IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Уулф: Икономиката генерира повече спестявания, отколкото бизнесът желае

Най-добрият отговор са мерките, насочени към повишаване продуктивността на частните и публичните инвестиции, пише колумнистът на Financial Times

12:15 | 09.12.13 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мартин Уулф: Икономиката генерира повече спестявания, отколкото бизнесът желае

Преди финансовата криза САЩ абсорбираха много от глобалните спестявания, но не в продуктивни инвестиции. Въпреки лесния достъп до евтин кредит инвестициите в основен капитал намаляха като процент от БВП след 2000 г. Една от причините е, че относителната цена на инвестиционните стоки се понижи – делът на реалните инвестиции остана стабилен, а този на номиналните спадна. Като изключим балонът отпреди 2000 г., бизнесът финансира своите инвестиции от собствените си спестявания – той не се нуждаеше от друго финансиране.

Така спестванията, които влизаха в САЩ се абсорбираха чрез задлъжняване на домакинствата и правителството. Ръстът в неравенството на доходите направи разчитането на нетното заемане от домакинствата още по-трудно. При равни други обстоятелства това трябва да повиши спестяванията на домакинствата – богатите, които обикновено изкарват повече, отколкото харчат, би трябвало да спестяват още повече с повишаването на доходите си. Временно решение на този проблем бе да се съблазнят по-бедните да заемат повече, отколкото могат да си позволят, за да продължат да харчат. Това се изрази в кризата от 2007-08 г. 

Накратко, световната икономика генерира повече спестявания, отколкото бизнесът желае да използва, дори при много ниски лихви. Това важи не само за САЩ, но и за повечето значими богати държави.

Излишъкът от спестявания се превърна в ограничител на текущото търсене. След като той обаче е свързан с по-слаби инвестиции, това предполага слаб растеж на потенциалното предлагане. Тази трудност предшестваше кризата, която от своя страна влоши ситуацията.

Какво трябва да се направи? Един възможен отговор на излишъка от спестявания спрямо инвестициите биха били още по-отрицателните реални лихви. Затова някои икономисти апелират за по-висока инфлация. Това обаче би било трудно за постигане, дори да е политически приемливо. Друга възможност, очертана от Андрю Смидърс в „Пътя към възстановяването“ е да се заемем с пречките пред корпоративните инвестиции, като според него одновен проблем са бонусите, заради които мениджърите манипулират цените на акциите, чрез обратни изкупувания, вместо да увеличават продуктивните инвестиции.

Друга възможност, дискутирана от Смидърс и подкрепена от мнозина икономисти (влючително мен), е да се използва днешният излишък на спестявания, за да се финансира увеличение на публичните инвестиции. Това може отчасти да е свързано с преход към растеж, базиран на по-малко въглеродни емисии. Друга възможност е да се подпомогнат капиталовите потоци към развиващите се икономики, където би трябвало да са най-добрите инвестиционни възможности. Няма смисъл такава голяма част от световните спестявания да търсят инвестиционни възможности там, където те очевидно не съществуват.

Трудно е да се повярва, че увеличението на бизнес инвестициите в богатите държави ще успее да абсорбира излишъка от желани спестявания на света. Защо в крайна сметка трябва да очакваме това да се случи в страни със застаряващо население, високи заплати и забавени икономики. Тези държави обаче са изправени пред доста по-голямо предизвикателство от последиците на финансовата криза. Те може да се изправят пред много по-дълъг период на слаб растеж и потиснато предлагане.

Най-добрият отговор в такъв случай са мерките, насочени към повишаване продуктивността на частните и публичните инвестиции. Да, грешки ще бъдат направени, но ще е по-добре да се рискуват грешки, отколкото да се приеме цената на едно лишено от богатство бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 8 rate down comment 5
MrSi
преди 10 години
"Т.е. за мен "идеалната" икономика е някакъв хибрид между пазарната и плановата икономика, или да го наречем "регулирана пазарна икономика"- не позволяваща създаването на предпоставки за свръхпечалби, но и елеминираща вероятността са фалити! "Колега много пъти съм работил на загуба.Виждал съм как мои "колеги" буквално съдират кожата на клиентите си само и само да извлечат печалба от каквото и да е . Уви , не съм от тях.Бил съм на крачка от фалит , но удържах. Много пари платих и останах почти без тях.Как може да ми говориш за контролирани печалби и фалити като вероятно нямаш и дори един ден стаж в тази сфера.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
Ами точно по този начин лъсват, изпъкват балонизираните конюнктурни "бизнеси"! Така ясно се вижда и слабото място на капитализма и пазарната икономика- прекалено много зависи от склонноста за харчлък на хората!Наличието на някакви рамки, на някакъв "коловоз" в който да бъде насочвана икономиката, би допринесла за елиминирането на "балони", които са в дъното на сривовете и последващото ги "спестяване" на хората, които както знаем са смъртоносни за "бизнеса"! Т.е. за мен "идеалната" икономика е някакъв хибрид между пазарната и плановата икономика, или да го наречем "регулирана пазарна икономика"- не позволяваща създаването на предпоставки за свръхпечалби, но и елеминираща вероятността са фалити! Т.е. нека си има пазар, но той трябва да бъде по някакъв начин рамкиран, и да създава предпоставки за едно по-справедливо преразпреледение на добавената стойност. За мен това е бъдещето!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 8 rate down comment 1
data
преди 10 години
Те това е ясно - проблема е (за това говори и статията ) че това търсене не е достатъчно да осигури препитание ( не пълна заетост) на определен процент от хората и това може да остане така сравнително дълго време, а и с поред Кейнс икономиката не може да излезе сама от такова стационарно положение .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 18 rate down comment 5
SS-23
преди 10 години
2/3 от нещата, които купува днес човек, не са му практически жизнено необходими, и ги купува под добре режисираното влияние на рекламите!Ето давам пример със себи си: на 29 ноември електронният магазин emag.bg имаше т.н. "черен петък", с уж големите намаления "до 70%" (което реално не беше така). Подмамен и аз, си поръчах две веща, едно от които обаче след 2 дни го отказах....просто си дадох сметка, че нямам практическа нужда в момента от него и го бях поръчал просто защото беше "на далавера с 50%"! въпреки това обаче, като "преспах 1 нощ" си дадох сметка, че това е излишен и неразумен харчлък!Същата работа е и с ежеседмичните "промоции" на хранителните вериги, при което хората /особено тъщата :)))/ масово се лъжат да купуват "на далавера" като практически не си дават сметка, че така изхарчват повече пари, от колкото реални биха изхарчили, ако нямаше "промоция"! На тъщата 1000 пъти съм и обяснявал нагледно каква е схемата и как "влиза вътре", но не и увира кухата кратуна!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 9 rate down comment 1
data
преди 10 години
Пределната склонност към спестяване и пределната склонност към потребление не са неолиберални постулати !
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 20 rate down comment 4
SS-23
преди 10 години
Мартин Уулф: Икономиката генерира повече спестявания, отколкото бизнесът желае===========================================================Косвено подтвърждение на тезата ми за борба със сегашният монетарен капитализъм: "Спести....и убий капиталиста!" :))Треперят от страх "инвеститорите", че продължат ли хората "да си правят сметката" купувайки "днес" само това, от което наистина имат практическа нужда "в момента", и се водят само и единствено от прагматизма, а не "моментното желание за кеф"...с тях е свършено, ще трябва още и още да свалят *** надути цени!Само със спестяване може да се пребори неолиберализма!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 11 rate down comment 0
data
преди 10 години
Няма причина да се примирим с рецесиите и с депресиите! Икономиката ако се вгледате в бъдещето не е изначален проблем на човешката раса. Джон Мейнард Кейнс
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 9 rate down comment 2
iivanoff
преди 10 години
"да се използва днешният излишък на спестявания, за да се финансира увеличение на публичните инвестиции. Това може отчасти да е свързано с преход към растеж, базиран на по-малко въглеродни емисии." - Еми ако не се приеме доброволно идеята, (в смисъл на радостно, продиктувано от омраза и завист към богатите, разбира се) чрез фашистки или социалистически "методи", то няма да има голям избор да се премине към дирекшън апроприация!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още