си , ако им позволят разбира се !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 8 rate down comment 7
hex
преди 8 години
Ама той е и икономически гений!https://***.youtube.com/watch?v=koH50wC21s0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 31 rate down comment 15
STRAHO
преди 8 години
Русия обаче трябва много да работи за да не допусне внедряването на платени хора сред елита си. За да не ги споходи нашата съдба. Путин трябва да е по твърд и категоричен срещу такива хора. Той и само той трябва да е автора на следващата глава в историята на Русия. Той трябва да подбере ръководния екип на новото поколение политици на страната си който ще го наследи. Успее ли за САЩ няма надежда.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 15
STRAHO
преди 8 години
Промивките изобщо няма да им помогнат. Май същите хора са писали словата на Обанго /или той им е наредил да пишат неговите слова. / за интервюто му в една американска телевизия.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 42 rate down comment 20
mick
преди 8 години
Промиването на мозъци продължава.... Да видим как са се справили Буш.. Клинтън .. Обама... ама друго си е да се плюе срещу врага...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още