IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Уулф: Икономиката генерира повече спестявания, отколкото бизнесът желае

Най-добрият отговор са мерките, насочени към повишаване продуктивността на частните и публичните инвестиции, пише колумнистът на Financial Times

12:15 | 09.12.13 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мартин Уулф: Икономиката генерира повече спестявания, отколкото бизнесът желае

Преди финансовата криза САЩ абсорбираха много от глобалните спестявания, но не в продуктивни инвестиции. Въпреки лесния достъп до евтин кредит инвестициите в основен капитал намаляха като процент от БВП след 2000 г. Една от причините е, че относителната цена на инвестиционните стоки се понижи – делът на реалните инвестиции остана стабилен, а този на номиналните спадна. Като изключим балонът отпреди 2000 г., бизнесът финансира своите инвестиции от собствените си спестявания – той не се нуждаеше от друго финансиране.

Така спестванията, които влизаха в САЩ се абсорбираха чрез задлъжняване на домакинствата и правителството. Ръстът в неравенството на доходите направи разчитането на нетното заемане от домакинствата още по-трудно. При равни други обстоятелства това трябва да повиши спестяванията на домакинствата – богатите, които обикновено изкарват повече, отколкото харчат, би трябвало да спестяват още повече с повишаването на доходите си. Временно решение на този проблем бе да се съблазнят по-бедните да заемат повече, отколкото могат да си позволят, за да продължат да харчат. Това се изрази в кризата от 2007-08 г. 

Накратко, световната икономика генерира повече спестявания, отколкото бизнесът желае да използва, дори при много ниски лихви. Това важи не само за САЩ, но и за повечето значими богати държави.

Излишъкът от спестявания се превърна в ограничител на текущото търсене. След като той обаче е свързан с по-слаби инвестиции, това предполага слаб растеж на потенциалното предлагане. Тази трудност предшестваше кризата, която от своя страна влоши ситуацията.

Какво трябва да се направи? Един възможен отговор на излишъка от спестявания спрямо инвестициите биха били още по-отрицателните реални лихви. Затова някои икономисти апелират за по-висока инфлация. Това обаче би било трудно за постигане, дори да е политически приемливо. Друга възможност, очертана от Андрю Смидърс в „Пътя към възстановяването“ е да се заемем с пречките пред корпоративните инвестиции, като според него одновен проблем са бонусите, заради които мениджърите манипулират цените на акциите, чрез обратни изкупувания, вместо да увеличават продуктивните инвестиции.

Друга възможност, дискутирана от Смидърс и подкрепена от мнозина икономисти (влючително мен), е да се използва днешният излишък на спестявания, за да се финансира увеличение на публичните инвестиции. Това може отчасти да е свързано с преход към растеж, базиран на по-малко въглеродни емисии. Друга възможност е да се подпомогнат капиталовите потоци към развиващите се икономики, където би трябвало да са най-добрите инвестиционни възможности. Няма смисъл такава голяма част от световните спестявания да търсят инвестиционни възможности там, където те очевидно не съществуват.

Трудно е да се повярва, че увеличението на бизнес инвестициите в богатите държави ще успее да абсорбира излишъка от желани спестявания на света. Защо в крайна сметка трябва да очакваме това да се случи в страни със застаряващо население, високи заплати и забавени икономики. Тези държави обаче са изправени пред доста по-голямо предизвикателство от последиците на финансовата криза. Те може да се изправят пред много по-дълъг период на слаб растеж и потиснато предлагане.

Най-добрият отговор в такъв случай са мерките, насочени към повишаване продуктивността на частните и публичните инвестиции. Да, грешки ще бъдат направени, но ще е по-добре да се рискуват грешки, отколкото да се приеме цената на едно лишено от богатство бъдеще.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 6 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
прочети пак бавно поста ми! Разсъждаваме от гледна точка на Рокфелер: - когато изходим от определящото /прието за основно допускане в настоящия анализ/ - "конкуренцията е грях", то за да я намалим /в наша полза/, за да се елиминират всички превъзхождащи /ни/ в което и да е отношение конкуренти, се налага ... регулацията /прокарана от нас/!или следвайки твоето мислене, което само по себе си е правилно и логично /при сбъркани субективни основни приемания (1)/ следва, че най-добрия, силния и успешен в оцеляването е налагащия регулацията или ти възвеличаваш манипулацията за сметка на неглижирания смазан обективно от правила и регулации редови конкурент, изгождайки субективно от желанието да си свободен (1)! Та грешката е , че изхождайки че си свободен, то това не те прави такъв, защото в реалността обективно се набиваш на всички регулационни правила, които не прокарваш ти /въпреки че се манипулира прокарването им все за твое добро и пак чрез субективизма ги приемаш искайки да си добре/
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 7 rate down comment 2
sisiko
преди 10 години
SS-23,още ще трябва да почетеш, докато разбереш, че сегашната криза дойде точно от това което предлагаш, т.е. от прекомерни регулации, намеси и търсените от теб твои канали. И продължава - пак от постоянни намеси и налагани регулации. ИЛИ .... оня опит със СССР завърши безславно. Но сега си имаме нов ЕССР и ще развиваме нов т.н. "капиталистически социализъм" с канали. Ехееей!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 5 rate down comment 2
zdravko1
преди 10 години
Зaщо дa стигaме до регулaция? Нямa нищо лошо в свръхпечaлбите, стигa дa сa по зaконен нaчин.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 2 rate down comment 3
iivanoff
преди 10 години
Ако изходим от казаното от един от основателите на настоящата /не казвам капиталистическа!/ система: "Конкуренцията е грях!" и твоето субективистично допускане "Всеки трябвa дa печели, колкото може! Aко може дa нaпрaви свръхпечaлбa"То стигаме до метода: регулaциясамо не разбрах това как го вмъкна: "Aко може дa нaпрaви свръхпечaлбa, товa е супер, a aко неможе дa печели, трябвa дa фaлирa. Товa не е слaбост, a силaтa нa кaпитaлизмa! Сaмо нaй-добрите оцелявaт."
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 10 rate down comment 2
zdravko1
преди 10 години
Всеки трябвa дa печели, колкото може! Aко може дa нaпрaви свръхпечaлбa, товa е супер, a aко неможе дa печели, трябвa дa фaлирa. Товa не е слaбост, a силaтa нa кaпитaлизмa! Сaмо нaй-добрите оцелявaт. Бaлоните сa нещо нормaлно, a държaвнaтa нaмесa (регулaция) ги прaви огромни.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 10 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Дай пример как си го представяш примерно в сектора наколите? Примерно седан. При положение, че ВСИЧКИ познати марки по света произвеждат седан, как ще канализираш цените? Всички ще се продават на една цена ли? С годишен инфлационен процент според марката ли? Или кафето? 200 вида кафе, как ще им определиш цената и според какъв критерии за всяка марка? А продуктите по поръчка? Аз произвеждам мебели по поръчка индивидуално според размерите на апартаментите и според цветовите представи на клиента. Това как ще го канализираш? Да ти кажа, честно и аз го искам, щото си мисля , че цената е доста ниска на която работим в тази ниша.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 5 rate down comment 10
SS-23
преди 10 години
Нищо не пречи! Бизнес, стока, услуга или актив, ако искат да същестувват, ще се адаптират "за живот в канала"! Забележи, че все пак не говоря за заковаване на цената, а просто за фиксиране на нейното движение, така, че да не се допускат дисбаланси. Това може да изглежда в краткосрочен план спъващо "голямата печалба", но дългосрочно е положително в глобален план
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 14 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Пречи, че най-вероятно и най-мощния компютър не може да сметне всички променливи, които имат ефект върху търсенето и предлагането на всяка една стока и услуга на пазара. Може да се стигне до парадоксалния момент, в който ти можеш да имаш спестени пари да си купиш и 5 коли, но да няма нито една налична. Или да искаш тази вечер да пиеш бира Каменица, но да няма налична и да трябва да си купиш Гролш. Тея работи действаха в комунизма, защото имаше много малко различни на вид продукти. И все пак, дори тогава всичко се докара до колапс през 89-та, защото системата не издържа дисбаланса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 6
SS-23
преди 10 години
Неведнъж съм казвал, че аз НЕ съм с икономическо образование, но се интересувам от икономическите процеси в страната и по света. Глобалната катастрофа, която наблюдаваме вече 5-6-а година, показва само едно- липсата на регулация от страна било на държавите, било на ЕЦБ (ако говорим за ЕС), доведе до веригата от балони! Трябва да има регулация на финансовите процеси и икономика, защото "бизнеса" и "капитала" са като малките деца- оставиш ли ги без надзор в стаята, ще изпочупят всички чинии!Елементарния пример за ефекта от регулацията, за който се сещам е намесата на ШЦБ в подкрепа на еврото срещу франка. Виждаме, че вече 2 години нещата са стабилни и ще продължат! Ако пък франка вземе, че много поевтинеее, може да има фикс и "от горе", ако това ще е от полза на държавата. Т.е. виждаме, че при адекватна реакция на държавата, ефекта е повече от успешен!Какво пречи за всяка стока, услуга, актив да има фиксиран канал, в който да се движи?!?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 1
MrSi
преди 10 години
и все пак моите уважения към теб.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още