IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Идеята за завръщане към златния стандарт е „нелепа“

Смятате ли, че на света има достатъчно злато, което да покрие щатския дълг, коментира анализатор идеята на републиканците

18:15 | 24.08.12 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предложението на Републиканската партия в САЩ за завръщане към златния стандарт е смешно и безсмислено и всъщност не е нищо друго освен опит за събиране на политически дивиденти преди изборите, коментират анализатори, цитирани от CNBC.

По-рано днес Financial Times съобщи, че Републиканската партия планира да създаде комисия, която да проучи идеята за възстановяване на връзката между долара и златото. Предложението се очаква да бъде направено на партийна конференция в Тампа, Флорида следващата седмица.

Според повечето анализатори обаче идеята няма да проработи.

“Мисля че това е пълна безсмислица“, казва Мурад Чудри, директор корпоративно банкиране на Royal Bank of Scotland. “Съществува много сериозна причина, поради която през 1971 г. златният стандарт беше отменен, а именно, че натрупаните дефицити не позволяват стандартът да бъде запазен при наличния добив на злато. Смятате ли, че на света има достатъчно злато, което да покрие щатския дълг?“

В края на 2011 г. щатският федерален дълг нарасна до 15 трлн. долара от около 400 млрд. през 1971 г.

Администрацията на Ричард Никсън прекъсна връзката между златото и долара в началото на 70-те години на фона на нарастващата инфлация, следствие на разходите около войната във Виетнам и петролната криза.

До този момент фиксирани количества злато бяха конвертируеми директно с щатския долар и обратното. Това означаваше, че паричното предлагане теоретично беше ограничено от количеството злато, което го гарантираше. В същото време обменните курсове бяха определяни от разликата между цената за тройунция злато в долари и съответната валута.

„След 1971 г. дефицитът се увеличава експоненциално и завръщането към златния стандарт не е решение, независимо дали става въпрос за овладяване на инфлацията или налагане на фискална дисциплина“, допълва Чудри.

Ралф Силва, директор на Silva Research Network коментира, че когато политиците са в опозиция понякога „говорят смешни неща“.

Силва все пак изтъква, че златният стандарт би подкрепил канадските и южноафриканските компании за добив на злато, тъй като просто няма достатъчно налично злато за осъществяването на подобен проект.

Това все пак не е първия път, когато републиканците разглеждат опцията за възстановяване на златния стандарт. През 1981 г. президентът Роналд Рейгън създаде „златна комисия“, която обаче реши, че връщането към златния стандарт не е уместно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

8
rate up comment 6 rate down comment 3
diado mrass
преди 11 години
В историята и солта е била доста скъпа. В историята на човечеството. Тенденцията на убежищата е друга. Не би искал черешите да са скъпи ако нямаш череша в двора, а най-силните в момента нямат.Технологиите ще го върнат на мястото му - в магазините за дрънкулки. http://***.zlato-bg.com/world_metal.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 1
dani de vito
преди 11 години
Тия цифри долу не оценяват ли унция злато за поне 15 000 в зелено :О
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 10 rate down comment 4
dani de vito
преди 11 години
Златото никога не е в недостиг! Самия Бернанке спомена че преоценката на златото е също в ръкава на ФЕД . Защо е побеснял банкера сигурно се досещате :))))) край на лесните пари с нулева лихва и държавни харчове . Златото расте с 1.5 до 3 процента в света .Ето с толкова трябва да расте паричната маса тогава :о Самото излазване на банкера показва или некомпетентност или смъртен страх ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 6 rate down comment 3
Императорът
преди 11 години
2 златцето не е фИтиш, освен ако ти не си Скруч. Златцето в цялата история на човечеството е почти само и почти единствено ПАРИ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 12 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Всъщност Доналд Тръмп определяше дълговете на САЩ на чудовищната и смразяваща сума от 100 000 000 000 000 долара и това преди 5-6 години !!! Повечето дългове са вътрешни, към собствената им здравна и пенсионна система. Цената на всичкото злато на светът надали надхвърля 7-8 000 000 000 000 долара. Това означава само едно - че световната финансова система отдавна е катастрофирала.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 2 rate down comment 1
edimi
преди 11 години
Е, те т`ва последното е много вярно. Гушат се за последно....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 8
diado mrass
преди 11 години
Златото е фитиш и отдавна се тачи само заради културно обременени нации, като индийци, араби, каракачани и т.н., където не можеш да си вземеш жена ако нямаш съответното количество.Виж:http://grimiram.com/arabski-svatben-grimДа му мисли който има дълго злато .... Нефта свършва.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 7 rate down comment 3
Tony
преди 11 години
Винаги ще има достатъчно злато за да се покрият дефицитите, но на подходящия курс.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още