IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Анализатори: Идеята за завръщане към златния стандарт е „нелепа“

Смятате ли, че на света има достатъчно злато, което да покрие щатския дълг, коментира анализатор идеята на републиканците

18:15 | 24.08.12 г. 41
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
<p>
	<em>Снимка: Ройтерс</em></p>

Снимка: Ройтерс

Предложението на Републиканската партия в САЩ за завръщане към златния стандарт е смешно и безсмислено и всъщност не е нищо друго освен опит за събиране на политически дивиденти преди изборите, коментират анализатори, цитирани от CNBC.

По-рано днес Financial Times съобщи, че Републиканската партия планира да създаде комисия, която да проучи идеята за възстановяване на връзката между долара и златото. Предложението се очаква да бъде направено на партийна конференция в Тампа, Флорида следващата седмица.

Според повечето анализатори обаче идеята няма да проработи.

“Мисля че това е пълна безсмислица“, казва Мурад Чудри, директор корпоративно банкиране на Royal Bank of Scotland. “Съществува много сериозна причина, поради която през 1971 г. златният стандарт беше отменен, а именно, че натрупаните дефицити не позволяват стандартът да бъде запазен при наличния добив на злато. Смятате ли, че на света има достатъчно злато, което да покрие щатския дълг?“

В края на 2011 г. щатският федерален дълг нарасна до 15 трлн. долара от около 400 млрд. през 1971 г.

Администрацията на Ричард Никсън прекъсна връзката между златото и долара в началото на 70-те години на фона на нарастващата инфлация, следствие на разходите около войната във Виетнам и петролната криза.

До този момент фиксирани количества злато бяха конвертируеми директно с щатския долар и обратното. Това означаваше, че паричното предлагане теоретично беше ограничено от количеството злато, което го гарантираше. В същото време обменните курсове бяха определяни от разликата между цената за тройунция злато в долари и съответната валута.

„След 1971 г. дефицитът се увеличава експоненциално и завръщането към златния стандарт не е решение, независимо дали става въпрос за овладяване на инфлацията или налагане на фискална дисциплина“, допълва Чудри.

Ралф Силва, директор на Silva Research Network коментира, че когато политиците са в опозиция понякога „говорят смешни неща“.

Силва все пак изтъква, че златният стандарт би подкрепил канадските и южноафриканските компании за добив на злато, тъй като просто няма достатъчно налично злато за осъществяването на подобен проект.

Това все пак не е първия път, когато републиканците разглеждат опцията за възстановяване на златния стандарт. През 1981 г. президентът Роналд Рейгън създаде „златна комисия“, която обаче реши, че връщането към златния стандарт не е уместно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:45 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

18
rate up comment 2 rate down comment 8
LuckyYou
преди 11 години
Много ми е интересно как всички описвате апокалиптични сценарии за финансовата система. Още по-интересно ми е какво ще говорите след 3 години, когато тази криза вече ще е в историята.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
17
rate up comment 3 rate down comment 1
nobel
преди 11 години
И аз, и аз, ама бавно схващат нещо.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
16
rate up comment 6 rate down comment 1
Императорът
преди 11 години
Нобелов - точно това опитвам да набия в тимбериците на много хора от много време - че не златцето поскъпва, а обезценяват се парите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
15
rate up comment 4 rate down comment 2
Longin
преди 11 години
ако по света има около 5млрд унции произведено злато, то за сравнение годишния световен БВП се оценява на около 65 трлн $; така че за да обезпечи Златото БВПто само зна ЕДНА година ,-> курса му требе (теоритично )да е около $15к ... а за останалите вече прозведени активи ?другата посока е обратната - една хубава СВЕТОВНА война, световния БВП (и населението) пада 10 пъти ..и тогава златото естествено ще си заеме мястото което е имало ...преди 100 години ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 4 rate down comment 1
Longin
преди 11 години
"..но на подходящия курс"подходящия курс е нещо от сорта 1 унция = $150 000, или по друг начин казано 1 унция злато струва колкото 5-6 току що произведени НОВИ автомобила...горе долу... ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 5 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
своята стойност НАПЪЛНО. Както вървят нещата напоследък, това не е невъзможно да се случи с парите, още повече, че те нямат потребителна стойност, а само разменна.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 9 rate down comment 2
nobel
преди 11 години
Точно така. На мен най-много ми хареса изразът от статията, че нямало достатъчно налично злато. Ха ха, за толкова пари, колкото вие можете да отпечатате никога няма да има "достатъчно налично злато" От всички ценни качества, които притежава златото най-ценното му е , че е МАЛКО. И това е бил смисълът на златния стандарт - да има ФИСКАЛНА ДИСЦИПЛИНА. Пари могат да се печатат само, ако Фед и ЕЦБ се научат освен това да печатат салам, бензин, краве сирене, дрехи, обувки, автомобили и ток. Тогава няма да има проблем да печатат и пари, с които да си купуват тези неща. Тогава ще можем да минем и без златен стандарт. Няма да ни пука дали бензина струва 3, 300 или 3 000 лева, защото това е само цифра. Единственото, което ще ни интересува е колко литра мога да си купя с месечната си заплата. Изразът :едикаквоси поскъпва е погрешен. Точните думи са, че парите поевтиняват, защото те също са стока. А когато една стока е в изобилие, бих казал н прекомерно изобилие тя поевтинява и понякога загубва
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 8 rate down comment 3
dani de vito
преди 11 години
Повечето хора си мислят че златото поскъпва , но не . Валутите се обезценяват и ние го виждаме в бензин хляб електричество салам :))) Когато централните банки печатат и салам е добре ако ти трае години , и брашно ако имаш склад , медта е много евтина сега ама в двора не можеш да изсипеш няколко тона - ако я надушат *** .... Спекула - краткосрочна игра с капитал с цел печалба , почти винаги с финансов актив .Инвестициа -средно и дългосрочно запазване покупателната способност при обезценка на валутите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 6 rate down comment 1
citizen_bg
преди 11 години
За това с дълга - има лесно! Да се разплащат в реални активи. Както купиха Аляска навремето от Русия , сега може да я дадат на Китай срещу дълг. Пък и други щати има... С всички кредитори може да се споразумеят. Като правят дълг им е добре. Каква е разликата (ОСВЕН ПУШКИТЕ :D) с Гърция или други, че да не могат и Щатите да се разплащат с активи? То с печатницата всеки може! После и златния стандарт ще си дойде на мястото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 3 rate down comment 3
diado mrass
преди 11 години
А, а отрицателните лихви ще го донадуят преди да гръмне. Спекулантите и те са хора - и те трябва да занесат днеска по едно парче салам и хляб вкъщи ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още