IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ледена епоха в Източна Европа

Страните от региона сипят недипломатични нападки една срещу друга, а единственият им общ „враг“ в момента е Брюксел

08:12 | 23.09.15 г. 74
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Източноевропейците имат общ враг - ЕС и Юнкер. На снимката - антиимигрантски митинг в Рига. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Източноевропейците имат общ враг - ЕС и Юнкер. На снимката - антиимигрантски митинг в Рига. Снимка: Ройтерс

Пълното затваряне на унгарско-сръбската граница в началото на миналата седмица доведе до конфликт между Хърватия и Сърбия и Словения - защото правителството в Загреб затвори почти всички гранични пунктове със Сърбия, а за раздразнение на Словения започна да говори за бежански коридор до Австрия.

Унгария вербално атакува Хърватия, защото страната пуска бежанците без регистрация и без допитване до хърватско-унгарската граница. Което от своя страна не пречи на Будапеща да  упражнява същата практика, но в посока Австрия.

„За всички страни в Източна Европа бежанците са горещ картоф, никой не ги иска при себе си", казва политологът Атила Тибор Наги. Към това трябвало да се добави, че бежанската криза вече причинява големи проблеми и на паневропейското сътрудничество. "Резултатът е, че страните от Източна Европа започват да водят една все по-националистическа и определяна само от своите собствени интереси политика".

Политологът от Букурещ Кристиан Първулеску смята, че от известно време в Източна Европа е избухнало „времето на националния егоизъм", нещо, което сега, по време на бежанската криза, е особено видимо. „На фона на финансовата криза от 2008 г. еврокризата и липсата на съгласуваност на общоевропейската политика, в Източна Европа започват да избуяват антиевропейски, расистки и ксенофобски тенденции", казва Първулеску. „Сред примерите са крайнодясната партия „Йоббик“ в Унгария, радикализацията на унгарската управляваща партия Фидес, поемането на реториката на крайнодясната „Велика Румъния“ от утвърдени румънски партии или изборните победи на националистически и антиевропейски сили в Сърбия и Полша".

 

 

Дали сега Източна Европа не е поела с гигантски крачки назад към деветдесетте години, когато разпадането на Югославия доведе до няколко войни и дългогодишни дипломатически отдалечавания на отделните страни? Политическият анализатор Йелена Милич счита, че регионът е далеч от такива конфликти, но "много тревожно" как Европейският съюз бива представян в Централна и Югоизточна Европа.

Но поне по отношение на Брюксел правителствените ръководители са единодушни. Словашкият премиер Роберт Фицо например обвинява ЕС, че с политиката си по отношение на бежанците е направил Европа опасно място, тъй като могат да емигрират стотици терористи. Неговият колега в Будапеща Орбан е убеден, че ЕС се стреми към премахне на държавите в Европа. А румънският държавен глава Клаус Йоханис отхвърля предвидената квота за бежанци за страната си, защото по този начин имало опасност от създаване на "нови и нови социални случаи". Така че всички те най-малкото имат един общ враг – и той неочаквано за мнозина е ЕС.

Темата за бежанската криза можете да следите тук

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:04 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

20
rate up comment 40 rate down comment 2
Mike Florida
преди 8 години
Забравил си да копираш "ВМЕНЕНА"!Това, че в Брюксел се опитват да вменят определени ценности на населението от Източна Европа, не означава, че същото това население ще ги припознае!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 22 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Хаха... "Екстри от Унгария и САЩ" явно трябва да се чете "Експерти от ...", ама копи/пейст на доверие... хахаха...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
18
rate up comment 36 rate down comment 2
Mavi Goz
преди 8 години
Или:"мериканският експерт Джералд Селенте прави паралел с обстановката в света преди Втората световна война.Ние вървим към война. Историята на 30-те години на миналия век се повтаря. Имахме срив на борсите, Голяма депресия, валутни войни, търговски войни сега сме свидетели на бежански поток , хора , които бягат от войни, заливат бреговете на Европа. Една голяма терористична атака в Западния свят може да отприщи желание за отмъщение сред обществото, което да доведе до катастрофа. Ако такъв атентат се случи, хората може да започнат да слагат жълти значки на всекиго, заяви Селенте, като напомни за опознавателните знаци, които нацистите са слагали на евреите в навечерието и по време на Втората световна война."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 34 rate down comment 3
Mavi Goz
преди 8 години
А това как ви звучи:"Лондон. Премиерите на Унгария и Италия предупредиха за голямата опасност, която представлява неконтролирания наплив от имигранти от Близкия изток и Африка към Европа. Екстри от Унгария и САЩ предупреждават, че ескалирането на ситуацията може да доведе дори до световна война, пише Daily Express.Ситуацията с увеличаващото се напрежение между европейските страни много напомня обстановката в навечерието на Първата световна война, смята унгарският политически журналист Пинтър Бенс.Също както тогава налице е голяма несигурност, закриват се канали за дипломация, липсва солидарност, оказва се натиск за предприемането на действия, а държавите си разменят заплахи. Това никак не прилича на Европа на сътрудничеството, добави той."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 20 rate down comment 16
993
преди 8 години
Много те моля, обясни ми: "ценностна и система, ценостна система припозната от населението" ?!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 38 rate down comment 3
Pyramid
преди 8 години
- Ами от "хубавото" бягат. "Хубавото" им го донесоха фашингтонци.баллаху балакбар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 20 rate down comment 19
993
преди 8 години
Това, че се пише критично за Източна Европа, не означава нейното очерняне. Статията не е от западен източник, а от анализатори точно от Източна Европа! Защо назоваване на нещата с истинските им имена е очерняне?! А това кога си почнал да пишеш на компютър си е твоя работа... Виждам, че уникалното самочувствие на Бай *** не ти е чуждо. Ама холан... Когато си по-добър от тези "лицемери", в което се съмнявам, тогава би имал моралното право да ги критикуваш. Ник-ът ти, обаче, казва всичко!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 43 rate down comment 2
Pyramid
преди 8 години
" Ледена епоха в Източна ЕвропаСтраните от региона сипят недипломатични нападки една срещу друга, а единственият им общ враг в момента е Брюксел "Подмяна:Врагът е Фашингтон. В Европа, Брюксел просто е негов "пророк". Баллаху балакбар.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 51 rate down comment 2
misanthrope
преди 8 години
A ти си нямаш представа колко са националистични държавите в Западна Европа явно. А на компютър съм писал много преди да има баба ти Меркел и преди да сме имали и намек от идея да се присъединяваме към ЕС и най-вероятно преди ти да си бил роден. За каква алтернатива ми пишеш? Къде видя да говоря за или против ЕС и за някакви алтернативи? Няма алтернатива, просто не приемам източна Европа да бъде очерняна от западните лицемери, които са много по-лоши, защото са всичко, което и хората от източна Европа, но плюс това са и лицемери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 59 rate down comment 1
Mike Florida
преди 8 години
Правописа си е правопис! Грешката ми е налице. Зададеният въпрос обаче е пределно ясен, въпреки сбърканият правопис! Да не забравяме и следното! Това, че ти си написал по-грамотно коментара си, спрямо моя, не означава, че и съдържанието зад буквите е същото!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още