IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Мартин Уулф: Икономиката генерира повече спестявания, отколкото бизнесът желае

Най-добрият отговор са мерките, насочени към повишаване продуктивността на частните и публичните инвестиции, пише колумнистът на Financial Times

12:15 | 09.12.13 г. 28
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Мартин Уулф: Икономиката генерира повече спестявания, отколкото бизнесът желае

Лорънс Самърс поля с леден душ всякакъв оптимизъм. Говорейки пред панел по време на годишната изследователска конференция на МВФ бившият финансов министър на САЩ посочи, че няма да има лесно връщане към предкризисната икономика в богатите държави, пише Мартин Уулф за Financial Times.

Самърс очерта притеснително бъдеще на хронично слабо търсене и нисък икономически растеж. Той не е първият, който идентифицира възможността за т.нар. „дългосрочна стагнация“. Страхът от повтаряне на японското изгубено десетилетие безпокой анализаторите от началото на глобалната финансова криза.

Може ли да му вярваме? Могат да се посочат три характерни черти на западните икономики.

Първо, възстановяването от финансовата криза от 2007-2008 г. бе определено слабо. През третото тримесечие икономиката на САЩ бе само с 5,5% по-голяма от предкризисното си ниво преди повече от пет години. Реалният БВП на САЩ продължава да спада спрямо предкризисното ниво. Тази слабост се оказва устойчива въпреки ултра-експанзионистичната монетарна политика.

Второ, днешните засегнати от кризата икономики преди нея претърпяха бърз ръст на ливъриджа, особено във финансовия сектор и при домакинствата, заедно с голям скок в цените на жилищата. Това беше балонна икономика. Много правителства, преди всичко САЩ и Великобритания, възприеха и експанзионистични фискални политики. Въпреки това нито един от признаците за прегряла икономика – особено ръст над средния и инфлация – не се проявиха в САЩ и Великобритания преди кризата.

Трето, дългосрочните лихви останаха изключително ниски преди кризата въпреки силния глобален растеж. Доходността на дългосрочните британски инфлационно индексирани облигации спадна от около 4% до към 2% след азиатската финансова криза и после до негативни нива след започването на глобалната. Американските инфлационно индексирани ДЦК следваха подобен път, макар и по-късно

Следователно просто стабилизирането на финансовата система или намаляването на прекомерния дълг е малко вероятно да доведе до пълно икономическо възстановяване. Причината е, че кризата последва финансови дисбаланси, които маскираха, или дори бяха отговор на, съществуващи структурни слабости.

Една от тези слабости е глобалното пресищане със спестявания, което също може да се нарече инвестиционен недостиг. Ниските реални лихви са доказателство за това пресищане – имаше повече спестявания, отколкото производителни инвестиции, към които те да се насочат.

Друг сигнал за пресищането със спестявания бяха глобалните дисбаланси – огромните излишъци по текущите сметки на развиващите се икономики от Източна Азия (особено Китай), на износителите на петрол и на някой богати държави (преди всичко Германия). Тези икономики станаха нетни доставчици на спестявания за останалия свят. Това беше така преди кризата, валидно е и сега.

Последна актуализация: 08:43 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

28
rate up comment 4 rate down comment 2
KOS
преди 10 години
"растежа на кредит не е растеж" - не съм съгласенРестежа с кредит е в пъти по-голям от растежа без кредит и съответно загубата с кредит е в пъти по- голяма от загубата без кредит.Въпрос на избор и на преценка.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
27
rate up comment 5 rate down comment 1
todortk
преди 10 години
За да има реална конкуренция и нормални печалби трябва да се махнат монополите и да се забранят обществените поръчки. Това са двата основни източника на свръх печалби в настоящата система. Ако аз купувам един компютър за 500 лева, с обществена поръчка цената му може да стане 1500. Същото се случва и в строителството - цените на строителството на инфраструктура са много надути и това е благодарение на държавните поръчки.Хората наистиня трябва да се научат да се простират споерд чергата си, защото в крайна сметка растежа на кредит не е растеж.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
26
rate up comment 3 rate down comment 1
iivanoff
преди 10 години
Мерси човек - казвам го от уважение към теб! - по принцип мразя да съм прав... заради следствията от това и невъзможността ми да откажа всички хора от "човешкото" - СУБЕКТИВИЗМА!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
25
rate up comment 4 rate down comment 1
zdravko1
преди 10 години
В тaкъв случaй, проблемa е в ценностнaтa системa нa тези, които се повлиявaт ( пък било то о цялото общество) от товa, че някой може дa прaви големи печaлби и дa живее добре от товa (в повечето случaи временно). Невиждaм проблем в товa, някой дa печели добре.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
24
rate up comment 6 rate down comment 0
forum_rookie
преди 10 години
Здравко, ти не искаш да разбереш: свръхпечалбите променят начина на мислене, дори след тях да няма спaсявaне и държaвнa нaмесa. Всички се научават, че така може, даже е "cool", както казваме напоследък. Според мен това е възможно най-голям проблем, защото се въздейства върху ценностната система на обществото. Тарикатлъкът, съчетан с хазартно поведение, се въздига във висша ценност.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
23
rate up comment 7 rate down comment 1
forum_rookie
преди 10 години
Благодаря, deant. Ето една добавка: на този адрес http://***.trud.bg/Article.asp?ArticleId=2569043е статия на в-к "Труд" от вчера, 09-ти декември 2013 г., озаглавена "И българи могат да печелят от имоти в САЩ". Там, между другото, пише: "Докато през 2006-2008 г. едва ли не всеки българин с финансови възможности над средните се интересуваше и пресмяташе колко ще спечели от покупка примерно на ваканционен имот...". Ей за това става дума. Освен това, забележете колко открито ни подтикват да участваме (който има финансови възможности) в световното казино. И арогантно наричат този хазарт "предприемчивост".
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
22
rate up comment 7 rate down comment 0
zdravko1
преди 10 години
Нямa лошо в свръхпечaлбите, проблемa е в спaсявaнето и държaвнaтa нaмесa!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
21
rate up comment 3 rate down comment 0
zdravko1
преди 10 години
Зa съжaление, си прaв.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
20
rate up comment 6 rate down comment 1
deant
преди 10 години
Подкрепям!!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
19
rate up comment 11 rate down comment 1
forum_rookie
преди 10 години
До 16: Има нещо много лошо в свръхпечaлбите, дори дa сa съвсем зaконни - променят начина на мислене не само на тези, които ги реализират, но и на (почти) всички останали. "Щом Пешо може, че аз да не съм по-лош...". Балонът засмуква куцо, кьораво и сакато, а като се спука, някой (най-често "данъкоплатецът", т.е. бюджета, защото е беззащитен) трябва да плаща сметката, защото иначе ще стане революция. Нали капитализмът беше синоним на лична отговорност. Защо сега са се загрижили за тези, дето не са си направили добре сметката, и губят ипотекираното си и недоизплатено жилище? *** било единствено... Ми, не ме интересува, да са мислили. Спасението на тези типове е равносилно на наказание на останалите, които са били благоразумни да се простират според чергата си. Ето защо смятам, че най-голямата криза в БГ беше 2004 - 2008 г. И тя е свързана със свръхпечалби - на строителните предприемачи и на банките.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още