IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Централните банки преосмислят политиките си

Монетарните власти се отърсиха от сляпата си отдаденост на инфлационната стабилност и дават приоритет на растежа

15:09 | 21.12.12 г. 30
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	Марк Карни, управителят на Канадската централна банка, който скоро ще оглави Английската централна банка. <em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Марк Карни, управителят на Канадската централна банка, който скоро ще оглави Английската централна банка. Снимка: Ройтерс

И все пак в светлината на финансовата криза, която накара централните банки да наводнят пазара с трилиони долари, един минимален инфлационен ръст може би вече не представлява такава анатема, каквато е бил преди кризата.

В САЩ председателят на Фед Бен Бернанке изкупи облигации за близо 2,5 трлн. долара само за няколко години, за да подкрепи икономическия растеж, фокусирайки се единствено върху мандата за гарантиране на заетостта, който банката има наред със задължението да поддържа приемливи нива на инфлация.

Подходът на Бернанке е различен от този на неговия предшественик Алън Грийнспан. Същото важи и за Марио Драги, президентът на Европейската централна банка (ЕЦБ), който пое управлението на институцията от Жан-Клод Трише. Изглежда сега това ще се повтори и при смяната на Мервин Кинг с Карни през юли.

Миналата седмица Фед обвърза ниските лихвени проценти със спад на безработицата до 6,5% при условие, че инфлацията не надхвърля 2,5%. През ноември безработицата в САЩ се понижи до 7,7%.

Безпрецедентната стъпка е пореден знак, че банката е загърбила модела на Грийнспан и Пол Волкър за борба с инфлацията на всяка цена. Това е и ясен сигнал, че Фед ще толерира инфлация от над 2%, ако по този начин повече американци могат да си намерят работа.

„Бернанке облекчи инфлационните ограничения, като на практика вдигна инфлационния праг до 2,5% от 1,75%“, коментира Ерик Грийн от TD Securities, който също е бивш икономист на Фед.

В Канада централната банка винаги е имала инфлационна цел от 2% в рейнджа от 1% – 3%. За разлика от предишните управители на КЦБ обаче Карни набляга на идеята за „гъвкава цел“, при която инфлацията може да варира за по-дълъг период, докато финансовите пазари и икономиката се стабилизират.

След изказването на Карни, Пол Фишър, един от директорите на Английската централна банка (АЦБ) предупреди, че Великобритания трябва да се страхува да променя заложената инфлационна цел, която за момента е 2%. Той също така изтъква, че АЦБ не е необходимо да поема ангажиментите, с които се обвърза Фед през последните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 08:29 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 0
albobo76
преди 11 години
Само така, да живее печатницата на валути и аз покрай нея. Ако икономическите проблеми можеха да се разрешат с печане, Зимбабве щеше да е Елдорадо днес.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още